Pluggmani

Ååååh, så jag har saker att göra! Vi har massor av läxor, och till råga på allt har vi nu börjat med ännu ett tungt ämne. Tidnings-kinesiska. Att det ens behövs en kurs i hur man läser kinesiska tidningar säger väl allt? Är det då inte dags att förenkla språket i tidningarna? Suck och stön för den kursen!
Det jag har svårast för i kinesiska är att komma ihåg tecken. Är totalt urusel på det! Och i textoch grammatikkursen är det galet mycket tecken! Nu ska vi alltså ha en till kurs med om jag har förstått det rätt, hara 150 nya ord per vecka. Som om det inte räckte med de 70 i textkursen och alla de andra i muntlig, hörförståelse, historia, antikkinesiska!! Blä!
En tröst är att om 41 dagar är jag hemma igen. Men innan dess ska det hinnas med:

*en resa till Peking över en långhelg (!!!!!!)
*sex ENORMA slutprov (som är 70% av slutbetyget i ALLT vi har gjort här!!)
*alla vanliga läxor som är mig övermäktigt. Har börjat prioritera läxorna eftersom jag ändå inte hinner med allihop!
*sy upp ett par kläder till
*köpa glasögon
*köpa resväska
*köpa tågbiljett till Peking inför hemresa
*fixa med flygbolaget med mat och bagage

Och en himla massa annat. Urk! Det är verkligen stressande att försöka hinna med allt! Gör mitt bästa så får vi se hur långt det räcker. Har förresten fått godkänt även på historian.  Nu är det bara hörförståelsen jag inte vet om.


Detta är i alla fall min nedräkningsgrej :) Jag och Kajsa har varsin. Idag är jag på dag 41. Fjärde raden uppifrån om ni inte ser det. Och det är så fiffigt ordnat att jag åker hem på söndagen så jag har hela veckor :)

Nej, nu blir bet plugg..... Blä....


/Emma

HATT!


Just nu sitter jag på mitt rum och äter jordgubbsoreos. Firar mina nyskrivna tentor i antik kinesiska och kinesiska antikhistoria med att totalt förtränga det faktum att jag har kvar den värsta av tentor till på onsdag med att köpa en underbar illrosa hatt! Bild kommer nedan.

Proven idag gick bra. Det ska mycket till om jag ska få underkänt. Lite lurig hade dock historieläraren varit. Han hade gjort tvärt emot vad han sa att han skulle göra. Men jag hade faktiskt tur med frågorna så jag kunde svara på allt. Men det tar så mycket längre tid när det är på kinesiska man ska svara. Det är inte nog med att ha kunskapen till svaret. Dessutom måste du ha orden, tecknen och grammatiken för att kunna skriva ner det... Men det gick nog bra. Vi fick faktiskt ha ordböcker till tentan i historia. Så det var en lättnad! Annars hade det blivit svårt. Det är så mycket svåra ord som vi inte kan komma ihåg. Jag har t ex läst 10 olika ord för ordet "klan" i vår kursbok. Så därför är det skönt att få ha en ordbok!!

Provet i Antik kinesiska gick också bra. Om ni undrar vad det är kan man väl jämföra det med vår fornnordiska. Vi läser dikter (allt är på olika versmått) och berättelser om hur livet var förr. Min favorit handlar om en kille som blir förälskad i en jej som plockar vattenblommor av olika längd. Och han kan inte tänka på annat än henne på dagarna och på nätterna när han ligger och skruvar sig i sin säng. Det är ne mycket fin och finurlig dikt.  Det som är så speciellt med antikkinesiskan är att man använder helt andra ord och meningsuppbyggnader. Ett ord kan betyda en hel mening. Väldigt fascinerande. Men, det känns mer som att avkoda ett kodspråk ibland än som kinesiska.... Men roligt! JAg har förresten köpt en riktig stor lärobok o antik kinesiska som jag flitigt läser ur. Där finns det oroginaltexten i olika versioner. Den finns på förenklade tecken, traditionella tecken, med nutida kinesiska (ungefär so men översättning) och på engelska. Tack och lov för det!! Dessutom fick man med en cd så att man kan lyssna på dikterna. Fantastiskt!


Min fina fina hatt! Den har en rosett på sidan och är väldigt rosa. Det syns inte på bilden, men jag kan intyga att den är minst lika rosa som min dator :) <3
Och om ni tittar riktigt noga kan ni se en tokstilig man bakom mig på väggen :P


Här i Kina är allt möjligt. Därför har jag gjort det till min quest att prova så många Oreos-sorter som möjligt. Här är två av de senaste kandidaterna. ch om ni undrar vad Oreos är för någon kan ni fråga Morfar eller Linen, för de har varsin tejphållare i form av en sådan kaka :)


Den här sorten är helt okej! Det är hälften/hälften med hallon och blåbärssmak! Gott! Men lite förvirrande när man äter den.


Detta är den märkligaste sorten hitintills. Kan ni gissa vad det är?

Gröntte-glass-smak! Alltså, glass gjord på grönt te, och den smaken är det mellan kexen. Kan inte säga att det är min favorit direkt... En av de mer konstigaste smaker jag kännt. Och då är jag ändå van vid grönttesmak eftersom jag har bott i Asien i ett tag nu. Men blä! Den smakade grönt te. Och så hade de haft i nåt skumt som gjorde att det smakade "kallt", men det blev bara för märkligt så jag gav bort dem till Simon. Isch för sånna kakor!

Om det är någon som minns så fanns det ännu en sort i Taiwan. Den såg ut så här:Jag tror Oreos håller på att få storhetsvansinne! Men, inte mig emot! :)

Nu ska jag försöka plugga vidare och göra mig lite mer jasminete.


Ta hand om er!

Kram!


P.s. Vi har 21 grader här idag och jag, Simon och Rebecka har ätit lunch ute :D Härligt!

För han har blommor i sitt hår som bara jag kan se!


För han har blommor i sitt hår som bara jag kan se!

Idag har jag skrivit två av mina fem tentor. Suck. Skönt att de är färdiga, men de två var dem lättaste. Hörförståelse och muntlig kinesiska. På måndag har jag kinesisk historia och antik kinesiska. Och på onsdag (har blivit tidigarelagt dessvärre) har jag värsting värstingtentan i kinesisk text och grammatik. BLÄ!!

Äntligen har vi fått (efter två månaders tjaaaat och gnäääll) våra bibliotektskort!! Hurra! Det är inte bara ett vanligt litet lånekort. Utan det är:
* Bibliotekskort
* Nyckel in till biblioteket
* Matkort som man laddar med pengar så att man kan köpa mat på den vanliga kantinen som kostar en fjärdedel så mycket som att äta ute.
* Bankkort
* ID
* Studentkort

Etc. Det är alltså ett väldigt bra kort att ha! Och äntligen har jag fått det! Hurra!

Efter mitt och Simons besök på kontoret där man fixar korten gick vi på en promenad på campus. Det är så vackert nu. Överallt blommar körsbärsträden. Det doftar ljuvligt! Och det är inte bara en sorts körsbärsträd. Det är alla färger från fusccia till ljusljusrosa och vitt. En hel färgkaskad!
När vi kom tillbaka till Youyihuiguuan där vi bor hittade Simon ett träd som doftade. Jag nådde inte så då tog han försiktigt loss två små blommor så att jag kunde få lukta. Ena hamnade i hans hår och ena hamnade här:


På mig om det inte framgår.


Och här följer ett gäng bilder på min manikyr jag gjorde för några veckor sedan. Inte den bästa kvaliteten på bilderna, men jag kan meddela att färgen på nagellacket är rosa med guldglitter. Katterna är vita med roa hjärtan.

Det var allt för denna gång.

Nu ska jag vila och sedan plugga till nästa omgång prov.... Suck!


/Emma

期中考 kan dö! Usch!

I två veckor framöver har jag 期中考. Det betyder att jag har under två veckor prov på allt jag lärt mig hitintills. Jag kommer därför vara svårt att nå.

Förrutom det så händer det inte så mycket. Gräset har börjat bli grönt. Det är fortfarande kallt inomhus. Så till den milda grad att jag sover med tubsockor och värmepåsar (typ en en elektrisk varmvattenflaska som man laddar med värme). De är egentligen förbjudna, men vad ska man göra när man fryser så mycket fast man har långpyjamas, täcke, filt, strumpos och tjocktröja på sg? Helt knasigt!
Ibland kommer tanterna som jobbar här in och kör en räd i rummen. Då letar de efter förbjudna saker som t ex hårfön, vattenkokare, värmefiltar, plattång, strykjärn etc. Är det inte helt galet så säg? Jag och Kajsa har i vilket fall varsin värmepåse och utan den skulle vi frysa ihjäl. Men vi gömmer dem så fort vi inte använder dem :P Det är så kallt här att fingrarna blir så stela att det är svårt att hålla i en penna och att skriva på datorn.
Men det värsta är att vi inte har varmvatten. Det ska finnas mellan 7-8 och 20-22. Men.... Det finns i själva verket kanske mellan 19.40-20.05. Är inte det galet? Så ibland får man duscha i kallvaten. Och det är verkligen inte roligt när man är nerkyld av sitt rum sen innan! Så det är inte så konstigt att man är förkyld nästan hela tiden. Och det beror inte på att jg inte klär på mig som alla kineser tror! Jag har alltid halsduk och vantar när jag går ut! Så det så!


Kajsa har fyllt år. Hon fyllde den 28/4. Och så här brukar det se ut när någon av oss fyller år. Förrutom för mig och Hampus. Vi fick dela tårta eftesom jag fyller år den 12/4 och han den 14/4. Hrmf!
Tårtan är generellt äcklig men ser fin ut. Detta är för övrigt vårt klassrum. Knäppa bänkar som är för låga. Men läraren (hon i vit jacka) är vår favorit. Hon har oss i muntlig kinesiska och är jättesöt. Hon är väldigt hjälpsam med allt. Och hon bryr sig faktiskt om oss mer än bara elever. Men som ni ser så har hon jacka inomhus. Själv har jag långkalsonger och nästan alltid tre lager tröjor.... Härliga Changchun! Blä!

Nu ska jag försöka få tag på lite lunch. Hade sparat hälften från igår (om man äter min favvorätt måste man köpa mat tillräckligt för att mätta två) så att jag kunde äta lunch idag. Men Simon trodde att jag bara hade glömt slänga den så han var snäll och gjorde det åt mig.... Så, idag blir det att ge sig ut igen. 没办法 ("Har inget annat alternativ"/"Det finns inget att göra åt det") som man säger i Kina.

Adjö!

Emma