Moppe musche

Hej igen då.

Jag är fortfarande Bona. Det känns ganska bra. Kommer att bli tråkigt att åka härifrån... Tycker om det här stället!

Idag har jag inte gjort så mycket. Lagat kollosalt mycket mat. Fyra limpor (jag har inte råd med köpebröd. Vet ni vad det  kostar!!) en gryta, en svamp och lök röra med vegansk grädde samt potatis.
Det var riktigt kalas det!

Nu ska jag trixa lite med mitt projekt. Är nästan klar. Det ärväldigt skönt samtidigt som lite frustrerande när jag  har alla mina bilder på Simons dator som han måste jobba på. Simon har (för att uttrycka det milt) lite mer än jag att göra. Jag har i stort settt bara mina bilder kvar att fixa.

I natt vet jag för övrigt inte var jag ska sova. Hitintills har jag sovit i en extrasäng/gästrum, men nu har skolan en gäst. Men men, vi fårse var det blir. I värsta fall i en soffa som jag får vänta på tills efter tolv nån gång (folket vill aldrig gå och lägga sig!)!

Nu ska jag arbeta. Hade förresten tenta häromdan. Gick bätrte än jag trodde, men inte bäst.

Hej hej!

Motala

Hej igen Sverige.

I detta skrivande nu huserar jag på Bona Folkhögskola i Motala. Återkomst beräknad till den 5-6 juni. Resa till Östersund beräknad avgång 14 juni. För vidare information kontakta skribenten.

Nu är jag som sagt i Motala igen. Tog bussen från Stockholm igår kväll och landade i Motala 21.45. Helt okej. Tar bara tre timmar, vilket är superbra eftersom tåget också tar tre timmar men kan kosta fem gånger mer!

Nu kommer Simon, det betyder att vi ska handla lunch.


Tack och hej, jag äter aldrig leverpastej!
Äma

Not yet!

Ojski-pojski!

Jag åker inte hem i morgon... Ojoj. Min lärare 晓静 ringde till flygbolaget för att kolla eftersom de ska ringa upp dagen efter. Då sa det att de itne hade fått in vår bokning. Och nu skulle det dessutom kosta massor med mer pengar att köpa biljetter så jag och Simon struntade i det. Jättejobbigt!
Men, en sak som är bra då är att vi inte har viktbegränsningen över oss. Bara till den grad att vi själva ska orka bära våra grejer... det är inte det lättaste. Min stora väska väger ca 30kg... Måste försöka att reducera min packning samtidigt som jag ska köpa en dvdbox till Linen (lovade ju) som väger ca två kilo... Ojoj, hur ska detta sluta? Nån som har lust att komma hit och hjälpa till att bära?

Idag eller i morgon ska jag förresten köpa en huzheng! Ett stort instrument med rätt många strängar. Ser lite ut som en surfingbräda med en akustiklåda. Coolt. Den är lika lång som jag (nästan i alla fall, 160cm)! Ska försöka hitta en med nåt blommönster tänkte jag. Simons har bambumönster. Finigt värre! Hoppas bara att jag lyckas pruta ordentligt. Man ska sikta på en tredjedel av priset, men det är svårt. Jag får så dåligt samvete eftersom jag vet att de tjänar superdåligt redan som det är! Men, jag avskyr att bli lurad!!

Bilder ja.. ska se vad jag kan göra. Just nu sover Simon och det är han som kan hur man gör. Jag är inte kokad, det är bara krångligt när man måste trixa och greja med rawformatet och massa sånt. Han ska lära mig nån gång. Mamma och ni, håll ut! Det kommer!

Yjipp och hej

Emma, nu med värmeslag av smogen och solen

Bye bye BeiJing

Ojojoj... Vet inte riktigt var jag ska börja... I natt nån gång vid ett (kinesisk tid) bestämdes det att jag och Simon åker hem i morgon... Jätteskumt! Det blir alltså ingen transmongoliska järnvägen för vår del. Det känns inte så kul, men vad gör man? Är det panik så är det panik. Hans mamma har blivit sämre så nu måste han hem. Och givetvis följer jag med. Jag kommer liksom ihåg hur det var när farmor dog, en sån sak vill man inte gå igenom ensam!

Kommer i varje fall hem till Arlanda kl 23 på söndag (svensk tid). Var där om ni vill se hur jag numer ser ut (eller om ni är allmänt nyfikna på Simon :P). Båda okej (som man säger på kinesiska).

Det känns faktiskt jättesnopet att åka hem så här precis innan transmongoliska, men det är klart värt att åka hem med tanke på hur Simon mår. Jag skulle absolut åkt hem och det gälde mamma! På stört! Simon har ändå väntat över en vecka med att åka hem. Vet inte om jag skulle ha pallat det.

Är det någon som vet om det finns några bidrag man kan söka för flygbiljetter på nåt sätt. Min biljett gick på 4053 kuai (ca 3600 kr) vilket är lite svettigt måste jag erkänna. Om det är nån som vet nåt, säg till! Det är hela min budget nämligen.

Men, jag skola icke misströsta! Snart snart är jag hemma hos Linen igen! Det är superbäst! Jag tänker för övrigt invadera din säng! Bara så att du vet! Du kommer inte att få sova ensam mycket längre till!! Mohaha! Nämen, skämt åt sido, jag saknara faktiskt Linen otrligt mycket. Drömmer om henne typ varje natt. Fast i natt var det nog mamma jag drömde om... Kommer inte riktigt ihåg, men i går natt var det Linen igen! Och Sötnos, henne saknar jag också! Undra om hon kommer ihåg mig? Hoppas det!

Nu måste jag packa. Min packning är på knapt 40 kg (jag skulle ju åka tåg hem) och på flyget får man bara ha 20 kg... Jobbigt! Det betyder att jag antignen kan lägga ner ca 1000 spänn på tio kg att skicka hem eller så får jag slänga en massa saker! En huzheng (det där stora surfingbrädestränginstrumentet) har jag inte hunnit fixa än... det känns jättetråkigt! Men, jag ska tillbaka till Kina, jag får väl fixa det då. Jag har inte pengar till det nu eftersom jag ska åka flyg... Snacka om att kasta pengar i sjön!!

Om det är någon som vet nån som behöver en feriearbetare i sommar, hojta till! Jag är pank och behöver jobb typ. Har varit supersvårt att hitta nåt från Kina. Många .nusidor är spärrade av regeringen. Jobbigt när många hittajobbsidor slutar just med .nu... En bra sak är annars är att wikipedia har släpts av regeringen. Man kan söka på wikipedia nu, det kunde man inte när jag först kom hit. Samma sak gäller blogspot.com. Det funkar nu, det gjorde det inte för en månad sen. Och det beror bara på censuren. Dumma Kina.

Censur och kummunismen till trots kunde jag ändå inte hjälpa att bli kär i Kina. Kina är ett mycket vackert land som har glömt bort sin egen skönhet. Nere i södra delarna av Kina är det otroligt vackert. Där är det rifält med bönder som står och hackar (givetvis bär det en konisk hatt av vass/bambu). Så är det verkligen. Bananträd har jag sett massor! Varit i berg och tittat ut över småbyar och sjöar.... Det är så vackert att man tappar andan! Dit ska jag tillbaka. Får bara se när det blir. Pengar och Simons mamma Monas hälsa spelar in. Att leva i Kina kan man komma undan med rätt billigt, det är transporten dit som kostar bra mycket mer än skjortan! Hoppas bara på att jag lyckas hitta ett jobb så borde det lösa sig. Om jag nu inte ska plugga arkeologi i höst. Får se vad det blir. Ingenting är säkert längre.

Nu ska jag gå och slänga mina ägodelar som itne får plats i väskan. eller, plats får dem, men de väger för mycket!

Ha det bra (gärna bättre än jag just nu)!

Kramar Emma

P.s. Simon bor i Östersund och inget annat. Ber om ursäkt för den usla stavningen i föregående inlägg. Till mitt försvar var kl mitt i natten... D.s.

Home sweet home!

Hej igen världen!

Dags för lite uppdatering kanske?

Jo, jag är tillbaka (hemma?) i Peking igen. Känns faktiskt väldigt bra. Här vet vi hur det funkar och var man ska gå för olika saker.

Just nu bor jag hemma hos Simons Ayi. Jag sa upp lägenheten hos jiejie och gege inför rundresan, så nu har jag ingentans att bo. Första natten bodde jag på ett hostel, MEN, alla run var uppbokade så jag fick bo svindyrt för 100 spänn den natten. Jag fick 10 kr rabatt, men i alla fall! Det blir typ 700 spänn för en vecka! Det har jag inte råd med. Så Simon frågade i ren desperation om vi fick bo hos hans Ayi och hon sa självklart! Ni är mina barn!
Snacka om vacker människa! Och i morse blev vi väckta kl 07.54 av Ayi som i stort sett sa upp och hoppa vi ska på kinesiskt bröllop! Öh..? Sa vi. Men så blev det, så nu har jag varit på ett kinesisk bröllop som föresten är en blandning av allt möjligt skumt. Kristet, judiskt, amerikanskt, kinesiskt och en himla massa annat tjaffs! Men kul var det! Och GALET!

Jag har en bekännelse som det lika bra är att ta upp nu eftersom det har blivit lite ändrade planer för framtiden. Ja, jag är tillsammans med Simon. Jag vet inte vilka mamma har berättat för, men för er andra, det är jag! Det är superbra, nu till det lite tråkigare. Simons mamma har fått ALS ( en version av MS) så jag kommer antagligen åka upp till Östersuunf (Simons hemstad) en hel del i sommar för att vara stöd. ALS är en sjukdom som man inte kan bota, bara skjuta upp, men man klarar sig inte allt för länge på det i alla fall. Så just nu håller Simon och jag på att kolla runt efter kinesiska metoder (Kina är det land som har kommit längst i ALSforskning). Krångligt värre!


Därför har jag inte riktigt haft möjlighet att vara så aktiv med mitt bloggande (förrutom att jag har backpackat i södra och östra Kina). Det har varit väldigt tungt här. Så, om det är nån som vet nåt som kan hjällpa till med ALS, tala med mig snarast!

Vad har jag gjort nu de senaste veckorna då? Jo, jag har bland annat varit i Shangri La! Det ni! Det är en väldigt känd by som tidigare låg i Tibet (innan Kina tog över Tibet), men som nu ligger i Yunnanprovinsen. Där var det superkallt! Så kallt att vi fick krupp och åkte hem igen till varma DaLi istället. Där gick jag till en skräddare och fick två söta kinaklänningar uppsydda. En röd och en som skulle vara svart men som är blå... Men det skriver jag mer om senare, nu ska Simon leta mer på internet om ALS.

Ha det bäst så ses vi om 14-16 dagar!!

Emma