Taipei 11, nästäppa

Hej!

Vet ni, det är ganska jobbigt att tampas med sig själv. För jag vill inte alls traggla tecken, jag vill äta godis. Och jag vill inte heller översätta meningar, vill mycket hellre lyssna på min ljudbok. Eller sova. För trött är jag! Dessutom är jag nog sjuk. Fryser och har på mig strumpor fast jag har 25 grader inne. Täppt i näsan och ont i huvudet. Tror jag har feber. Men, jag måste till skolan i morgon. Hoppas att jag inte är sjuk så jag smittar. Ska avgöra i morgon bitti. Har inte lika mycket feber nu som i förmiddags.
Men jag kan inte vara hemma! Vi får bara vara borta 12timmar per månad, annars förlorar jag mitt stipendium! Och det har jag verkligen inte råd med! Har ju inte ens råd att vara här som det är nu!

Det var roligare i skolan idag, men jag hoppas att läraren tar sitt ansvar och ber en elev att byta nivå. Hon kan typ ingen kinesiska alls och det tar henne flera minuter att förstå en enkel fråga från läraren och ännu längre tid att svara. Hon använder dessutom mycket teckenspråk, och det är inte riktigt det kursen är till för. Blir ganska frustrerad när hon sitter och inte kommer någon vart. Då borde hon vara i en annan klass som passar henne bättre! Men, det kan jag liksom inte gå fram till läraren och proklamera. Det är hennes jobb. Det är bara så jobbigt!


Tyvärr tyvärr har jag fått en himla massa extraläxor som de andra inte har... Jag gick fram till läraren igår och berättade att jag pluggat i Peking förut och därför bara kan de förenklade tecknen och inte de traditionella. Hon blev lite knasig och hispig och tyckte ojojoj hur ska jag klara mig!? Så, nu har jag extraläxor. Ska skriva ett gäng meningar med några bestämda ord i en gloslista. Problemet är bara att jag skriver mer avancerade meningar i min läxa än vad som står som exempelmeningar i min lärobok... Vet inte riktigt vad jag tycker o det... Samtidigt vågar jag inte byta klass om det ska vara så här högt tempo! Idag fick vi fem läxor till i morgon, däribland att memorera 29 meningar på trad.kinesiska. Det, för mig, är så mycket jobbigare än för de andra, för för mig är alla orden nya, medan de andra bara har ett nyt ord per mening! De från gloslistan... Suck.. Vad har jag gett mig in på?!

Det löser sig nog! Bara den där himla japanska tanten slutar i min klass! Hon är skum och dålig!

Nu ska jag plugga in de fem sista meningarna och sen sova. Har pluggat sen er kl06 i morse fram till nu med undantag av två timmar för middag och lunch...


Saknar er där hemma, plockgodis och asfalterade trottoarer!

Ska plugga vidare nu. Mitt bångstyriga huvud till trots.Taipei 10, tyfoner

Godmorgon.

Nu sitter jag på mitt rum och är lite harig. Igår berättade Magnus att tyfonsäsången är försenad. Och att om det kommer tyfoner måste man stanna inne, för så hemska är de här på Taiwan. Strax efter att han sa det började det blåsa otroligt mycket! Hm... tämkte jag. Det är nog bara så det blåser på Taiwan. Men... Idag, för 10 minuter sen, började det helt plötsligt ösa ner och åska kraftigt... Läskigt det här! Tyr att Magnus och jag än så länge bor i samma hus! Ska läsa om tyfoner i min Lonely Planet, men det känns inte kul.

I skolan får jag bara vara borta max 12 timmar per månad (vi kommer ha tre timmar per dag), vet inte om tyfonfara räknas som anledning att vara hemma. Ska kolla upp. Men det är riktigt hårt med närvaron! Kommer man 20 minuter för sent räknas hela timmen som frånvaro. Inte för att jag planerer att komma frsent, men jag tycker det är hårt. 12 timmar är inte mycket. Om man blir sängliggandes i en vecka förlorar jag alltså mitt stipendium för den månaden... Dessutom vill de att man ska masa sig in till kampussjukhuset för att få läkarinyg om man är sjuk. Men är man sjuk orkar man ju inte ta sig till kampus! Det är ju det som är grejen med att vara sjuk! Ska prata med dem om det där, för man måste fylla i blanketter om man är sjuk och personligen lämna in. Mycket konstigt det där...Så här ser det ut idag och igår var det strålande sol och 37 grader varmt... Ser ni de mörka molnen? De är mörkare i verkligheten. Läskigt värre!!

Och nu ska jag möta Magnus för att gå ut och köpa frukost. Vill inte ut, har inga regnkläder... Det har han!


Lugna mig angående tyfoner!

Emma

Taipei 9, Twilight 4 äver

Hej (borde väl säga godnatt?)!

Dagen idag har varit konstig. Har gjort ingenting egentligen! Bara letat efter en bokhandel som Magnus ville hitta som visade sig vara ett bibliotek. Men, en bra sak av denna enormt långa vandrig var att vi hittade en second hand bokbutik. Inte antikvariat, för på kinesiska heter det 二"två" och 手"hand", alltså andra hand, Second hand. Och kolla vad jag hittade!!!! Wie!!! Så lycklig för det! Har letat efter den sen jag kom hit och nu hittade jag den. Som ny skulle den ha kostat 400tw$, nu kostade den 240 tw$. Så bra! Hittade också en Taiwan Lonely Planet (guidebok) för nästan 30 sek. Har försökt få tag på den tidigare, men den finns inte i Sverige. Lycka lycka!

För er som inte ser vad det är kan jag tala om att detta är Twilight på kinesiska skriven med traditionella kinesiska tecken. Jag är så lycklig att jag har hittat den!

Och eftersom jag är på Taiwan läser man givetsvis boken bakifrån, höger till vänster och uppifrån och ner. Precis som i Japan och som man gjorde i Kina innan Mao kom till makten. Och som alla dikter och tavlor skrivs/målas idag.
Det är traditionella tecken, men jag förstår faktiskt förvånandsvärt mycket ändå! Riktigt impad av vad jag kommer ihåg i teckenväg ändå! Men det är frotfarande mycke mycket jag inte kan läsa i boken. Men det kommer!
Måste bara få visa mitt första klädinköp här i Östern. Det är ett par Elmo-strumpor. Från Sesame Street. De kostade 19 tw$ alltså 4,37sek. Jag är nöjd. Blir riktigt glad av strumporna faktiskt! :)

Nu är det sovdags för mig! Måste vända på dygnet bättre! På måndag börjar skolan och då är det hemmifrån kl7 som gäller. Och då kan jag inte sitta uppe halva (mina) nätterna och prata med er i Sverige. Vi måste gemensamt med gemensamma krafter säga hejdå i tid! Kan inte sitta uppe sent om jag ska klara mitt krav på 80% för att få behålla mitt stipendium. Så, är ni med på det?

Nu blir det ljudbok och tandborstning!

Nattinatt!
Emma

 


Taipei 8

Hej!

Sitter och lyssnar på psalmer på youtube och längtar efter S:t Tomas. Konstigt att man kan sakna en byggnad. Antar att det är för alla fina människor som gör värmen där.

Ärligt talat har jag alltid tyckt att det är ganska fjantigt att sitta och lyssna på lovsånger, men nu när jag är här, typ tusenmiljarder mil från Sverige, så känns det ganska bra. Tänker på Jonna, Bengt och Pia och saknar massor. Det vore ganska skönt att bara få stänga av allt det här med Taipei ett tag och bara vara vanlig. Emma, som jobbar i S:t Tomas vid behov. Emma som bor med sin familj och läser på SU. Inte Emma som är på andra sidan jorden från sina vänner. Inte Emma som bor ensam på åtta kvadrat. Inte Emma som gått ner i vikt för att Taipeis befolkning inte förstår vegetariskt. Har tyvärr tyvärr fått överge min plan att inte dricka mjölk här (ägg håller jag på och kommer inte släppa). För det enda som finns att äta till frukost just nu (har inte hittat nåt annat ställe som har vegetariskt) är tyvärr västerländskt bröd men färdigbrett äckelsötat smör.

Önskar att det finns teleportörer. Det vore skönt nu. Bara en snabbis hem och ha en mysfredag med mamma, pappa, Linen och Simon. Bara en stund i alla fall. Simon är i Östersund just nu och myser med sin familj. Kul! Vill vara med dem och mysa! Men Simon är glad. Han är glad i Östersund och det är bra! Väldigt bra!

Magnus och jag har haft en bra dag vi med. Vi har öppnat ett postkonto(läs bankkonto) så att vi kan få våra stipendium. Men, och detta är ett stort men, vi kommer inte att få några pengar för än den 15 oktober... Och då har jag varit här sen den 18 augusti... Mina pengar! Ih! Varje månad är det 4000sek i hyra och var tredje månad är det 8500sek i skolavgifter! Hur hade de tänkt lösa det? De på Taipei Mission sa att det var bra att ha med sig lite extrapengar (det hade jag, men de tog slut efter ett par dagar, hyra och skolavgift liksom!) till i början för det skulle dröja lite innan vi skulle få pengar. Men hallå! Två månader! Hur ska detta gå! Jag har ju sparpengar, men de tryter sakta men säkert.


Nu ska jag dock gå och lägga mig. Har pratat med mamma på skype (Linens konto så klart!) i två timmar. Svisch säger det bara! Tiden går så galet fort! Men oj vad bra det är med skype! Det känns nästan som hemma när jag pratar med mamma eller morfar eller Simon. Riktigt mysigt! Kan t om "prata" med min katt :) Min saknade, lilla och håriga bebis!

Pappa berättade att han kanske kommer förbi Taipei i slutet av september när han ändå är i Kina. Hans jobb ska åka till Peking och Shanghai för att titta på utställningar och arkitektur. Det vore jätteroligt! Hoppas det går. Han får besked om det nästa vecka. Om han kommer kommer han vid 14.30 på torsdagseftermiddagen och så har vi halva (jag har skola 8.30-11.20 som jag absolut inte kan missa!) fredagen och hela helgen! Roligt roligt! Hoppas nu det går att lösa praktiskt! Det bästa är att det ska gå att ha en nattgäst på mitt rum för 400tw$ per natt. Det är knappt 100sek, så det är mycket bättre än hotell! Oh så kul!

Nu borde jag verkligen sova! Klockan är 01.30 och jag ska möta Magnus kl 10 i morgon. Men det är såsvårt att säga hejdå till någon man har trevligt med, det gäller även via skype! Det känns ju så verkligt!

Nattinatt! Nu ska jag lyssna på Så länge vi båda andas  (Eller Braking Dawn på engelska) och drömma om Simon.

Emma

Taipei 7

Hej igen!

Glömmer bort vad jag har skrivit och inte på min blogg så jag är ledsen om jag upprepar mig iblan!

I förrigår, tisdags, vad jag och Magnus och tittade på 中正's maosoleum, eller bara Chiang Kai-Sheks maosoleum. Pampigt och överdådigt såklart! Under jättestatyn (av mannen själv som är ungefär som statyn på Abraham Lincoln i Usa) som sitter och tittar ut över en stor park fanns det utställnigar med hans saker. Här kommer ett smakprov på några av de oerhört viktiga sakerna!


Detta är pekpinnen som han använde när han pekade på sin karta. Viktiga grejer det! Även hans ätpinnar och sked fanns med på utställningen. Flanelltofflor, också viktigt att spara! De var olivgröna och trasiga. Jätteviktigt! NOT!Presidentens bärstolar. Lite häftigt kan jag ändå inte låta bli att tycka. För det är i de där stolarna so han har suttit. och den mannen har betytt mycket för Kina och Tawans historia. Sen kan man tycka vad man vill om hans politik, och det gör jag, men han har varit en stor person!Maffigt eller vad? Framför är ett torg stort som Himmelska fridens torg. Och Taiwans flagga så klart!
Den stora stentavlan i mitten, den mellan de två trapporna, är en ovanlig sak. Det brukar bara vara kejsare som får ha en stentavla, och då med drakar och fenixfåglar. Kejsardjur. Men, här är en! Fast till Chiang Kai-Shek och med Taiwans flagga (den där solen i mitten, lite svårt att se, men den är där).
Uppe inanför den enooorma dörröppningen är en ännu enormare (:P) sal där han sitter. Se nedan.Om ni tittar riktigt noga kan man se att en av taklistena har ramlat ner. Det tyckte jag var väldigt roligt! Det skulle aldrig hända i Peking vid ett Mao-monument! Tokstor var han i alla fall. Det var många meter, 15-20 kanske, från där människorna står (altså vid avspärrningen) och fram till statyn.
Det här var en jättehäftig grej. Det är förstorat från en tavla på ca 12cm av presidenten (han är helfigur då, det här är bara på huvudet). Detta är inrisningar i en platta och när man tittar på den ursprungliga bilden ser man bara en bild på mannen, men när man zoomar in ser man tecken. Obs, förstoringsglas krävs!! Och vips så ser man tecken. Det här är alltså Chiang Kai-Sheks testamente. Skickligt maskerat som en tavla! Men vem kan ha haft sånt tålamod och skicklighet att man lyckas med det?! Tecknen gick inte alls att urskilja med blotta ögat. Ser bara ut som punkter. Tufft!Det här är hela bilden i förstoring. Ca 1,5 meter hög.


Idag har jag nästan inte gjort någonting! Skönt! Jag och Magnus har flängt runt, vad som känns som halva taipei, varje dag. Men nu börjar jag känna mig förkyld, ont i öronen och mysko i halsen, så jag ville vila lite. Är jättetrött hela tiden! Längtar fortfarande till er där hemma och jag tycker om om att missa så mycket saker som jag gör!Detta är en bra sak med Taipei. De tar traditionella saker och livar upp de lite. Detta är en traditionell Mantou ( kolla den här länken för mer infrmation om mantou http://sv.wikipedia.org/wiki/Mantou )
som man har blandat in choklad i! Mantou smakar vanlightvis ingenting, men den här, den smakar ingenting (det vita) och choklad (det bruna)! Den och en gul mantou har jag ätit till frukost ett par dagar. Mums! En kostar 12$ ungefär 3 sek. Inte så farligt. I peking köpte jag sånna för 50 öre, så jag tycker att det är dyrt men jag kan inte jämför allt med Peking. Då skulle jag bli knasig. För allt ligger ungefär 2,5 gåner högre i pris här. Om inte mer. Men det är fortfarande inte dyrt med svenska mått! Absolut inte!
Titta! Till er som förstår säger jag: TJOHO! Jag ska försöka köpa den på dvd när jag hittar en affär som säljer det! För den här ska tittas på! :DVi gick förbi ett armekontor igår. Där de vill rekrytera unga män till armen. Det är alltså Taiwans motsvarighet till Uncle Sams "We want you!" skyllt. Helknasig. Ledsen för blänket, men det är sooool i Taipei!


Och med den bilden lämnar jag er och önskar er en bra dag. Själv ska jag snart ut i vimlet igen och försöka hitta nån lunch. Är inte så sugen på nåt... Mend det löser vi!


Ta hand om er och varandra!

Emma


Taipei 6

Ja, så var jag äntligen inskriven på National Taiwan University (typ Harvard i Taiwan). Dyrt som sjutton men jag tror att det kan vara en bra möjlighet det här. Vi kommer vara 4-6 elever i varje klass! Galet!

Men för att komma fram till att vara inskriven var inte lätt. Gårdagen gick så här:

Det började med att vi (jag och Magnus) sågs 7.15 för att se om det gick att ta ut pengar idag (då skulle mina pengar ha förts över till både Magnus konto och mitt eget). Men det gick inte då heller... Error std det på hela skärmen. Varken hans eller mitt kort fungerade. Vi bestämde oss för att äta frukost i alla fall. Så 7.45 var vi klara och började vi springa runt halva taipei i jakt på en bankomat som fungerade. Bort några km till Taiwan Bank etc. Men det gjorde de såkart inte... Då gick vi tllbaka till mitt rum och kollade våra itnernetbaker. Det visade sig att min bank inte hade fört över till mitt kort än. Så jag hade 57sek på mitt konto och Magnus hade inte fått in ett öre av mig. Det betydde att Magnus hade 65'000 tw-dollar och en skolavgift går på 35'000. Så... Det skulle inte gå. Tillslut kom Magnus på att han kunde föra över pengar från sitt sparkonto till sitt privatkonto, och då gick det att ta ut! Gissa om vi skrek av glädje! Vi skuttade och kramades! Vilken lättnad! Folk stirrade på oss :P

Efter det gick vi till skolan där det självklart också var kaos. Först inskrivning, sen grammatikprov, läsförståelse, essä och muntligt prov. Dessvärre kan jag inte de traditionella tecknen så jag skrev på de förenklade. Bättre det än ingenting. Den muntliga delen var lite skum, men den gick bra. Det började med att jag gick in i en sal med en lärare som kastar sin penna på golvet! Jaha tänkte jag... "Var är pennan?" Frågade hon (allt var förståss på kinesiska). Öh... "På golvet?" "Ja, precis!" Och då förstod jag, jaha, det här är provet! Därefter följde lite olika frågor. Kan du öppna fönstret, kan du stänga dörren? Massa sånt. Sen frågade hon om jag såg det stora bordet borta vid väggen. Och om jag kunde flytta det hit. Öh... Ja, jag ser det, men det är nog för tungt. sa jag. Då skrattade hon. Hoppas det var en bra sak. Visade i alla fall att jag förstod vad hon sa och vad hon menade.
Betalning och försäkring och massa massa annat följde härnäst. Och galet mycket köande! Men nu, nu ska jag vara insskriven! Och på onsdag ska jag gå till skolan för att få nåt invandringtillstånd, typ. Ska sen till migrationsverket och sen till banken för att öppna ett konto och sen efter det, då kanske kanske jag få kan mitt stipendium.

Jag har kommit fram till att jag är väldigt glad att Magnus är här! Tillsammans är vi starka typ. Vi håller varandra undan galenskapen och det är en bra sak. Ibland förstår jag och ibland förtår han. Har dock märkt att mitt lokalsinne fortfarande är tokbra (vilket Magnus inte riktigt har lika mycket av)! Skönt när vi springer runt på små krokiga trånga gator i Taipei. En grej jag har blivit lite besviken på är att Taipei 101 inte syns så bra! Trodde et skulle sticka upp högt över allt annat. Men det gör det inte!

Väntar nu på att Magnus ska duscha färdigt. Sen ska vi leta efter mer vegetarisk mat. Hemskt det här att jag inte hittar någon mat! Vi gick runt i en timme igår utan att hitta nåt vegetarisk! Skandal! I ett buddisktiskt land! Tycker synd om Magnus som snällt följer med när jag allt mer desperat frågar på vart enda hak om de har någonting, vad som helst, vegetariskt. Det är svårare än i Sverige att få tag på veggomat. Är inte det skumt!?

Magnus har hittat ett billigare rum. Finns en hemsida för att leta efter rum i Taipei. Problemet för mig är att jag inte kan de traditionella teckenen. Så, snällomange har erbjudit sig att hjälpa mig leta. Det är bra. För nu betalar jag 16'800 tw$ /månaden (=ca4000sek) och det är för mycket! Han har idag hittat ett rum på 10'000 tw$ (=2500sek). Och om jag hittade ett rum för det priset skulle det vara fantastiskt!! Ska leta lite. Vill egentligen inte flytta härifrån, men jag har helt enkelt inte råd med att bo här!

Ska nog ducha nu jag också. Gjorde det innan vi gick och åt middag, men man blir ju svettig på 30sekunder ute...

Än en gång grattis till Simon som idag fyller 23 år! Puss min älskling!

 

Lev väl tills vi ses igen!

Emma


Taipei 5

Banktrassel is not the shit!

Fint! Mitt kontokort vill inte fungera här... Det är ett mastercard och ändå vill det inte! Magnus fungerar, men det är ett Visa... Ska försöka chatta med Icabanken i morgon och se vad de kan göra. Helt galet ju! Fick ett nytt kort i juni för att mitt andra krångla. Och det nya fungerade tokbra. Och nu det här! Det värsta är att min skolavgift ska betalas imorgon! Och det är 35000 tw dollar alltså 8500 och jag har ca 1000 tw dollar kvar eller ca 250 sek... går det ihop? Nej! Tur att jag tog med mig så mycket pengar att jag hade råd med hyran i varje fall!! Men förhoppningsvis kommer jag få stipeniet snart. Måste bara fixa med min byråkrati innan. Fixa en stämpel etc.

Med skolavgiften har vi löst det så här. Jag för över mina pengar till Magnus och han tar ut åt mig. Snällomange! Vad skulle jag ha gjort utan hans hjälp?! Åkt hem antagligen! Så det löser sig. Han är väldigt snäll och lätt att ha och göra med vilket är skönt. Och idag har vi gjort Taipei farligt! Vi var runt på kampus och letade i tre timmar efter stället vi ska till i morgon.... Stoooort kampus!!! Sen har vi letat bankomater och mat. Blev lyckat på matfronten, men bankomat... Ja, ni vet hur det gick...

Får ta en sak i taget tänker jag. Det löser sig på ett eller annat sätt. Nu är vi två i alla fall! Och det är skönt! Ska bara försöka överleva tills mitt stipendium kommer och även då är det problem. Stipendiet är på 6000 i månaden. Mitt rum ligger på 4000 och skolavgifter för tr månader är 8500. Försök få ihop det ni! Sen tillkommer matkostnader på ca 100/dag och seeen böcker och om jag vill ha nåt roligt och så. Men jag har inte panik ja....

Ska prata med min bank i morgon och se hur det går. Efter det kan jag få panik!

Nu ska Magnus komma och lämna sin resväska hos mig. Han ska byta rum i morgon till ett i mitt hus och då hinner han inte flytta väskan innan utcheckningstiden (pga inskrivningen i morgon). Så, hans väska ska få sova hos mig :)

Grattis igen morfar! Hoppas ni får det fint! Du var riktigt stilig du!Min första riktiga middag! Räknar inte med den där hemska diskvattensoppan jag åt häromdagen!! Stekta vegetariska nudlar. Låt mig tillägga att de så klart var "hemmagjorda"!! Gottigottgott! 24 sek kostade det. Inte så farligt om man jämför med övriga Taiwan. Gubben i orange är en av kockarna. Han såg ut att vara 90+! Stil going strong! Magnus i förgrunden. Försökte ta smygkort till er som är nyfikna. Han är ungefär lika lång som Pelle."Var vänlig ta inte med er egen mat!"

VESPOR!!! Överallt hela tiden massor i miljoner!!!!!! Stryper dessa vespor! Och jag som tyckte det var många i Rom! Här hade halva bunten hunnit åka iväg! VESPOR!!


Nu sitter jag och klipper till korten inför inskrivningen imorgon. Ska ha med mig tre kort. Blir de från i vintras... De får duga tänkte jag. Man ser att det är jag. Alla papper är förhoppningsvis i ordning. Magnus väska står hos mig inför flytten och jag har fört över pengar. Var det nåt mer? Tror inte det nu. Då återstår nog bara att säga godnatt till alla er som läser! Hoppas ni njuter av dagsljuset i Sverige. För det är ett underbart land! Det har jag träffat en indier idag som kan intyga!

Nattinatt och jag älskar er!!


/Emma / 曉 (obs, nu med trad tecken)


Taipei mitt i natten

Jag tänkte bara berätta att jag har Skypat med en taiwanes idag som jag hade frågat om hennes mail och skype. Hon heter Ellen (eller nä, men hennes engelska namn är Ellen).  Jag är tuff!

Godnatt (klockan är snart ett på natten)
<3

Taipei 4

Hej igen värld!

Jag har nu hittat en Magnus! Han bor ca 200 meter från mig, men det tar ca 10 minuter att gå eftersom det är så mycket människor och galet smala trottoarer! Dessutom är det en väg med ett övergångsställe som tar 1,5 minuter på sig att slå om och håller sig grön i 12 sekunder. Och det vet jag för trafikljuset räknar ner! Och inte nog med nedräkningen, där det normalt är en grön lampa springer en liten grön gubbe så att man ska förstå att det är nu man ska ta sig över. Så kan det vara. Det går att youtuba fram.
http://www.youtube.com/watch?v=gGxlMhde1og
Ca fem minuter in så är det ett klipp av just detta fenomen.

Är väldigt glad att jag bor på mitt rum. Magnus rum är mycket mycket sunkigare!


Detta är utsikten från mitt fönster mitt på dagen. Nu är det kolsvart! Tråkigt nog blir det svart redan vid 19. Och det går på fem minuter från det att det börja skymma tills det är mörkt!
Hejdå Arlanda! Där inne i den stora hallen står Mamma, Pappa, Linen, Simon och Pelle och vinkar av...

Stockholms skärgård... Vackert!
Eftersom det var Thai Air som jag flög med var det förstås Thailändsk mat. Ett minus var dock att de gick efter Thailänds tid, så när det var dags för eftermiddagsfikat tvingade de alla på planet att dra för fönstren och sova. Hur tråkigt som helst! Jag var ju jättepigg!!
Fick ungefär samma sak till frukost. Ingen höjdare direkt!
Och så här ser jag ut nu. Eller då. På planet från Bangkok till Taipei. Sista gången jag kommer använda min sjal på läääänge!


Ja, det är väl det som har hänt. Morfar har lärt mig använda skype bättre (mitt skypenamn är emma.xiaoai). Det är bra! Har pratat med katten på skype. Hon förstod nog inte riktigt grejen dock måste jag erkänna...

Nu ska jag snart sova! Klockan är redan över 22!

Godnatt världen så får vi se när jag kommer hem!

/Emma

Taipei 3

Hej värld!

Idag konfirmerad mina Jämtlandskonfirmander. Hoppas det går bra!

Fjärde dagen nu och jag vill hem mer än någonsin. Hittar fortfarande inte Magnus. Har lämnat en lapp på dörren till hans Hostel. Det går liksom inte att ta sig in genom dörren. Mycket märkligt! Tänk om det kommer turister som har bokat ett rum! Vad ska de göra då? Det finns ett telefonnummer på dörren, men hur många har en taiwanesisk telefon?! Puckat.

Jag har blivit sjuk. Turistmage antagligen. Mår tokilla hela tiden! Så jobbigt!

Har letat efter flygbiljetter hem, men det finns inga som är i okej prisklass! De billigaste ligger på 19800... Och det har jag inte... Men jag vill hem. Så här kände jag aldrig i Kina. Då tyckte jag Sofia var knäpp som hela tiden tjatade om att hon saknade sin familj. Och nu är jag här själv! Har nog aldrig saknat Mamma, pappa, Linen, Sötnos, Simon, Mormor, morfar, Helena, David, Frida, Rebecca och alla adnra. S:t Tomas etc så mycket som jag gör nu! Vill hem och krama om alla och aldrig någnonsin släppa taget om nån!

Pratade med Mormor och Morfar på skype igår. Det var tokroligt! Tur att jag har en så tecknisk mormor och morfar som jag har! För det är Morfar som har lärt mig skype. Det krånglade med ljudet, och då var det han som kom på vad som var fel. Inte jag! De är häftiga de där två! :D Och Morfar fyller år i morgon! Vill verkligen vara med och fira de. Sitta i deras trädgård och prata med alla släktingar. Det är mysigt!

Och på tisdag fyller Simon år. Han blir 23. Det vill jag också vara med om att fira. Hans första födelsedag hemma hos mig, och så är jag inte där! Dålig stil!

Sitter och tvingar i mig vatten nu. Smakar blä och gör mig mer illamående, men jag måste dricka. Det är ju så varmt!!

Drömde mardrömmar hela natten i natt.... Så nu får jag inte sova längre. Hittils har jag sovit bra, men inte nu längre.

Ska maila Eva Aggeklint idag tänkte jag. Hon har ansvar för kinesiskan på SU. När jag slutade frågade jag henne om jag kunde hoppa på om det inte gick med Taiwan och det sa hon att jag kunde. Måste bara informera och fråga om det har ändrats. PRoblemet med om jag skulle börja där är att jag ligger efter med tecknen. Skulle ha pluggat ikapp det under sommaren i sånna fall. Och det har jag inte gjort.
Eller så kan jag maila arkeologiföreståndaren på Su. Jag kom in där men tackade nej eftersom jag skulle till Taiwan. De kanske har plater kvar. Vem vet?

Kl 15 min tid (9 er tid) ska Simon skypa med mig. Längtar efter att få höra någon annans tankar än mina egna!


Vill att ni ska veta att jag nu förstår vad alla ni betyder för mig! Ska aldrig ta er för givet! Och jag älskar er allihop! Mamma, pappa, Linen, Simon, Sötnos, Mormor, Morfar, Farmor, Helena, Hanna, David, Rebecca, Pelle, Frida, S:t Tomas. Alla! Och jag uppskattar er enormt!
Vill att ni ska veta det för jag är dålig på att säga det.

Om det fanns en billig flygbiljett hem idag skulle jag ta den. För hur mycket är det här värt egentligen? Simons fina mamma Mona har inte långt kvar, Linen ska opereras. Hur mycket ska jag missa egentligen?! Jag har dessutom gått ner massa i vikt eftersom jag är dålig. Tappar mina byxor. Och jag har faktiskt försökt äta! Och jag tar mina vitaminer duktigt! Men det hjälper inte! Saknar er för mycket!

Nu är min klagovisa slut. Ta hand om er tills vi möts igen!

Eller som vi sjunger med konfirmanderna:
"Må vägen komma dig till mötes, må du alltid ha medvind.
Må solen värma ditt ansikte. Må regnet falla mjukt över dina ängar.
Tills vi möts igen, tills vi möts igen. Må Gud hålla dig i sin hand.
"

/Emma


Taipei 2

Fortfarande i Taipei.

Blir galen på hur dåligt min dörr är isolerad! Hör varenda grej i koridoren. Värst är när folk går in i sina rum. När man kommer in ska man lägga in sin nyckel i en grej som skriker (piper jättejättehögt) för att få el. Och eftersom dörren är lövtunn hör jag allt och vaknar varje gång av det där... Så dumt!

Dessutom laggar mitt internet hela tiden! Ska klaga idag. Jag betalar ju massor med pengar för det här rummet och då vill jag ha internet! Får sitta och ansluta en gång i minuten om inte mer och så ska det inte vara! Och när jag väl ansluter så ansluter datorn bara en av tio gånger. Så av min internettid går ca 50% till att bara ansluta! Det är fel!

Magnus bör landa snart. Ska se om han orkar maila idag eller om han är mörbultad.
Fruktansvärt varmt idag också. Man ser likom inga på gatorna eftersom det är så varmt! Och så blir det kolsvart vid 18.30. Jättekonstigt!

Nu ska jag försöka hålla mig vaken men hela kroppen skriker SOV! För mig är klockan ca 5, men i Taiwan är hon vid lunch... Blä.

/Emma, nu biter men med hopp om att det ska gå över.

Taipei

Framme!

Det känns dock helfel på nåt sätt. Vill inte packa upp väskan eftersom jag snart ska hem igen. Så, just nu känns allt bara jobbigt och oöverstigligt, men, det brukar bli bättre. Så jag antar att även detta blir bättre. Måste bara få sova, äta, dricka, duscha, komma i kontakt med Magnus, fixa pengar, fixa med stipendium och en siljon saker till. Men sen så, då börjar skolan... urk! Vad har jag gett mig in på?!

Vill hem nu, men det utgår jag från kommer försvinna.

//Emma

IKIKIKIK!

JAG ÄR NERVÖÖÖÖS!!!!!!
Röckörd

Godmorgon!

Klockan är nu 7.15 och jag är på jobbet. Gick och la mig kl 01 igår. Behöver jag säga någonnting mer?...

Rickard, Simons storebror, är på besök från Östersund nu. Och gårdagen (min lediga dag) spenderades först hemma med mysfrukost (scones och marlelad etc) sedan på Skansen där Rickard var föga imponerad av renarna och avslutades med en fika i Kaknästornet. Väldigt vackert eftersom solen gick ner när vi var där. Fick lock för öronen när vi åkte hissen upp. 30 våningar är ganska högt! Närmare betämt 155 meter! Och jag kan stolt säga att jag gick ut på utsiktsplaten ända upp! Den som är utomhus, men, det tog lång tid att gå varvet runt. Höjder är inte riktigt min grej!
En trevlig dag allt som allt!

På måndag kl 11.45 Ska jag äntligen klippa mig!! Tjoho! Mitt hår ser inte klokt ut! Efter det ska jag leka med Frida och Rebecca. Blir sista gången på ett bra tag!

På Taiwanfronten intet nytt (nästan). Har fått bokningsbekräftelse på ett studentrum i Taipei. Tyvärr hade de bara två veckor ledigt, men om någon avbokar får jag deras rum. Dessutom räknar jag med att hitta en lägenhet/inneboende/rumskamrat-ställe. Jag antar att det finns lappar om det på kampus. Dessutom har jag en vecka ledigt från inskrivningen. Ett ypperligt tillfälle att fixa allt som fixas skall! och då hoppas jag att Magnus också ska fixa allt, för då kan vi fixa tillsammans! Han måste också skaffa ett ARC (Alien residence certificate). Jag måste alltså skriva in mig i Taiwans register, först då får jag stanna och får möjlighet att resa in och ut ur landet.

Idag är min sista (eller näst sista) dag i S:t Tomas. Det ska nog gå bra. Efter det ska jag inhandla de sista sakerna och fixa med alla pappar som måste vara i ordning. Det är mycket nu!


Adjö!

/Emma

HSK

Jag tänkte bara meddela att jag har klarat HSK nivå tre!
Hsk står för Hanyu(kinesiska) Shuiping(nivå) Kaoshi(prov). Alltså ett mått på hur mycket kinesiska jag kan. Provade på nivå tre av sex och det klarade jag.
För övrigt jobbar jag onsdag och fredag i S:t Tomas. Om ni vill komma förbi och säga hej går det bra. Sitter antagligen i kyrkvaktern eller är i vaktmästeriet. Alltsåinte så svår att få tag på!
/Emma

Time to say goodbye.

Jaha... Då var biljetten köpt och visumansökan inlämnad... Händer det här verkligen på riktigt?!

Onsdagen den 18:e augusti kl 14:30 lyfter mitt första plan mot Bangkok där jag ska ta ett annat plan till Taipei för att slutligen landa nån gång vid lunch eller så. Ska hålla på i 17 timmar! Ih! Och jag som verkligen inte tycker om sånt!

Men, nu vet ni. Efter den 18:e är jag inte länge anträffbar i Sverige!

Därför har jag anordnat ett teparty i all sin enkelhet nu på söndag (8:e) där den som vill träffa mig innan jag åker får komma och säga hejdå! Kom nån gång efter kl 16! Och meddela gärna om hur många ni blir!
Jag har givetvis mailat och gjort ett evenemang på facebook, men det är en del som jag inte har adresser till och andra som inte har facebook. Så, om det är nån jag har missat men som läser detta: Välkommen hem till mig på söndag!


Det slog mig häromdagen att jag kommer vara utan denna man i ett par månader. Ett halvår som bäst! Hemskt när jag nu har vant mig av med att ha ett distansförhållande! Men men, det ska gå.
Detta är Lianxiao och Ayi! En av våra sista kvällar i Peking.
Kommer tyärr inte kunna träffa de så ofta eftersom det inte går några tåg mellan Peking och Taiwan. Däremot ska det inte vara några problem med visum. Eftersom jag ska bo i Taiwan kommer jag att ha ett "Resident visa" vilket betyder att jag kan åka in och ut som jag vill!


Det betyder även att jag kan åka och hälsa på denna man som ska spendera sitt år i Tokyo. Den här bilden är tagen av Simon i Peking när Pelle hälsade på mig.
En bra sak med att Pelle ska flytta till Tokyo är att han och jag kommer ha samma tidsskillnad! Vi kan alltså prata med varandra utan att tänka på att det är natt för den andra!


  

Många många att sakna!

Nu är det mat!


Tjipp!
Emma

Cancer

Hej igen!

De jag får mitt stipendium av är den Taiwanesiska staten. I Sverige representeras de av Taipei Mission in Sweden. De får inte ha någon ambasad eftersom Taiwan inte är ett erkänt land av några andra länder än ett pyttelitet kungadömme i Afrika. Så, Taipei Mission är deras "ambasad". Det är där man ansöker om visum etc.
Dett är hur som helst deras hemsida. Kan vara kul att kolla runt på. Tyvärr är den på engelska, men den är till för Sverige.

http://www.taiwanembassy.org/SE/ct.asp?xItem=457&CtNode=5263&mp=172&xp1=


För ungefär ett år sedan kom det in en berusad man som inte luktade så gott och krävde att få lyssna på orgeln i kyrkvakten (i S:t Tomas) där jag jobbar. Han var ganska vild så jag bad honom att sätta sig ner och prata med mig en stund istället för att flyga runt som en galning. Och det gjorde han. Efter en stund visade det sig att han hade cancer, långt gången dessutom och att han var rädd för att dö. Men han ville så gärna lyssna på orgel. Det skulle han bli så glad av. Han hade ingen kontakt med sina barn och snart skulle det vara för sent.

Den mannen har jag tänkt mycket på under året som gått. Undrat hur det var med honom och vad som hänt.
Och idag kom han in! Han hade hatt och käpp (han är väl runt 50), härlig bränna, färg på kinderna, gått upp till en hälsosam vikt och han var nykter! Tror ni jag blev glad?! Den man som jag gått och tänkt på och undrat över hade övereft sin cancer, blivit nykter och fått ordning på sitt liv! Jag blev så glad!


Dagens solskenshistoria!

//Emma