Två dagar.

2 dagar kvar!! Sen är det söndag och jag åker hem!
Kommer åka vid 14.50 från Pekings flygplats, det är kl08 svensk tid. Och jag kommer landa vid 21.35 svensk tid på Arlanda, det är kl04 på måndag morgon kinesisk tid. Tror ni jag kommer vara zonkad i huvudet när jag kommer fram eller??

Jag och Simon håller nu på att försöka knyta ihop alla lösa trådar häri Changchun innan vi åker hem. Inte det lättast. Det svåraste är nog att få tiden att räcka till! Har spenderat förmiddagen med att frenetiskt försöka få ner alla mina saker i min resväska och uppmanar dem att gå ner i vikt. Det går måttligt bra... Förstår fortfarande inte hur man kan ha så galet många grejer!! Var kommer allt ifrån?! Fast den här gången har jag köpt några stora saker som jag behöver hemma och de tar plats... Lite för mycket plats. Och vikt! Ischlo! Kommer vara en packåsna på tåger på lördag. För att inte tala om när jag ska ta mig till flygplatsen! Då kommer jag ha två stora resväskor, en ryggsäck och en handväska! Jobbigt att bära i vanliga fall, men nu kommer det vara mitt på dagen jag ska ta mig dit och det i 45graders värme. Blä!Vi har också firat midsommar med vår muntliga kinesiskalärare och vår extralärare. De tyckte det var väldigt roligt att dansa och leka massa lekar. Kasta stövel var muntlig kinesiskaläraren riktigt dålig på men extaläraren vann! Och dt var bra för han var i mitt lag!
Det här är två tårtor jag lyckades göra. Jag är mycket nöjd med tanke på att det verkligen inte finns någon bra tårtkultur här! Köpte fyra halvmånformade "sockerkakor" och gjorde våningar av dem. Fyllde tårtorna med mosad banan och jordgubbssylt. Hade dock ingen saft att hälla på för att göra det saftigare, så jag tog en halv c-vitaminbrus istället :P Men det fungerade lika bra!
Hade också köpt tandpetare och gjort Svenska flaggor. Gav två till extraläraren och han blev jätteglad! Han tyckte så mycket om tårtorna att när det blev en över av jag den till honom :) Han blev alldeles rörd. Han tycker inte om kinesiska tårtor (vem gör det?) men de här blev han tokig i!


Vinnarkastet :)
För övrigt huset där vi bor och studerar i bakgrunden.


Saknar det här.... Det är på sommarpalatset i Peking. Trodde att jag och Simon skulle hinna dit på lördag, men vi var tvunga att ta ett senare tåg till Peking och då hinner vi inte. Men men. Nästa gång :)
Om någon vill åka med mig till Peking följer jag gärna med och kommer då ta er dit! :)


Nu ska jag fortsätta med mina sista läxor och uppmuntra mina saker att krympa en sista gång.


Lev väl så ses vi nästa vecka! :)

Emma

5 dagar kvar nu....

Nudlar någon?

 

 

 
Skomakare = lihai

Idag har jag varit hos vår skomakare. Han är väldigt lihai (tuff, häftig, duktig, smart imponerande. Kommer inte på något bra ord för lihai på svenska. Om det är någon som gör det är ni välkomna att berätta det för mig!)!
Igår råkade Simon sparka till min sko så att metallspännet knöcklades till. Varken han eller jag kunde böja tillbaka det (spännet såg ut som ett L istället för ett l, så det var egentligen bara att böja tillbaka det). Så jag beslutade mig för att gå till den snälle skomakaren vid affären. Han sitter i en liten (typ garderobstor 1m2 skrubb) smatt och fixar skor. Mycket snäll man och han tar inte utlänningspriser vilket är väldigt skönt!
Jag stälde mig utanför hans smatt och pratade genom fönstret varpå han sa:
- Kom in kom in! Sätt dig! Och pekade på en av två pallar (dt enda som får plats i hans smatt. Och det pga att alla andra saker sitter uppspikade på väggen). Jaha? Tänkter jag. Om jag också går in i smatten kommer den att sprängas, för den blir fullom även jag ska klämma in mig. Men det gick. Jag satt nästan i knät på honom, men jag fick plats. Min utlänningsrumpa till trots.
Därpå tar jag fram min sko och säger att spännet är snett och att jag inte kan använda händerna för att böja tillbaka det.
Följade händer:
Han tar min sko i sin hand och fnissar. Sen tar han tag om metallspännet och böjer tillbaka det som om det vore gjort av smör och säger varsågod. Jag lite häpen frågar: "Vad vill du ha för det?" "Nej nej", säger han och viftar med händerna. "Ha en trevlig dag!" Säger han. "Jaha, tack då. Du är allt för artig" säger jag och önskar honom en trevlig helg. Och med det är mina skor lagade och mitt humör glatt.
Tänk så enkelt saker kan vara ibland!


Har tidigare idag haft två slutprov. Ett i hörförståelse och ett i muntlig kinesiska. Det förstnämnda gick sådär.... Men det muntliga gick helt okej. Förstod tack och lov allt jag skulle göra! Knäppaste är dock att precis innan jag ska gå in till läraren så säger Simon:
-Kommer du ihåg hur man använder v+通?
-Njaä.... Kanske lite. Säger jag och inser att jag bara kan en av alla betydelser av v+通.
-Man kan använda det när det t ex är upptaget i telefonen. Då säger man 打不通.
-Ja just ja!
Och så går jag in till läraren. Och vad tror ni min första  uppgift handlar om? Jo, just att man ringer och det är upptaget och jag ska använda mig av satsmönstret v+通. Ibland ska man ha tur alltså!
Blir bara så nervös när jag sitter ansikte mot ansikte med läraren och ska prestera. Slutprovet utgör i muntlig kinesiska 50% av betyget, och det tänker jag alltid på när jag är där. "Jag kunde ha gjort bättre" liksom...

På måndag har jag slutprov i kinesisk historia och i antik kinesiska.... BLÄ!! Det är så svårt.

Men det värsta värsta VÄRSTA är ändå på onsdag.
Grammatik o textkursen. Och den hemska nyhetskursen. De båda ämnena handlar mest om att memorera en galen mängd tecken! Och det är min svaghet. Vi får se hur det går. Det jobbigaste är bara att provet i nyheter är 70% av betyget! Hur knäppt är inte det!

Nu ska jag gå ner till Simon och så ska vi fråga en lärare om när vi slutar på fredag om en vecka (jepp, 10 dagar tills  jag är hemma nu!!) så att vi kan beställa tågbiljetter till Peking i rätt tid.


Knas på er alla och ha en trevlig midsommar. Själv ska jag spendera min på mitt rum utan jordgubbar (jordgubbssäsången är över här....) och plugga... :( Men mamma har lovat mig att fira midsommar när jag kommer hem :)

/Emma

Lite bilder för de som tjatar :P


Till dig mamma. Du tjatar alltid om att få se bilder på mig. Så här såg jag ut när jag besökte den siste kejsarens palats här. Alltså där han var när han var marionettkejsare under Japanskt styre när Jilin hetter Manchuriet eller Manchukuo som japanerna säger. Lyssnar på en guide i örat och har mina favvoörhängen på mig. Glassar som glittrar!! <3
Min extralärare. Han studerar till att bli lärare för utlänningar. Han tog med oss i klassen till palatset. Det var den bästa utflykten hitintills här i Changchun. Här är förresten en av de två olika poserna som kineser gör. Han gör den version som män brukar göra. Den som tjejer gör gör jag och Simon i förra inlägget :PDen här bilden tyckte jag var hemsk! Det syns inte så bra, men det är Mao och Puyi som den sista kejsaren hette. Här ar Puyi helt "rehabiliterad" och en vanlig bluecollar människa. Den här bilden är från en utstälning som kallades: Från himlens son till en vanlig arbetare. Det är alltså om Puyis liv. Från att vara kejsare och dyrkad till att bli föraktad för att man inte ens kan knyta sina egna skosnören (han hade ju alltid betjänter som gjorde allt sånt där åt honom!) och därför bli betraktad som meningslös och oduglig. En himla resa det!Det här är där Puyi klippte sitt hår. Allt hår som var avklippt lade man i en gul sidentygbit och sparade. För kejsarens hår (oavsett om han vr en marionett eller inte) var lika värdefullt som drakhår. Det här var strax innan andra världskriget och Puyi hade klippt av sig sin stångpiska (den långa flätan som alla män var tvungna att ha under Qing-dynastin eftersom det var cotume hos manchurier att ha den frisyren) och hade nu en modern frisyr. Puyi tyckte alltid om moderna saker oh lärde sig engelska som liten av en privatlärare Jonston. Även han som skrev Twilight over the Forbidden City (Skymning över den förbjudna staden). Blev proffessor i England efter det.

Om ni är intresserade av att veta mer kan ni fråga mig eller titta på filmen Den siste Kejsaren. Den beskriver ganska bra hur det faktiskt gick till. T ex att Puyi fick lära sig allt om hur man är en människa när han kom till fängelset. Allt från att klä på sig själv till att bädda sin säng.

I väntan på vadå?... Jo, Caroline!

Klockan är nu 23.32 och jag är uppe. Hemma börjar mottagningen kl18 svensk tid, vilket betyder mitt inatten kinesisk tid. Så jag är uppe. Har flytt mitt rum eftersom Kajsa sover sedan två timmar. Men Simons rumskompis lägger sig sent.
Önskar dock att jag kunde vara med personligen istället för att skypea. Men men, biljetterna var så galet dyra hem under den här veckan att det helt enkelt inte gick!

I väntan på att Linen ska komma hem från flak och annat fantastiskt (bland det roligaste jag har gjort!!) så lägger jga upp lite bilder från min uuuunderbara långhelg i Peking. Älskar fortfarande den staden och jag uppmanar alla som kan åka dit att göra det!! Jag följer gärna med och hjälper till att tolka etc! :PSimon och jag kan konsten att smälta in bland kineser med en äkta kines-pose! Detta eller ett v-tecken med fingrarna är vad kineser (generalliserar hejvilt nu) gör när de ska ta bilder.
Denna bild är hur som helst tagen på en båtfärd på sjön i Sommar Palatset. Det var dit kejsarfamiljen åkte p sommrarna eftersom Peking blir så gaaaalet varmt. Och vid Sommar palatset är det svalare eftersom det finns en liten sjö i mitten. Mycket trevligt :)


Emma <3 Peking

Nyss hemkommen från Peking och sitter nu på mitt rum och äter koreansk sushi till "middag". Klockan är nu 21.36 men det är fortfarande minst 26grader ute.

Peking var UNDERBART!! Längtar så galet tillbaka dit. Känns verkligen att det är en stad som lever till skillnad från Changchun. Men Jag kommer att bo i Changchun i 26 dagar till, sen är det Stockholm som gäller i alla fall ett par månader (typ två....). Sedan får vi se.

Ska försöka lägga upp bilder (Simon har minneskortet nu) och skriva mer senare. Just nu ska jag äta och sedan sova. Har lektioner i morgon igen. Blä! Semester är roligare!


Emma