Kallt!!!

I Peking stanger man alltid av varmen den 10 mars... Det ar inte den smartaste av losningar nar det ar svinkallt utomhus! Alla ( och det ar ingen overdrift, det ar verkligen alla) i klassen har blivit forkylda. Man kan inte varma sig nan stans! Jag sover t om med STRUMPOR!! Det ar hemskt! Jag har tva tecken, mjukisbyxor, langarmad troja och strumpor nar jag sover. Och anda fryser jag! Det ar sa jobbigt! Man kan aldrig bli riktigt gemonvarm. T om nar man duschar fryser man! Det ar olidligt!
I Sverige ar det en annan sak, dar har man solen som oftast tittar fram. Men har i Peking kan det ga en vecka eller tva innan solen skiner. Sa inte ens solvarmen far man! Och det finns en grans pa hur manga lager klader man kan ha pa sig! Hoppas det blir varmare nar vi ska ut och resa! Har bara en liten Assidoman ryggsack att ha allt mitt pick och pack i. Men, vi ska ju till de sodra delarna, sa forhoppningsvis blir det behagligt i varje fall. Om jag nu inte far malaria eller sa.

Pratade med David haromdan. Kul kul!

Blol! Saknal dig!

Fwida! Saknal dig med!

Saknal alla!

Kom pa en sak. Om en manad ar jag inte langre en tonaring! Det kan ju inte stamma! Jag har ju varit det hela mitt liv! jag kan ju inte bara sluta vara det!  Idag ar det den 29 mars. Det betyder att det ar exakt tva veckor kvar. Precis 14 dagar. Fast om man ska ga efter svensk tid ar det snarare 15 dagar. Men men.

Mamma och pappa! har ni skickat torrsoppor, torrnyponsoppa och potatismos an? Jag skulle behova det inom tva veckor. Men om det inte gar sa forstar jag. Det skulle bara underlatta enormt!

Jag fick varsta pluggrycket igar. det var skont. Skrev en massa tecken.

Oh! I veckan som kommer kommer Johan Bjorksten (Da Long pa kinesiska, stora draken) att sitta i Tv4s morgonsoffa och prata om Kina. Det ar han som har skrivit min kursbok. Han har dessutom bott i Kina i 18 ar, sa han kan en hel del om Kina. Det tror jag helt klart ar vart att titta pa. Jag vet inte vilken dag, men det borde inte vara sa svart att ta reda pa for er som har en tvtidning :P Mamma, Pappa, kan ni spela in. Han skulle prata om Tibet och jag vill se hur han valjer att uttrycka sig.
Jag traffade forresten honom haromdagen pa hans kontor i Peking. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var frestad att soka dit... Kina ar inte sa langt bort i alla fall. Man kan vara hemma pa atta timmar. Det ar inte lange!

Nu ska jag plugga vidare. Hoppas ni ar nojda med uppdateringen alla ni som tycker jag ar seg!

Oh, maste bara beratta att igar regnade det i Peking!! Det ar stort, det kom t om pa nyheterna!


//Xiao Ai aka Emma

Sovmorgon

Idag har vi sovmorgon till kl 13. Markligt. Vi har aldrig haft sovmorgon innan. Anledningen till att vi har sovmorgon ar att vissa kom hem sent igar och darfor ar trotta. Vi andra (las Simon Morgan och jag) kom hem i lagom tid innan for att acklimatisera oss igen... Men jag ar inte bitter!

Ber om ursakt for mitt stavande i foregaende inlagg. Det var hysteriskt mycket stavfel. Var ganska stressad nar jag skrev, fingrarna gick nog lite for fort tror jag.

Inatt fick jag sova ensam. Helmysko! Har blivit sa van att ha en Sofia bredvid mig. Hennes paron ar i stan sa hon sov med dem pa deras hotel. Det var ratt mysigt faktiskt, jag kunde gora saker som jag brukade gora i Sverige. Jag lag och late i en timme och bara myste. Jag kunde gora saker i min takt och slacka nar jag ville. T om ta hur mycket plats jag ville (i sangen da)!!

Mamma, angaende min tvatt... Hurru sager jag bara! Jag har typ fem trojor att variera mellan, typ 7 par underklader och fem par strumpo och tva par jeans! Dessutom maste allt HANDTVATTAS! Och nu har jag varit borta i en vecka. Klart att jag hamnar efter! Vore konstigt annars! Dessutom maste jag varma vatten en timme innan jag ska tvatta, och sen far jag valja mellan att duscha eller tvatta... You do the maths!

Men jag ska inte klaga. Vi har i alla fall en dusch! Elina och Beatrice har ett kar de dessutom ska spara vattnet fran.
Frukosten idag bestod av varm mjolk med havregryn och socker. Jag forstar inte all denna sothysterin! Allt innehaller socker i kina! Superackligt pa morgonen!

For ovrigt har jag inte mycket mer att saga. Eller jo, tack for att ni skrek at mig! Det kanns bra.

Idag ska David ringa!!!!!!! WIE! Bukade prata ca 10 timmar i veckan med honom och nu har jag itne pratat med honom sen jag akte fran Arlanda! Fatta om jag saknar honom!! Men nu ar det bara 8-10 timmar tills han ringer! IKIKIK!!

Tjipp och hej. Nu ska jag leta efter den minst smutsiga trojan. Strumpor ar redan kort, far nog bli raggsockor.

Emma, nu med en kines hygien.


Halleluja, Jesus lever!

Hej!

Idag lever Jesus! Pa langfredagen hade jag sa svart att ha trakigt. Jag var i XiAn. Problem problem. Men jag tankte pa att ha trakigt i alla fall. Brukar vara trakigt i Sverige. Lite svarare i nar man ar pa semester fran sin vanliga ort i Kina.

Ullis har kommenterat! Tjoho, va kul! Hej hej!

XiAn ja. Det var underbart! Taget tog tolv timmar enkel vag. Men det gick faktiskt jattesmidigt. Relativt trevliga tag. Inte allt for sunkiga. Fast, det forstass, toalett hade de ju inte. Ett hal rakt ner genom golvet, men det fungerar. Jag har blivit van vid det och kan tycka att sanna toaletter ar riktigt bra. Valjer inte alltid en vasterlandsk framfor en "haltoalett". Later det konstigt ni i Sverige? Da ska ni veta att jag ater grot med pinnar! Det ni! Och igar var jag, Simon, Simons bror Rickard och kompis Jonas hemma hos Simon. Da hade Simons AYi gjoort varsta kalaset (med hyrstriskt manga galna kineser!). Hur som helst sa at folk tarta med pinnar. Det var en upplevelse!

Men XiAn. De har god glass :P Jag och Simon bestallde en glass pa en kiosk. De fragade hur manga, "Tva" sa Simon. Och da fick vi tva glassar... Var! Tank er mjukglass och sa satter ni ner en mjukglass i den andra, rakti i glassen. Sa vi fick varsin dubbelglass! Supergott! Det du mamma! Sen busade vi med Morgan (var kalsskamrat som ocksa var i XiAn med sin svenska polare Cissi) och gav honom en tredubbel glass! Den var stoor!

Terrakottaarmen var ball! Fick lana Simons teleobjektiv sa jag kunde titta narmare pa gubbarna. Helst fantastiskt! Alla gubbar och hela tjillevitten ar over 2000 ar gammalt och det ar over 6000 gubbar! Alla ar handgjorda och individuella. Markligt. Allt for att den forsta kejsaren fick total hybris! Han dog av kvicksilverforgiftning i ett forsok att bli ododlig. Smart snubbe! Kvicksilver ar ju bara lite giftigt!

Nu ska jag ata klart min zhou (risgrot med grona blad) med mina pinnar och sen ska jag ut! Det ar sol idag! Det har det inte varit pa en vecka minst! Oh, det regnade forresten i XiAn! Jag har upplevt kinesiskt regn. Det varkul, det totalt hallde ner. Da gick jag och Simon ut och kopte glass. Superkul! Snacka om att bli utstirrad!

Tjipp och hej
XiaoAi/Emma, nu med inga rena klader

XiAn hagrar

Tankte bara snabbt tala om att jag idag (inatt) aker ivag till XiAn. Det blir nattag som avgar fran Pekings jarnvagsstation vid fem. Tror t om att det var 17.11. Hoppas vi hittar ratt och gar av pa ratt stalle! Vet inte om min mobil kommer fungera i XiAn, jag tror att den ska gora det, men jag vet faktiskt inte. Sa, bli inte oroliga om ni inte kan ringa mig pa ett par dagar.
I XiAn ska jag och Simon kolla pa bimayong, terrakottaarmen. Sa det sa! Qing har kommer vi!

//Emma, nu med stor hunger efter frukost

14 mars

Idag ar det mindre an en manad kvar tills jag inte langre ar tanaring! Det ar jattekonstigt! Jag kommer inte langre att vara 20- jag kommer att vara 20!

Markligt, lilla jag!

Det slog mig igar att jag ar nu (nastan exakt) lika gammal som Helena var nar jag kom! Det ar skumt!

Borjar fa lite angest infor presenter till alla er. Jag har inte hittat nagra sjalvklara grejer att ta med hem, dessutom ar min vaska liten! Problem problem!

Den 7 maj gar Transmongoliska jarnvagen fran Peking. Kl 7:30 ar det avgang och jag planerar att befinna mig ombord. Efter sex dygn anlander vi till Moskva dar vi kommer (troligtvis) ta ett tag till Finland nan stans och sen buss, tag och bat. Seeeeeen ar jag hemma igen! Sa jag uppmanar min familj att skicka mycket med massor varma koppen till mig! Adress och hur det ska skrivas finns pa kinabona.blog.se. Elina har lagt upp bild som det bara ar att printa ut. Men seriost mamma och pappa, kan ni skicka lite vegetariska varma koppen och annat torrt som jag kan kaka pa taget. Nudlar i tva veckor pallar jag inte. Och varmakoppenprylar existerar inte i Kina.

Det var val allt. Sitter och snorar som en tok. Maste ga och snyta mig. Urk! Har lov i eftermiddag, da vill jag inte vara sjuk!!!

kram Emma

P.s. kan ni skicka lite GOTT svenskt godis (las vaniljfudge med russin)? Kinas godis ar trakigt! D.s.

I väntan på Godot

Hej igen!
Det var ett tag sen nu. Hemmets dator har krånglat. Så, just nu sitter jag och Simon på ett 老外 (laowai) cafe. Det heter I väntan på Godot. Det är helt okej faktiskt! Inte alls så dyrt ( en choklad kostar bara 20 spann istallet för 28). Man får visserligen mat för tre dagar för tjugo spänn, men men. Vi ville fly från Kinas hårda blickar ett tag.
Jag ar förkyld, Har feber t om. Har haft det i två dagar nu. Men jag stod inte ut med att vara i lägenheten en minut till så jag och Simon flydde ut!
Nästa vecka är det påsklov. Jag ska försöka åka till Ikea och köpa en sillburk. en jag vet inte. Jag har inte ätit kött sen jag kom hit, vet inte om jag ska bryta det med att äta sill. Får se hur jag gör.  Jag ska i vilket fall som hellst åka till 西安 (Xi An) på lovet. Där finns Bi马Yong (Terrakottaarmen). Jag och Simon tänkte pysa dit. Det tar en dag att åka med tåget. Det ska bli lite läskigt men kul! Ett helt eget äventyr i stora Kina. Vi kan ju åka hur fel som helst!! MEN, mamma och ni andra, ni behöver inte vara oroliga. Min telefon fungerar i hela Kina så jag kan ringa 晓jing om det skulle fnucka sig rejält!

Nu ska jag betala och sen ska jag hem till familjen som jag börjar tröttna på i allt större utsträckning. I Kina kan man inte vara kompisar med en person av det motsatta könet. Att jag då vill plugga tillsammans med Simon anses vara helfel. Det tyckte min 姐姐 (jiejie) och 哥哥(gege) i alla fall. De har ringt Xiaojing och berättat att vi minsan har suttit i samma rum och studerat!

Tjipp och hej!
Lever pastej?

晓爱 Emma