Hur ser en ituitiv inuit ut inuti?

Ha! Tycker fortfarande att Blandaren är världens bästa tidning!

Mammaparty i fredags. HSK igår... Inte världens mest lyckade kombination måste jag erkänna... Men, det gick faktiskt att komma upp efter att ha gått och lagt sig kl04. Men, det krävdes myyycket viljestyrka!

Provet gick helt okej. Muntliga delen var hellflummig! Dessutom var den delen en timme försenad pga datorkrångel... Fick vänta i ca två timmar innan jag fick gå in och göra muntliga delen på 12 minuter och sen gå hem.

För er som inte vet vad HSK är följer här en förklaring:
Det är Kinas motsvarighet till Cambridge Degree. Det är alltså ett mått/ bevis på hur mycket/att jag kan kineiska.
Begripligt? Om inte så får ni fråga.
HSK är förkortning för 汉语水平考试, Hànyu(kinesiska) Shuipíng(nivå) Kaoshì(prov). Alltså HSK :)
Väntar med spänning på resultatet.Min gata
Hemma på min gata i staaaan... Detta var min gata i Peking 交道口(Jiaodaokou)Mammapartyt
blev lyckat! Massa folk och massa mat! Har ätit kalasgod mat ni i tre dagar! fantastiskt! Det är nog det bästa med dagen efter ett party, all mat som blivit över :D

Nu pluggtime för tentan på måndag och hemskingtentan på onsdag... Urk!

//Emma

Dagens ord:
火 [huo3] betyder eld. Det kan man fortfarande se eftersom det är ett väldigt gammalt tecken som inte har förenklats. Det är också speciellt för som eget ord består det bara av ett tecken, vilket är ovanligt så de flesta ord (förrutom du, jag, ris, alltså gamla gamla ord) är tvåstaviga (=tvåtecken). Tänk er två vedträn och elden som flammar. Kan ni se det i tecknet?

Solförmörkning

Idag har mamma suttit och valt ut låtar till sitt superparty. Vilket har lett till att jag har ett galet potpurri av låtar i huvudet! Tyvärr har dock Total eclipse of the heart fastnat riktigt ordentligt. Kan det möjligen vara så att min hjärna undermedvetet går och väntar på denna film?

Man vet ju aldrig... Den har hur som helst premiär den 29 juni. Jag är väldigt nyfiken på hur regissören har löst vissa delar ur boken. Ska bli spännande att se.

Är det någon som är sugen på att skriva en miniuppsatts istället för mig? Inte? Den ska in på måndag... Senast kl 13. Är inte allt taggad på att skriva den! Blä! Men, det är tenta på onsdag, så det är bara att göra!

Håller på att titta efter en liten och bra bärbar dator som jag kan använda i höst. Det är en djungel! De som är fina (läs färgglada) är dåliga, och de som är bra är antingen för dyra eller jättejättejättetåkiga! Dilemma!!!


Nä, en uppsatts skriver inte sig själv...

Mors!
Emma

Dagens ord:
[máng] betyder upptagen. Vilket jag är fram till den 24 maj då jag åter igen kan börja leva ett normalt liv.

 


十字路口

十字路口

Det är det enda jag har tänkt idag,
十字路口...

十= tio

字 = tecken

路 = gata

口 = munDet blir alltså en fyrvägskorsning.
Man syftar på en väg som ser ut som tecknet tio, alltså ett kors.  Använder man istället tecknet  blir det en korsning som ser ut som , alltså en T-korsning. Kineserna använder dock ett tecken som ser ut som vårt T. Lite lustigt att folk som bor så långt ifrån varandra kan ha samma tänk.

Det var allt för idag.

再见
Emma