29 februari, skottdagen

Hej ni dar hemma!

Idag ar det sa varmt att man kan storkna! Gick i en langarmad troja, flees och min tunna grona (typ jeans) jacka och holl pa att smalla av av varmeslag! Men det ar skont. Hoppas bara att det inte blir allt for varmt innan vi hinner aka hem... Vill inte ga omkring i Peking nar det ar 40 grader. Det ar inte som i Stockholm utan i Peking blir det som en varm gryta. Inte bra.

En bra nyhet ar att i morgon (1 mars) far familjen bredband. Eller, far och far, jag och Sofia betalar, men vi ska anvanda det. Det gor att jag kanske t om kan titta in pa msn nan gang! Fast, jag ska forst och framst titta pa utbildningar. Ar lite sugen pa nagonting med miljo efter alla upplevelser i engangsartiklarnas lang. 
 
29 februari. Det ser sa fel ut. Darfor tanke jag skriva idag, bara av den anledningen.
Igar fyllde foresten farmor 91. Vet inte om ni tankte pa det, men det gjorde i alla fall jag.

Under tiden Pelle var har overtrasserade jag min budget ganska sa grovt. Det ar inte bra. Jag far halla igen lite den har manaden. Men nar jag bara har en budget pa 45 kronor per dag ar det ganska sa latt att ga over den gransen.

Idag kom Stefan till mig och undrade om jag ville hanka pa til HongKong pa lovet. Visst vill jag det, men det skulle kosta 3000 for en flygbiljet tur och retur. Det ar mer an min manadsbudget! Dessutom hade jag och Simon tankt aka till kejsade Qins grav och se terrakottaarmen. Simons bror och kompis kommer hit med en turistgrupp och vi (jag och Simon) hade tankt att forsoka hanka pa dem sa gott det gar. Sa det krockar lite. Far se hur jag gor. Bada alternativen kostar i alla fall multum!

Nu borde jag egentligen plugga och tvatta klader. Men jag orkar inte. Har sar pa handerna och jag maste handtvatta. Vet itne hur maskinen fungerar och eftersom familjen inte kommer hem i tid eller har tid kan jag aldrig fraga dem. Jag har forsokt att fraga dem i tre veckors tid nu. Sa det far bli for hand. Inget att gora at.

Mamma, jag har forresten last massor av Flicka med parlorhange nu. Den ar jattebra, las den som nasta bok pa yunnelbanan. En annan bok jag kan rekomendera ar Den kinesiska tradgarden av Jan Maartensson. Den ar bra.

Idag kom aven jag och Simon pa olika bojningar av substantivet "Stefan"
Namligen:
1 Stefan  2 Stefaner  3 Stefanar  4 Stefans
Vi konsulterade Xiaojing och bad om hennes asikter, men hon bara skrattade. Och hon pastar att hon kan svenska! Dagens lararor!

Hopp och hej
Emma

Hej folk i den rika varlden!

Idag fick jag min kamera att vara kompatibel med familjens dator. Bra tankte jag. Problemet ar bara att nar jag ska ladda upp en bild tar det tio minuter... Och med tanke pa att jag bara har 20 minuter hogst per dag... Ja, ni kanske forstar sjalva. Far se hur det gar om jag kan lyckas snabba pa det lite.

Idag gick det inte. Och nu maste jag ivag for at hamta en tarta till Sofia. Hon fyller 20 i morgon sa jag tankte fira henne lite. Kopte den konstigaste tartan jag hittade. Och den var sviiindyr med kinesiska matt. 88 kai. Det vill saga ca 900 kr om man jamfor med kinesiska loner. For mig ar det drygt tva dagars budget, sa det blir till att ata snalt nagra dagar i streck nu. Men men, man fyller bara 20 en gang i hela sitt liv!

Hopp och hej
Emma

Dagens ord. ba shi ba ?ª?\?ª (kan ni lasa det dar?) och det betyder 88. ordagrant star det atta tio atta. allta atta ganger tio plus atta.

Mumsfillibabba!

Jag har funderat ltie ovar det har med Kina. Vad ar det egentligen som fascinerar folk? Nar jag sager att jag studerar kinesiska ar den vanligaste reaktionen "Oj, va coolt!" (den andra ar "varfor?!"). Men varfor reagerar folk sa?
Det jag har kommit fram till under den tiden jag har bott i Kina ar att Kina ar ett land som vilket land som helst, de har bara lite mer kvar att lara an vissa andra lander *hostSverigehost*. Folket i Kina ar relativt vanliga (sanar som pa nar de blir arga. alltsa hjalp!). De har samma behov och sager i stort sett samma saker. Varfor anses da Orienten vara sa speciell? Jag har da ingen aning!

For ovrigt hittade jag och Sofia mat for 3,50 kuai idag. Helt okej :P Strimlade pannkakor med ingerfara, kal, vitlok och soya. Mumsfillibabba! Och billigt som katten!

Birgitta ska skaffa bredband. Det ar roligt! Da kan jag maila henne ltie oftare ocksa. Det ses fram emot harifran fjarran ostern.

I morgon kommer Wahlfridsonn XianSheng hit (for er som inte kan pinyin betyder det Herr Wahlfriddson). Ska forsoka mig pa att aka flygbuss till flygplatsen. Far se om det blir taxi hem. Att aka tunnelbana i Peking ar nagot av en sport och jag vet itne om Pelle skulle uppskatta det forsta minuterna han ar har, dessutom med en stor och otymplig vaska som garanterat inte kommer fa plats pa tunnelbanan! Det ar knappt sa man sjalv far plats!
Far se hur det blir.

Rormokaren var har idag. I morse fick det bli lite av en raggardusch. Allt varmatten var avstangt och kranen i koket sprutade. Ratt roligt tyckte jag.
Rormokaren var nog inte bara en rormokare, han lagade namligen min och Sofias lampa i vart rum, sa nu kanske vi sliper ha den hysteriskt hemska blaalysrorslampan i vart rum pa morgonen. Den ar faktiskt bland det varsta jag har sett. Man ser ut som ett lik i det ljuset, dessutom ar det totalt obarmhartigt pa morgonen nar man redan ar manglad efter en planka till sang.

Hur som hellst, livet leker och jag ar matt.
Ska ga och koka vatten for att gora lite ackligt Yellow Labelte nu. Det ar for ovrigt det enda roda te jag hittat i Kina (eller, ja, det finns ju en motsvarighet till Harrods som ocksa har te, men dar kostade det 800 kuai! Mitt Lipton kostade 8 kuai for 25 pasar.).

Adjoss
Emma

Dagens ord: hong cha = svart (rott) te.

12 februari, tisdag = 2 manader kvar till du-vet-vad

Idag ar det tisdag och jag ar trott. Igar var vi pa en nyarsmarknad som var hysterisk. Det enda bra med den var att jag fick kanderad ananas pa pinne (kineser gillar mat pa pinnar har jag markt). Annars var det troligtvis den kallase och blasigaste dagen i Peking sen jag kom hit. Hemskt blasigt, man kunde knapt ga. Och att ga rekt fram var en omojlighet! Man gick i stort sett vagratt.

Och iag ar jag forkyld... Gick hem fran skolan vid 8:40. Da fick jag nog. Nar jag kom hem va familjen hemma, de har fortfarande nyarslov. De blev jatteoroliga och tyckte att jag skulle ha massa medicin och uppsoka doktor. Men jag sa: Nej nej, nej tack, nej, det behovs inte, nej, jag vill bara sova, nej, nej, NEJ tack, det behovs inte, godnatt.
Ungefar sa... Borjar trottna pa kinesers artighet. Det ar inte artighet, bara skadegladje!

Nar jag kom hem gick jag som sagt och lade mig. Pluggade lite tecken i 20 minuter, sen fick jag krupp och lade mig sen. Sen sov jag i knappt fyra timmar i streck. Vadda trott? Jag?

Vill inte vara bu sho fu (inte bekvam) = sjuk nar jag ska fa besok. Hoppas det gar over. Kakar i varje fall vitaminer (och forsoker kopa frukt) varje dag. Igar lyxade jag med nagra jordgubbar. De kostade 14 kr jinet (halvkilo). Det tyckte jag var okej, fast med kinesiska matt ar det ohymligt mycket pengar! Ca 100 spann!

Igar var det forresten ocksa en smalla-smallare-dag... Igar gick ut pa att smalla sa manga smallare som mojligt for att skramma bort fattigdom. Och man fick absolut inte besoka en slakting igar for da kom man med fattigdom till dem. Alltsa, kineser ar ett konstigt folkslag.
Marken imorse var tackt av roda smatterbandsrester, han tyvarr inte ta kort pa det eftersom det finns anstallda har i Kina vars uppgift ar att ga runt och sopa bort alla fyrverkerirester. Det sager en hel del.

Nu ska jag fortsatta att plugga och eventuellt lasa vidare pa min spannande deckare. Far se vad ogonen orkar med. Just nu ar det inga smallare, sa jag kanske passar pa att sova. Vem vet?

Emma


Sista dagen pa lovet...

Hej hej igen pa alla er som orkar lasa.

Idag ar det min sista dag pa mitt "sportlov" aka kinesiskanyarslov. Sondag och jag ar trott...
En rolig sak ar dock att vi har "fatt" nya kursbocker. Tyvarr ar de pa engelska, men de vavrkar vara battre an den svenska som vi haft hitils.  Det dumma med de nya bockerna ar att nar det ar en kinesisk text (alltsa med tecken) har forfattaren markerat alla toner ovanfor med stora roda streck! Det ar ju jattekorkat! Det gor att man inte tanker sjalv vilken ton tecknet har. Dumt dumt! Funderar pa att kopa tipex och ta bort, for man blir verkligen slo av att ha de roda (fusk) tonerna.

Igar pratade jag med mor och far. Det var trevligt. Maste bara saga att min familj ar totalt galen! Mamma har varit med i DN och pappa dansade med Peter Siepen! Alltsa... Min familj.... Men katten madde bra. Linen pluggade sa jag ville inte stora. Om man har kommit in i en pluggfas ar det jobbigt om man blir stord. Men misstrosta inte gott folk, de ska ringa ikvall (min kvall alltsa) och da hoppas jag a prata med Linen.

Min kinesiska har faktiskt blivit battre. Det ar roligt! Familjen sa senast igarkvall att jag har blivit mycket battre pa att prata. Det kan ju i och for sig bero pa att jag sitter och pratar med dem nastan varje kvall. Det resulterar dock i att jag gar och lagger mig aldeless for sent! Sofia daremot ar utvilad eftersom hon gar och lagger sig nar hon ar trott. Hon pratar inte med familjen. Sa, man far valja, pigg eller kunna kinesiska?

Pa torsdag (14) kommer Pelle hit! Yippie! Det ska bli kul. Det fjantiga ar att i Kina kan inte en kille och tjej vara vanner, sa Pelle ska sova hos en klasskamrat till mig (manlig sadan) och sa far jag och Pelle umgas pa dagarna. Men det ska ga bra. Det kans bara lite lojligt att Pelle aker runt halva jorden for att vara med mig och sa maste han sova 100 meter bort.

Nu har det gatt aldeless for lang tid pa min kinesiska familjs modems kostnad. Men jag och Sofia har bett Xiaojing att prata med familjen och fraga om Sofia och jag kan fa betala bredband och pa sa satt kan jag leta efter utbildningar till i host och maila alla er i lugn och ro.


Frid och Freud som Anna brukar skriva

Emma

Dagens ord: "mifan" ris