Bona {hjarta} kinesisk byrakrati = sant

Hej hej alla ni i Sverige.

Idag har varit en knasig dag. Bade Sofia och jag kunde inte sova i natt. Det gick bara inte. Men vi lyckades enda alapa oss till skolan i god tid. Val dar traffade vi en gammal elev till Xiaojing och Stefan. Petter heter han. Han snackade en stund om hur det ar att studera kinesiska pa ett universitet i Kina. Det var mycket intressant. Blev lite sugen samtidigt som jag blev avskrackt. Allt handlar i stort sett om sjalvstudier, nagonting som jag verkligen avskyr! Efter det tog vi en rast pa kanske fem minuter. Sen lektion i kinesiska. Vi gick igenom de nya orden. Men nar vi hade kommit till "efterson" knackade det pa dorren. Det visade sig att det var en jattejobbig person som stod utanfor. For att ni ska forsta foljande behover ni forst lite bakgrundsfakta.
Bakgrundsfakta:
I Kina vander man sig ofta till lagenhetsformedlingar nar man vill ha en lagenhet. Det ar ett snabbt och latt satt att fa tag pa en lagenhet. Kruxet med det ar att de har lagenhetsformedlingarna tar en avgift for sina tjanster. Namligen en hel manadshyra.

Sa, eftersom det ar latt att kolla pa lagenheter med formedlingar anvande sig Xiaojing och Stefan av det for att fa ett hum av vilken typ av lagenhet man kan fa for 3000, 4000 och 5000. Bara for att fa koll pa marknaden. Sen gick de och lade i flygblad i varneda brevlada i vart omrade for att fa tag pa en lagenhet utan att ga via en formedling. Det gick jattebra tills en formedling fick reda pa att Xiaojing och Stefan hade fatt tag pa en lagenhet som de hade tittat pa for formedlingen. Darfor har de kommit med jamna mellanrum och trackaserat oss i lagenheten. Givetvis har polis tillkallats varje gang, men idag formiddag fick polisen nog. De sa i stort sett betala eller flytta. Det har ar ert problem, blanda inte in oss mer. Gubben fran formedlingen gick. Men... efter tio minuter var han tillbaka med en kompis och tillsammans stod det och bankade skrek och hade sig utanfor dorren. Tillslut ringde Xiaojing polisen igen och sa att vi inte kunde komma ut for att de stod i vagen. Vi vantade och vantade... och vantade och tillslut fick vi nog av att vanta. Vi var hungriga for vi hade vantat ganska sa lange! Klockan var bra mycket over lunch nar vi i klassen bestamde oss for att borja mobilisera oss. Dvs tog pa oss jakorna och gick ihop till en mycket tight klunga for at kunna mota bort tanten och gubben. Men precis da kom polisen. Snacka om ett antiklimax!
Vi kom ut och kunde ata lunch. Och Xiaojing och Stefan far flytta for de vagrar betala till formedlingen och muta polisen. Bra larare!

Ja... Det var i stora drag min dag. Gick runt och letade frimarken ocksa, men det ar inte sa spannande.

Lev val!

Kram kram
Emma

Dagens ord: Mian tiao = nudlar. Uttalas som det stavas. Memorera!

27 januari, sondag Peking

Hej varld. Jag bor i Peking!
Det ar lite skumt faktiskt... Jag BOR i Peking...

Peking ar smutsigt. Valdigt smutsigt. Eftersom standarduppvarmningen ar kol ligger det ett tjockt lager med gratt damm over hela Peking. Varenda grej ar gra eller brun! *med gra menar jag fargen mellan svart och vit. hittar inga prickar bara*
Dessutom kan man bara se solen nan gang i veckan. Det ar sa mycket smogg! Det ser ungefar ut som en supersuperdisig dag i Stockholm fast fem ganger varre! Man snyter t om gratt eftersom man andas in allt skit som finns i luften. Det kanns inte sa jattehallsosamt. Men jag borjar vanja mig. Och pa nagra buskar har det t om kommit sma sma grona skott! Det ser aldeless underbart ut med lite farg!
Daremot luktar avloppen varre an det sunkigaste trask ni kan tanka er. Metangas till max! Tack och lov ar det inte sa innomhus, bara vid gatubrunnar.

De flesta i klassen haller pa att trottna pa kinesiska. Det ar liksom sa intensivt. Man hor, ser, ater och sover pa kineiska. Bara det ar utmattande, och att sen kanna sig motiverad att ta upp textboken och plugga lite mer kinesiska kravs en enorm viljestyrka. Inte det lattaste, men jag kampar pa. Jag har i alla fall lart mig massor sen jag kom hit! Till exempel vad svamp heter pa kinesiska. Det ar anvandbart.

Nu rinner tiden ivag igen. Maste bara saga att jag har last ut den sista Harry Potter!! Efter tio ar ev lang lang vantan pa alla bocker har jag antligen last ut sen sista boken... Och jag blev sa besviken.

Jaja, man kan inte fa allt i livet.

Ta vara pa er och alla andra och krama varandra fran mig. Glom inte att vattna mina blomm och krama katten!
Hej hej
Emma

Dagens kinesiska ord:
Xiexie = tack. X-ljudet ar samma som k-ljudet i kina. Kie typ. Ga och ova nu allesammans, nasta vecka blir det ett nytt ord :P

20 januari, sondag Peking

Hej varld!

Ledsen att det blir utan prickar. Har forsokt att fixa det, men det gar inte. Far trixa mer sen.

Kina hitintills har varit bra. Kallt som attan!! Har borjat forsta varfor kineser anvander munskydd! Letar febrilt efter ett sjalv. Men de finns tydligen inte dar jag letar...
Nudlar, ris, ris, ris, nudlar nudlar, tofu, ris, nudlar, tofu, grona blad, ris.... Ja  ni kanske forstar... Det ar mycket nudlar, ris och grona blad. Och ly cha, aka gront te.

Till alla som vill ha kontakt med mig hanvisar jag till mitt mobilnummer: +8615810836973. Ni kan ringa mig, men jag kan itne ringa er. Kina her en sparr som gor att kineser inte kan ringa till utlandet men utlamndet kan ringa in. De har det sa for att om det hander nan stor grej ska kineser itne kunna kontakta utlandska medier och gora en stor grej av det. Lite puckat om ni fragar mig. Jag kan faktiskt "lasa" upp min mobil, men det kostar skjortan!! Det ar inte vart det. jag maste fortst och framst ha pengar till mat och hyra.
Igar kopte jag forresten en Michael Bolton skiva for fem spann. Kopia forstass, men vada, den funkar.

Folk har fragat mig efter min adress. Vanta lite. den kommer. Jag maste forst fraga min larare om vilken adress ni ska fa. den hem till henne (alltsa skolan) eller den hem hit. Nar jag vet det kan ni fa den.

Jag gick forresten vilse i hotongerna haromdan. Det var en upplevelse!

I forrigar gick jag, Simon och hand Ayi (hans tant, alltsa hans vardmamma som kallas tant pa kinesiska.) pa Simons vardlillebrorsas konsert. Mitt under konserten vande sig tva kineser om och fick syn pa mig. Snacka om att bli galna! De tog ett kort pa mig och Simon, det avr val okej, jag borjar bli van vid det nu. Sa vi larvade oss, flinade mot kameran och trodde att det var bra sen... Men oj sa fel vi hade! De tog inte ett, tva eller tre kort utan trettio!! Helt utan att fraga! Da fick jag krupp och satte pa mig min mossa. Da slutade de. T om Ayi tyckte de var knasiga! Snacka om oforskamda kineser som mitt under framtradandenn vander ryggen mot scenen for att ta kort pa publiken!! Ojoj sager jag bara.
Jag borjar ioch for sig vanja mig vid att folk tittar och pekar pa mig (och bara mig, for jag ar troligtvis den enda blondinen i hela Kina. De andra i klassen struntar de flesta i.). Flera ganger tar de kort ocksa. Helt utan att fraga sa klart. Puckokineser!

Kan beratt mer om det nan annan gang. Nu maste jag sluta efterseom det har kostar pengar (massor med pengar) for min vardfamilj.

En sista sak bara. Om ni ska ringa mig, tank pa att jag ligger 7 timmar fore. Nu ar klockan 10:45 har, det betyder att den ar 04:45 hos er. Sa ring inte allt for sent pa kvallen! Inte efter 15-16.

Kramar i massor
Emma

p.s. for att se bilder fran oss i Kina, kolla var blogg. kinabona.blogg.se D.S.

Zhong Guo hen hao

Hej folk!

Tanke bara saga att jag lever. Hinner inte mer nu.
Har atit massa ris. Mycket gottis!

Kraaaaaaaaaaaamar i massor
XiaoAi aka Emma

ps. nu ar kl 16:18 i Sverige. typ 11 pa morgonen

PANIK!!

Hej värld!

Inatt trodde jag att jag skulle dö. Helt seriöst. Pelle sov över och mitt i natten (ca kl 4) väckte jag honom för att han skulle lyssna på mitt hjärta. Jag trodde jag hade en hjärtattack. Snacka om att jag har blivit prillig inför den här resan! Jag kan inte sova längre och enda sen i gårkväll har jag gått omkring i ett obehagligt grått fluff! Ett fluff som gör mig bedövad, trött, illamående och panikslagen och totalt säker på att alltsom kan gå fel kommer att gå fel. Det är en oskriven lag!

Ik! Jag vill h amitt folk med mig! Jag vill inte åka ensam. Jag är en flockmänniska.

En bra sak är i varje fall att jag ska sitta bredvid överste Grönsvalls. Bra bra.

Men ik!

JAG ÄR NERVÖÖÖÖÖS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Klippte mig idag. Min frisör, som jag börjar få krupp på, klippte inte alls så kort som jag ville ha det! Morr på henne! Men men. Jag får väl se ut som en hottentott i Kina. Inte mycket att göra åt.

Frid och Freud som Anna i min klass skrev.

//Emma, nu med neurotiska ryckningar

6 januari, söndag

Hej värld!

Jag åker snart! Har nog inte fattat det än. Fick ett sms av Stefan i min klass (centerpartisten ni vet) där han frågade om jag hade packat än. Om sanningen ska fram har jag inte riktigt varit så flitig på den fronten som jag borde ha varit. Så jag skrev tillbaka att jag inte hade packat särskilt mycketoch frågade hur mycket han hade packat (vilket jag skäms för, men det skrev jag inte). Som svar fick jag:
"Jag har lagt ner passet i ryggsäcken"
Rätt skönt tycker jag. Ligger ungefär på samma front. Kanske lite före. Har faktiskt tvättat mina handdukar och några av strumporna jag ska ha med mig. För övrigt får jag panik varje gång jag tänker på att åka ifrån trygga V-by och Sverige där jag (nästan) garanterat inte blir magsjuk av vattnet. Där jag har koll på allt och där jag kan göra mig förstådd! IK! Kinesiska myndigheter som dessutom inte kan engelska. Jag har mardrömmar om tullen i Kina innan vi får träffa Xiaojing och Stefan! Tänk om de kollar mina receptbelagda tabletter. Har flera stycken. Tänk om jag skriver fel på nån viktig deklaration och hamnar i ett kalt, äckligt och smutsigt arbetsläger, typ ett kinesiskt Gullag!
Resfeber? Vem? Jag?

Usch!

Packa känns jobbigt. Att åka känns också jobbigt just nu. Har just fått ordning på rummet. Det är första gången på ett år skulle jag tro! Och nu ska jag åka iväg från det!  Dessutom har jag inte hunnit få nån rikig jul! Har bara flängt runt och fixat grejer inför resan. Städat MASSOR! Att flytta ska man bara göra en gång vart tionde år HÖGST!! Borde bli politiker och införa en sån lag. Fast det kanske är rätt dumt, skulle nog inte rösta själv på den motionen...

Nu ska jag kolla mina bankaffärer. Har ju skaffat ett sånt tjusigt Mastercard surru! ICA-banken rockar! De är den enda banken som inte tar ut avgifter utomlands. Alla de andra tar ut skyhöga växlingspåslag och uttagsavgifter. Dessutom får man bara ta ut ca 1000 spänn i Kina, och då blir det massa pengar som går förlorade.

Nu ska jag, Linen, Pelle och Sötnos kolla på Råttatuille.

På tisdag ska jag träffa Becca och Frida!! Tjoho!! Så glad!! :D Massa kärlek!

Förresten, om det är nån som vill vinka av mig på Arlanda ska jag vara där senast kl 20.00 på onsdag! David kommer!!!!! Bara så ni vet.

//Emma/XiaoAi, nu med katalaner i magen!