I södra Kina äter man hund

Hej mamma och ni andra som är oroliga!!

Just nu är jag i Kunming, eller egentligen DaLi. Det ligger i Yunnanprovingsen och är jättejättevarmt!! Det är ca 30 grader varje dag och supermycket sol. Har faktiskt, hör och häpna, blivit lite brun!

Tidigare på vår resa har vi varit i Shang Hai, men den staden tyckte jag inte alls om! Det var jättedyrt och kändes så himla opersonligt. Shang hai har varit en kapitalistisk stad bra mycket längre än Peking och övriga Kina. Den öppnades på prov mycket tidigare än övriga Kina.

Dali ja, här är det fint. Funderar på  att plugga här ett år. Tyvärr ör det inte standars kinesiska som talas här (mandarin som är det jag har läst) många kan det dock (man läser mandarin som ett andra språk i skolorna), men inte alls speciellt bra. Alla sh-ljud blir bara s-ljud! Supersvårt att urskilja.

Nu hinner jag tyvärr inte skriva mer, Simon sitter och väntar på mig.

Tack alla er som har skickat mail till mig! Jag har inte haft tid att svara än, men det kommer, misströsta ej. Har bara inte haft tid.

Frida, kolt!! Mer svar kommer snart. Skröt förresten om dig för Simon!

Älskar er mina vänner! Snart är jag hemma igen. Inom en månad är jag i lilla lillla Vällingby igen... Märkligt.

Kramar Emma


P.s. Jag har återigen blivit gammelkusin! Grattis grattis! Är så glad för er skull. Dessutom har min älskade mozter blivit dubbelt så gammal som jag! Grattis Helena!! D.s.

20...

Ja, sa var man inte langre ung och dum *host host*

Dagen idag (som i och for sig precis har borjat) har varit helskum! Inatt (00.03-00.21) fick jag typ trehundra sms av mina klasskompisar dar de skrev "Gratis pa fodelsedagen?" Vad betyder det?! Av Jonas fick jag ocksa "Fodelsedag pa gratisdagen" och "Grattis pa gratisdagen?" Hm sager jag bara.

Sen efer det ringde min klocka pa kl 07.00 i morse. Gick upp och duschade och nu sitter jag har. Ska soka till nan utbildning, skriva har, pakca vaskan samt stada allt pa en timme. Later det lovande?

Igar traffade jag Ann och Anders med tillhorande. Det var jatteroligt. Vi gick pa "min" buddistiska restaurnang (den som Simon och jag aven har tagit med Pelle, Simons bror Rickars och Jonas till :P). Det var uppskattat. Vi tankte att de skulle fa uppleva lite riktig kinesisk mat. Gottis tottis!!

Jag fick presenter ocksa! En stooor Kingsize choklaskaka pa 250g! Mums!! Och en kasa (tank ett a med en ring ovanfor). Det var jattebra! Jag ska ju aka massor med tag och da ar det jattebra att ha en kasa. Den ar vit med lite glitter. Jattetjusigt!

I kvall aker jag till Shang Hai. Taget gar 19.56 fran Beijing zhan, Pekings station och vi ska samlas 18.30 utanfor Xiaojing och Stefans lagenhet. Ska bli spannande. Skont att inte ha allt ansvar pa sig sjalv den har gangen som jag och Simon hade nar vi akte till XiAn! Dessutom, om det skiter sig har vi med oss Xiaojing som beharskar spraket till fullo.

Packar frenetiskt.... Vaskan ar redan for tung!

Oh! Igar kopte jag en Er Hu!! Det ar ett kinesikt gnallinstrument! Det ar som en klump man har i knat, fran klumoen gar det upp en hals med tva strangar pa upp till huvudet. Melan strangarna har man en strake. Jattefint! Dessutom var den inte sa dyr. Bara 350, sa, mormor och morfar, det blev er tjugoarspresent till mig. En erhu! Tack tack! :P

Ska forsoka kopa en zhen ocksa. Det ar ett jattestort instrument. Lika lang och bred som min synth. Men, jag vill sa garna ha en san. Tyvarr ar det lite krux med frakten. Man maste ga till en specialpost for att skicka. Hitintills har vi inte lyckats hitta nan som tar emot en sa lang grej, men vi skola icke gifva op! Det ar for vackert for att inte ta med hem till Sverige. Vackrare ljud far man leta efter. Det paminner forresten lite om en harpas ljud. Men bara ytterst lite. Det ar trots allt ett kinesiskt instrument!

Na, nu maste jag pysa. Allt for mycket att gora idag... Orka!

Nar jag ar i Shang Hai kan det vara svart att na mig, men inte omojligt. Det kommer daremot att kosta mig skjortan for varje minut nan ringer till mig och nar mina pengar ar slut kan man inte ringa till mig langre (kina ar konstigt). Sa, om nan vill ringa till mig gor det idag eller inom en snar framtid. Och mormor, jag hade nagra missade samtal fran Sverige. Kan du prova igen?


//Emma, nu fortfarande obeskrivligt forkyld med sonderhostade lungor.

Vaes!

Hej Sverige!

Idag har jag inte langre formagan att prata. Bara att vasa (det ska inte vara vas som i en vas med blommor utan vas som i ett a med tva prickar). Sa frustrerande! Kan ju inte prata i telefon eller med personer irl! Jobbigt. Dessutom sager bade min Jiejie och Simons AYi att jag maste ata medicin. Visst, men vad ater man for medicin mot en knapp hals som vagrar lata stambanden vara? Nan som har en ide? Att dricka varmt vatten far jag krupp pa. Alla kineser ( inklusive Xiaojing) tjatar om att jag ska "duo he re shui!" Men jag vill inte dricka massor med massor varmt vatten! det har jag gjort och trottnat pa. Te vill jag inte heller ha. Jag har bara ackligt te. Det enda goda ar ett sotat gront mjolkte. Men, som sagt, det ar sotat! Suck. Vad man gora, vad man gora?

Pa mammas begaran (snarare utpressning) kommer det snart bilder. Ikvall om ni har tur. Det beror pa vad jag hinner. Maste plugga en massa och borja provpacka. Men om Simon hinner ska han hjalpa mig att lagga upp. Jag har alla bilder pa hans externa harddisk. Superbra for da kan jag ta bilder i Raw format.
*For alla som inte ar sa nordiga som jag pa fotografering ar RAW format det formatet med bast upplosning. Det finns t ex jpeg ocksa, men det ar mycket samre. Men rawbilder tar ofantligt mycker mer plats. Darfor ar det bra med Simons dator sa jag kan tomma da och da. Far bara plats med 400 rawbilder men 1000-5000 jpegbilder*
  
Hur som helst behovs Simons dator kombinerat med Simons datorkunnighet. Sa, i kvall gott folk finns det forhoppningsvis bilder. Min kvall alltsa. det skilljer forresten bara sex timmar mellan Kina och Sverige nu. Kina har samma tid aret om. Dessutom har de samma tidszon som i Peking i hela landet! Det ni! Tank de som bor i vastra Kina (Peking ligger nasten langst till oster)! Kina ar storre an hela Europa... Kina ar galet knappt!

Birgitta och Walter mailade mig. Roligt roligt!

Snart fyller mozer ar... Vad onskas Mozter? Nagra onskemal? Jag har mina ideer dock.... Far se om jag lyckas forverkliga dem bara. Appropa det, mamma, kan du ringa?

Nu ska jag ga och snora, hosta och forsoka fa min vaes bli till en viskning.

//Emma, nu med en ofungerande kropp

P.s. Jag kollade pa en Fred Astaire film igar. Roligt varre! Den ska med till Sverige igen! D.s.