Tokyo by night

Sista natten i Tokyo.

Har varit inne på skype, men eftersom det skiljer så mycket i tid antar jag att det har varit svårt att vara inne samtidigt som er. Vi får helt enkelt ses hemma i stället :)

Idag hra jag äntligen fått med Pelle till Tokyos historiska museum. Eller snarare, ett museum om hur Tokyo var fram t om tiden efter andra världskriget. Denna ypperliga tvättmaskin var den första att tillverkas i Japan efter kriget. Tuff eller hur!Ännu tuffare saker! Vet inte om den är äkta, men den såg sliten ut.


Nu får ni inte fler bilder, för nu ska vi sova!

Jag landar på måndag kl 13 och kommer komma till Terminal fem.
Åker i morgon kväll 20:50 från Narita, Tokyo. Ska åka i ett dygn och är smått nervös. Att flyga till Tokyo från Taiwan gick tokbra. Men... Jag sov hela vägen eftersom jag bara hade sovit tre timmar natten innan. MEn nu kommer jag vara rastlös hela vägen. Får se hur det kommer gå. Har i alla fall lyckats få tag på en nackkudde med extra stöd (provad och klar) och en ögonmoj så att jag kan sova utan att få nackspärr igen!


Glad första advent allihop! Hoppas basaren var fin och att ni har haft det trevligt!

Jag fick förresten en julklapp av Pelle idag. En katt-"tavla".


Godnatt!

Emma

Tokyo 1

I Tokyo!

Det jag hara konstaterat hitiintills är:

* Tokyo har god choklad
* Tokyo har vänstertrafik
* Tokyo är livsfarligt (se föregående punkt)
* Tokyo har 30cm stora trottoarer. De rymmer inte ens en människa! Så små!
* Tokyo har inte ett överflöd av sushi!
* Tokyo har en tunnelbana som inte alls är så sprängdfylld av människor som jag trodde... Jag känner mig lurad!

Hör av mig när jag har lite mer tid att uppdatera på. Nu ska vi ut till Akihabara.


Emma

台北在見東京你好! Hejdå Taipei och hej Tokyo.

台北在見東京你好!

Hej då Taipei och hej Tokyo!Min sista natt nu... Ska upp om 4,5timmar... Lyckat? Inte.

Men, detta blir mina sista rader från Taipei på länge.

Kommer sakna staden men blickar nu fram emot nästa höst i Peking tillsammans med Simon.

Ta hand om er nu så försöker jag höra av mig när jag kommit fram till Tokyo. Kan inte lova nåt, men jag ska försöka skypa även därifrån. Om jag inte lyckas ses vi om en dryg vecka hemma i Sverige! Helt galet ju!


Er allas Asienkorrespondent:

Emma 曉愛

Taipei 34, sista myset

I morgon är min sista lugna morgon i Taipei.... Det käns sorgligt. Vill inte riktigt gå och lägga mig. För det här är den sista lugna kvällen. I morgon kommer jag vara knasig och nervös!
Ska försöka att på egen hand ta mig till flygplatsen och fram till rätt terminal, incheckningsställe, gate, plan och sedan hitta Pelle i vimlet i Tokyo... Så jag är lite nervös....
Det sista ska packas i morgon. Allt är förberett, men jag måste bara lägga ner alt igen. Vissa saker måste jag ju ha tills jag åker. T ex bettskena och rena kläder... Min tandkräm ska Magnus få. Den får jag inte med mig tråkigt nog.

Om hur de sista dagarna har varit här med mina vänner skriver jag sen. Orkar inte tänka på det just nu. Mingui och Eri blev ledsna... Inte kul...

I morgonbitti ska jag sjunga Morgon mellan fjällen har jag tänkt. Mest på skoj. Taipei är en gryta omringad av berg. Så det är verkligen mellan fjällen här! Bara det att fjällen aldrig får se snö då det aldrig går under 10C här...

Reckomenderar den här till den som vill lyssna. Det är stråkar och är jättefint!:
http://www.youtube.com/watch?v=2p6KVYyLhjM
Det är min "Simonpslam". Har olika psalmer på dem flesta jag känner. Eller snarare, någon person som jag alltid tänker på när jag sjunger eller hör en viss psalm... Mona har psalm 730, Må din väg. Kan inte sjunga den längre. Men det går väl om ett tag igen antar jag.

Sova nu... Vill inte...

Hoppas min tvätt har hunnit torka till i morgon... Jag är skeptisk, men tror på mirakel! Om inte annat har jag en dålig hårfön att ta till som ett hemligt vapen! :P


Psalm 178 (eller är det 179, blandar alltid ihop dem...)
Morgon mellan fjällen:

1.
Morgon mellan fjällen,
hör, hur bäck och flod,
sorlande mot hällen,
sjunga: Gud är god.
Gud är god.

2.

Se, hur dagen bräcker,
fram går ljusets flod.
Dalen, som den väcker,
svarar: Gud är god,
Gud är god.

3.

Skogens grenar glittrar,
och med gladligt mod
fåglarna, som kvittrar,
sjunger: Gud är god,
Gud är god.

4.

Själ, vak upp och svara
dem med nyfött mod.
Höj din lovsång klara:
Gud, vår Gud, är god.
Gud är god.God natt!

Taipei 33, 期末考

Iiiih! Så mycket att göra och så lite tid!!

Hur kunde det bli så här kort tid kvar av min Taipeivistelse så fort?! Helt sjukt att det har gått över tre månader redan! Men å andra sidan pratar jag fortare, bättre och ballare. Så nog märks det allt på min kinesiska. Kan så grymt många fler traditonella tecken och kan t om med med lite god vilja läsa Twilight på kinesiska med trad.tecken! Det mina vänner, är underbart!
Igår förstod jag äntligen vad som står på alla konstiga dörrmannicker! Min lycka är stor!
Det är så kul när jag får aha-upplevelser! Att se samband mellan olika tecken och ord. Som idag läste jag osträka! Det ni! Det var faktiskt så kul att både jag och Magnus fnissade! Ost är ljudhärmande från cheese och låter ungefär tsjiisö. Och att kombinera det med räka blev helt galet! Låt mig dessutom tillägga att det var ovandelen av en sushibit som var smält tsjisö med räka och ris. Magnus vågade inte prova. Jag däremot provade massor av konstiga efterrätter idag! Kul! Det har bara funnits agaragargelé innan, och det är så jobbigt att tugga! Men nu fanns det en liten liten konstig grön bakelse med bönor som garnering. Den provade jag. Magnus tyckte jag var helknasig som vågade prova. Men hallå! Jag åker snart och kommer aldirg kunna prova den igen! Och den var fantastisk god! Kan inte beskriva vad den smakade. Lite som en blandning mellan blommor, grönt te och parfym. Fast jättegott! Har aldrig provat den smaken innan.

I morgon har jag mitt stora slutprov. Jag har inte pluggat tillräckligt och är toknervös! Sitter just nu med högskoleord... Sånna som imatrikulera och doktorera. Även ord som "det svenska grundskolesystemet" och annat smått och gott. Typ, jordbävning, rekat brev och att vara charmig. Bra ord att kunna....

Kan även meddela att jag kommit in på skolan i Vadstena! :D Det känns kul! Passar dessutom bra nu eftersom jag kommer ha en termin över när Simon åker till Jilin... Dessutom är det väl äntligen dags för mig att bestämma om jag ska bli nåt kyrkaktigt för evigt eller inte. Skillnaden mellan hobby och yrke... Inte det lättaste valet man kan göra! Men, kursen ska hjälpa mig med det hade jag tänkt. Och sen får vi se vad jag blir!

Vi diskuterade förresten religion idag på lektionen. Vi lärde oss ett ord för Gud. Och jag kan ett annat (ordagrant blir det "ovanpå kejsaren"), så jag ville veta vad skillnaden var. Och det slutade i att lärare Su frågade mig om hur man tror i Sverige och om jag tror att alla gudar sammarbetar. Och hon blev väldigt förvånad när jag sa att jag tror att alla är samma Gud, bara att människor har valt att tillbe dem på det sätt som passar dem själva bäst. Men, hon förstod. Det blev en riktigt spännande diskussion!

Ska försöka plugga mer nu... Har ju glömt tidigare kapitels tecken! Blä för det! Önskar att när man en gån glärt sig ett tecken så sitter det som berget... Men, tecken är som muskler. Färskvara.


Åker till Japan tidigt tidigt på (min) måndag morgon. Er tisdag kväll... Det ska bli kul! Och trångt! Det visade sig att Pelles säng är liten... Men, om pappa och ajg kunde sova i min här så går det nog bra hos Pelle. Jag är inte speciellt orolig. Ska mest bli kul att se honom igen! Var ett par månader sen sist!

Och på söndag om en vecka påbörjar jag min resa hem till Stockholm igen. Landar inte förän på måndag klockan ett. Och jag börjar min resa 26 timmar tidigare.... Isch! Har kommit på att jag vill ha stödstrumpor, men jag har ingen aning om var man kan hitta det här! Carrefour kanske? Men jag tvivlar. Ska fråga Magnus om han har sett något apotek. Det har nämligen inte jag.


När jag ser den här (fast jag vet att det är "down" och inte "round") är jag tillbaka i mitt vardagsrum med Simon, Linen och pappa under jullovet för ett år sedan. Vi satt mitt i natten och tittade på serien "Long way round". En underbar serie som man inte kan sluta titta på när man väl börjat. Tror att det är dags för en ny vända snart. Känner mig hemma när de åker genom Mongoliet och ser det som jag har sett. På nåt konstigt sätt känns det mysigt... Jag måste vara knäpp!Det finns en knasig hemsida som heter Totallylookslike.com där folk kan lägga upp bilder på saker som liknar varandra. Bland annat finns en bild på Robert PAttinson som liknar en dammvippa... Och ja, det gör han på den bilden. Men, den här tycker jag är underbar! Kan inte annat än att hålla med! Jag bor just nu på ett salladsblad! :DDe som börjar dra igång lövblåsare kl5 på morgonen må drabbas av kliande myggbett på ryggen!!!!


Mhm! De finns här! Och smakar väldigt trevligt! Men... Dyra...

Plugg nu! Mer bilder kommer sen!


Emma


http://www.youtube.com/watch?v=bbiJuJ2xRmc&feature=fvsr
Bjuder er slutligen på en av mina favoritlåtar just nu. Det som jag lyssnar på är filmmusiken från Eclipse, Lykke Li Stephen Lych och Bowie. Lite udda, men det funkar.

Taipei, blämorgon...

Jag är så galet effektiv när jag vill!

Jag skulle möta Magnus kl12 vid skolans post för att visa honom en sak. Märkligt nog hade han inte kommit 12.10, så då rinde jag honom. Inget svar... Gick upp till affären vi skulle gå till i tron om att han missuppfattat mötesplats (vore inte första gången...) Men ingen Magnus. Ringde igen. Och inget svar. Efter ytterligare fem minuter ringer Magnus. Och den här konversationen utspelar sig:
M -Hej!
E -Hej! Var är du? Jag hittar inte dig!
M -Ehm... Jag försov mig...
E -Jaha, men var är du nu då?
M -I sängen.

Suck!!!! Jag har verkligen inte tid med det där idag!! Och det jag måste göra är att gå till banken, och det behöver jag Magnus till. Om de inte kan engelska är jag körd! För några bankord kan jag inte!

Vi bestämde att vi skulle ses vid banken kl13. Och då passade jag på att posta ett brev och gå till skolans skolsakeraffär. Jag hade bestämt mig för att köpa en t-shirt och en tjocktröja som det står NTU på. Lite patriotisk har jag allt hunnit bli på den här terminen... Tyckte det var fiffigt, för affären ligger ganska nära (10min prommenad) från banken. Men, när jag tar tag i dörren till affären ringer telefonen igen...

M -Hej, det är Magnus.
E -Hej hej!
M -Jag tror inte att jag hinner till kl 13. Kan vi ses kl14?

Så, vi ska nu ses om 29 minuter. Sitter på mitt rum och äter en blåbärsbagel som jag är så trött på! Men det finns inget annat jag kan äta.

Hur som helst, det jag har hunnit med sedan kl12 är följande:
1. Köpa små burkar att ha vätskor och dyl. i på planet.
2. Köpa skoltrlja, skolt-shirt, skol-termos och en rolig korthållare (som det också står NTU på)
3. Köpa "lunch"bagel
4. Blivit regält svettig efter att ha powerwalkat runt halva campus (det är för övrigt 7km runt campus... Då kan ni tänka er hur stort det är!)
5. Hämtat och betalat mina glasögon. Samt försökt förstå "optikern" som på sann Taiwantradition inte har lust at öppna munnen mer än en millimeter när han pratar. Inte lätt att förstå så mumlande människor! Han sa att jag skulle tvätta glasögonen i kallt vatten, inte varmt. Och det är inte svårt att förstå. Men... När han mumlade hörde jag inte ens "kallt vatten" Förstod först när han sa "inte varmt". Suck!

Ska snart sätta in mina pengar på banken och hoppas hoppas hoppas det går bra!!!

Om en vecka är jag i Japan.... Helskumt!

Nu ska jag gå iväg tillbanken. Tycker det är så läskigt att gå runt med så mycket pengar! Men, det är inte så långt som tur är!

Tjingeling!

Emma

Taipei 32, Sverige 15

Sitter just nu och lyssnar på "You make me feel like dancing" av Leo Sayer. Lyssnade tidigare på kinesisk klassisk musik. Sån där plingplång ni vet. Vackert! Har två favoritskivor med guzheng (surfingbrädan  med strängar som mamma säger) musik. Tänkte att jag kanske skulle bli lite inspirerad av det. Men nej.... Drömde mig bort till Bona och kalligrafilektionerna i stället. För det var där jag först hörde den... Så, lite härlig discomusik alá 70-tal gör susen! Eller... Kanske inte. För jag sitter och dansar och sjunger med istället för att koncentrera mig på ord som att doktorera och doktorand... Tråkord det här kapitlet... B L Ä!!!

Är TOKnervös inför slutprovet. I Taiwan och på många andra ställen har man många prov under terminen och ett jääätteprov i slutet. Det tar upp allt man ska ha lärt sig. Det kallas 期末考 för den som vill veta. Samma tecken både som förenklade och traditionella. Eller, de har inte förenklats utan man har bara behållt dem.

Kan inte plugga för att jag är så trött och jag kan inte sova för att jag tänker på att jag inte har pluggat... Bra där! Not!

Hoppas jag får godkänt. Gränsen ligger på som miiiinst 70%... Ganska högt. Men, å andra sidan kan man inte gå vidare om man inte förstår tre av tio ord i en mening.. Det blir ju hopplöst!

Ah, nu kom ett Abba medley... Härligt med disko! :D Inte för att jag gillar Abba speciellt, men de har glada låtar!

Väntar nu på att Simon ska komma hem från jobbet och skypea med mig. Och jag borde verkligen plugga under tiden, men i stället skriver jag här... Smart!"Kom Magnus! Vi tar en bild för att vi är så tuffa och bor i Taipei!"
"Nä."En vanlig kväll i Taipei. Annanasgryta med majs och morötter med ris. Nej, jag orkar itne äta med pinnar. Det är för slibbigt! Dessutom får man med sig sked. Det funkar tokbra!Titta! Jag sa ju att de skulle med och sättas upp i Taipei! De är det sista jag ser när jag somnar och det första jag ser när jag vaknar :D
Visade Magnus dem häromdagen. Han förstod inte riktigt tjusningen med bajsbilden. Jag tycker den är helt fantastiskt! Tack för att jag fått dem! :D Bror och Löw får ävär!Ja, ni ser rätt! Det är brullépudding! Kola med brullépuddingssmak. Har t om små sockerkristaller som ska vara det brända sockret. Tufft och gott! Men, otroligt sötsliskigt!Skriva uppsats är inte det roligaste jag vet... Men det är skönt när det är gjort!  Just denna handlar om Stockholm och sverige. Det som syns här är om trafiken och hur den skiljer sig från Taipeis galna mördartrafik.
En sak som är säker: Jag kommer ALDRIG köra en moppe i Asien!!!Morgontrafiken... Ibland kör de på de smala trotoarerna om de inte är för många cyklar.
"Fotgängare? Vad är det?!"
För er som inte ser kan jag berätta att det är hela gatan och lika mycket till där den svänger av mot vänster längst bort. Och mitt i allt det där vimlet är det ett övergångsställe jag ska a mig igenom.... Än så länge har jag inte dött! 加油!


Fortfarande har Simon inte kommit hem... Ja, då måste jag väl plugga lite till då... Urk!

Men snart är jag hemma!
Om åtta dagar åker jag till Japan och om femton dagar är jag hemma!! Det, är mina vänner, helt sjukt!!
Kommer få en chock! Här gick jag precis ut i flipflop och klänning med en tunn kofta för att äta middag... Av det jag har förstått via dn.se är det inte lika trevligt hemma... Isch! Någon som volonterar att ta med sig mössa till Arlanda?

Och är det någon som vet om man får ta med sig paraply på flyget? Alltså i handbagaget?

Tjingeling!
Emma

Taipei, snart no more..

Hej igen!

Nu är det mycket!

Men jag tar det från början.

Jag har fått urinvägsinfektion... Inte kul! Trodde först det var för att jag hade skjutsat Mingui (koreanen som faktiskt är normalbyggd till skillnad mot andra asiater) på en förfärlig cykel. Den hade inga bromsar, men satt ner som i en soffa när man cyklade och sadeln stid upp som ett lod. Inte en tjejvänlig cykel vill jag lova!
Men... sen började andra symptom komma och jag insåg så smått att det nog inte kunde vara cykeln utan måste vara nåt annat. Så, sent på kvällen, någon gång efter 23 smsade jag Magnus och frågade om han var vaken och kunde tänka sig att gå till läkaren med mig på morgonen. Med genemsamma krafter lyckades vi hitta campuskliniken (Svenska skolsköterskan, släng dig i väggen!!) och dess hemsida. Men, den var fruktansvärt rörig! Man skulle boka tid online, men om man var förstagångspatient skulle man inte göra det. Men man kunde inte gp dit oanmäld.
Jag gick dit oanmäld :) Och det gick hur bra som helst! Och det var urinvägsinfektion som jag trodde. Och det var ett helreko ställe. Precis som ett vanligt sjjukhus, fast det bara var för eleverna. Då kanske ni förstår hur stort mitt universitet är!
Däremot var jag så klart tvungnen att lämna ett urinprov. Jag fick en genomskinlig kopp och skulle gå genom hela väntrummet till toaletten och sen komma tillbaka. Jag gjorde motvilligt det. Men jag kunde inte få lämna provet på en gång utan var tvungen att stå där inför alla med min kopp... Inte kul. Så jag tog min sjal och höll runt. Kände inte för att visa hela världen dess innehåll...
Efter det fick jag penicillin och fick gå hem. Och nu känns det knappt. Skönt! Men penicillinet gör mig helknäpp! Magen har helt slagits ut och jag vill bara sova hela tiden. Mår dessutom illa, så jag har svårt att svälja tabletterna och att äta. Men, det gör jag ändå lydigt. Måste ju få bort alla bakterier!

Och jag har fått byta rum... Till ett dåligt rum. Jag är inte alls glad! Hade ett fantastiskt rum innan med utsikt mot en park och bara en äldre dam som min enda granne. Tyst och lugnt hela tiden! Nu har jag ett rum som luktar äckel och ligger mot stora genomfartsvägen. Låt mig tillägga att det enbart är enkelglas i fönstren. Och så har jag grannar som tycker att det är jättekul att prata högt och skratta ännu högre till sent på natten på vardagar. Men, det är bara två nätter. Sen ska jag göra om hela proseduren igen... Blä! Det är faktiskt jobbigt att flytta saker som jag måste göra! Svårt och jobbigt!

Idag ska jag försöka skicka hem pengar till mitt svenska konto. Eftersom jag fick mitt stipendium så sent (15oktober och jag kom hit den 18 augusti...) har jag nu taiwanesiska dollar kvar som jag vill ha till mitt sparkonto (därifrån alla andra pengar tagits till resan). Hoppas det går bra. Har med mig internationella nummer och sånt man måste ha. Min stora fasa är bara att jag måste åka till huvudkontoret och göra det. Att hitta i Taipei är inte lätt!! Alla gatunamn har olika stavningar och uttalas olika beroende på vem man frågar. Alltså, på en karta kan det stå ett namn på en väg, men på den riktiga vägen kan det vara en annan stavning på samma väg. Så man vet inte om man är rätt. Tur att jag rockar på orientering. Har fått rädda Magnus ett antal gånger när han har varit vilse...

Slutprov på torsdag. Inte kul! Jag har ju redan haft prov i allt och ska nu skriva ett megaprov på allt vi har gjort. Jag är toknervös! För jag har inte pluggat så mycket som jag borde (det finns liksom lite andra saker att tänka på just nu. Skolan känns mindre viktig om man tänker på begravningar och sånt), eller snarare kunnat plugga så mycket som jag borde ha gjort. Men jag hoppas det går bra.

Proggressiva glasögon äger jag snart! På måndag ska jag hämta dem! Jag har väldigt bra syn, men jag spänner ögonen ibland när jag läser böcker. Inte för att jag inte ser, jag bara gör så... Heldumt! Så, i Sverige har jag varit till en optiker och skaffat ett par underbara mettalic hysteriskt röda och blänkande glasögon som min mamma fick en chock av :) Men... På lektionen kan jag inte använda dem. För det är ganska jobbigt att ta av och på hela tiden! Så, nu har jag beställt ett par som är läsglasögon i nedre delen och ingenting i övre! Så smart! Fick betala 540sek för dem. Att de var proggressiva gjorde dem mycket dyrare. Men, om man jämför med Sverige är det rena kapet.
Har betalat 1000$ i handpenning och ska betala ytterligare 1400$ när jag hämtar dem.

Usch, jag gillar inte mitt nya rum. Så mycket ljud överallt och jag kan inte koncentrera mig då! Trafikbrus är jobbigt! Det är liksom inte som i Sverige, för där har de ljuddämpare på sina moppar och motorcyklar. Inte här. Eller jo, en del har. Men många har inte... Blä! Sover med öronproppar, och ändå vaknade jag i natt av trafikljud. Det är ju galet!

Om 10 dagar är jag i Japan och om 17 (!!!)  är jag hemma i Sverige igen. Simon har lovat att hämta mig :) Han har inga föreläsningar den dagen så det passar utmärkt! Jag har dessutom blivit lovad Marabous nya choklad. Den där Vit eller vad den heter. Samt en Marabou passion, den med passionsfruktsmak. Alla säger att den är äcklig, men jag tror dem inte! Choklad är jättegott, och passionsfrukt är jättegott! Hur kan det bli äckligt?!

Har insett att jag måste skicka hem mer saker... Blä! Det är så dumt att det jag tycker om (Converse, böcker) är så tungt! Har däremot äntligen fått tag p den där tokfina Lee-skjortan jag så gärna ville ha. Helt plötsligt hängde den bara där i affären efter att ha varit borta (såld trodde jag) i 1,5 månad. Lyckliga mig, för den passade!! Till skilnad mot alla byxor här! Hittade ett par ursnygga Wrangler för 590$. Och de var sköna, passade tokbra över höft och lår, men.... Till skillnad från asiater har jag lite mer höfter.... Så, jag fick inte igen dem! Morr!! Underbara Wrangler, mjuka och fina för nästan inga pengar alls! Och så är de gjorda för folk utan former... Blä för sånna byxor! Hela affären som ligger precis bredvid mig har jättebilliga märkesjeans. Snygga! Men, tjejbyxorna går bara upp till storlek 28tum... Jag har inte 28 tum... Däremot var Wranglerbrallorna i 31, och det ska jag absolut kunna ha!! Så varför gör de så små byxor?! Isch!


Tänker bara på morfar när jag ser den här.
Som en Harry Potter-nörd tycker jag den är otroligt rolig :)Alltså hur?!!? Ser ni hur många felstavningar det är? Har aldrig sett något liknande! Och varför har ingen hjälpt dem? De som utförde jobbet borde ha sagt nåt om de märkte att det var fel. Jisses!
Det här är min verklighet just nu... Simon på skype för sent på kvällen.
Med mormor och morfar kan jag prata lite vettigare tider. De är inte bundna som Simon till skolans tider.Och snart är jag hemma! Fasar inför resan... Bläää!! Ska flyga i ett dygn ungefär...
Japan (Narita)-Japan(Osaka)1h 50min
Japan (Osaka)-Quatar 12h 30min
Quatar - Stockholm 6h 55min

Sista flyget kommer kännas som en evighet befarar jag. Då är jag så nära, och när planet kommer landa kommer det vara i Sverige! Ett land som jag inte kommer ha sett på fyra månader. Konstigt värre!

Nu ska jag skriva klart min ntervju till Vadstena Folkhögskola. Den ska vara inne idag, men det har inte funnits tid att skriva den innan med alla flytt, skol och sjukdommssaker.

Tjollahopp!
Emma

P.s. För att få fram priset i sek ska man dela dollarn på ungefär 4. En krona är 4,45 dollar. D.s.
Att ta tåget till Jesus

Hej!

Jag följer en blogg som skrivs av två stycken kvinnor som arbetar i Svenska Kyrkan i Rio de Janeiro. De flyttade dit samtidigt som jag flyttade hit. Och det känns ganska skönt att läsa om några andra som också svär sig knasiga över hur mycket krångel det är med allt som kan krångla!

Idag läste jag i alla fall om hur de hade tagit tåget en sväng för att åka och titta på jätteJesus (ni vet, statyn som är 38 meter och står på en tokstor kulle). Och i inlägget skrev de:
"Vi tog tåget till Jesus"
Jag tyckte det lät så fint! Tänk om det ändå kunde vara just så. Att man hoppar på tåget och så blir man mött av honom när man kliver av. Det vore nåt det!

Det fick mig att tänka på Mona. Det kanske just är det hon har gjort. Hon hoppade på tåget och hoppades på att hitta bot, men fick träffa Jesus istället. Vem vet?

Här är i alla fall hennes dödsruna (publiserades 30 oktober i ÖP-Östersunds Posten, LT-Länstidningen och Arbetaren). Texten är stark och jobbig att läsa, så om man inte orkar kan man titta bort. Det är hon själv som skrev den innan hon dog.Det ska bli skönt att få komma hem och vara en del av begravningen och allt sorgearbete. För just nu känns det helkonstigt att hon inte kommer vara där när jag kommer upp. Kan inte föreställa mig det! Hon var en stor del av Österdsund, och jag kommer sakna henne mycket!


Ta hand om er!

Emma

Taipei 31, är i Japan om 16 dagar

Jag har gått in i ett transitmode. Väldigt irriterande för jag står med ena benet i Taipei och med andra i Sverige, och en arm i Japan och en armbåge i Östersund.
Och det stör mig! Kan inte koncentrera mig helt på nåt, för mina tankar bara fladdrar iväg till något annat ställe när jag försöker. Att plugga känns jättesvårt! Det är som att tecknen inte vill fastna. Och jag förstår inte hur andra lyckas!
Det är ju så mycket att tänka på hela tiden att det liksom inte finns plats kvar till de nya tecknen som också vill rymmas. Svårt det där.

Skickade hem ett paket igår. Det var billigare än i Peking. Hade först tänkt att skicka med ytfrakt (båt) för det skulle ta en månad (enligt uppgifter från Taipei Mission in Sweden) och vara billigt. Och billigt var det (920$ ca 215sek). Men det skulle ta FYRA månader! Och då kände jag "njae". Så det blev lyxflygfrakt på 6-10 dagar istället. Det var dubbelt så dyrt (2170$ ca 535kr) men med minnet färskt av hur mitt skåp misshandlades under båtfärden från Peking tyckte jag att det kändes som ett bra alternativ.
Jag hade lite böcker och sånt som jag vill ska klara sig hem i ett stycke. T ex Twilight på kinesiska skriven med traditionella tecken. Den är fin :) Väldigt fin!

Köpte ett fodral till min dator igår. Det fungerar som ett örngott. Har alltså ingen dragkedja. Tyckte det var roligt. Och hör och häpna, det är svart! Inte chockrosa, orange, illila eller nån annan grillig färg. Svart, men (för all del) ett litet rött kantband. Jag har velat ha ett sånt där fodral ganska länge och här var det billigt. Det är ju så bra att kunna ploppa ner datorn i väskan utan att den blir repig eller smulig eller så. 159$ tyckte jag var helt okej. Om man avrundar uppåt blir det 35sek. Så, jag är nöjd.
Kändes lite udda dock att köpa nåt svart... Var länge sen :P

I morgon ska jag och Magnus gå och titta på glasögon och linser. Magnus tycker han ser töntig ut i sina glasögon, även fast jag tycker han ser stilig ut. Så han vill prova linser. Så varför inte? Och jag får krupp på mina glasögon. Nu när jag måste använda dem så mycket eftersom jag läser och är vid datorn så mycket blir de för tunga. Jag får ont på näsan. Och det är ju inget vidare! Såg ett erbjudande för studenter på Taida (NTU) om glasögon för ca300sek, så jag tänkte att det kunde vara värt att kolla upp.

Om en vecka, den 11/11, ska jag byta rum. Och jag är väldigt arg på det. Men, jag har i alla fall någon stans att bo. Och det är ju trevligt. Nätterna börjar bli så kalla att det skulle vara ganska ruggigt att sova utomhus. Dessutom skulle nog trafiken störa en hel del...

Känns väldigt overkligt att jag är hemma snart (24dagar). Och ännu mer overkligt känns det att jag inte ska komma tillbaka hit... Skulle kunna tänka mig att plugga en termin till, om inte två, men jag vill inte missa allt med Mona. Jag känner att jag måste hem till det. Det kan tyckas att det är Simons mamma, men jag har ju också haft en relation till henne. Har ändå hängt med i den Lundhagska klanen ett par år nu. Det är nästan exakt 2,5 år sedan jag träffade dem första gången. Och det var totalt kaos! Mona hade precis fått reda på att hon skulle dö av ALS och familjen höll på att separera. Men, efter ett tag (läs månader och år) lugnade det ner sig och jag har trivts och trivs väldigt bra i Östersund på Odensalagatan. Det är även mitt hem. Men det är väl inte så konstigt med tanke på att jag och Simon snart har varit tillsammans i tre år... Det är galet! Å andra sidan känns det som att det var väldigt länge sen Simon inte fanns med i bilden. Typ gymnasiet. Och det var länge sen!!

Ska försöka mig på att tvätta idag. Har bara så svårt att få saker att toka i mitt rum. Min handduk har börjat lukta mögel och jag har några andra klädesplagg jag inte kan använda innan de har gått en vända i en svensk varmvattentvättande tvättmaskin! De luktar gammalt mögel de med... Så irriterande! För det ärinte många klädesplagg jag har, och när fler och fler börjar betraktas som en sanitär risk får jag problem...

En notering jag har gjort när jag tittar på svensk webbtv är att Michelinreklamen (en ful animerad snubbe som åker bil och supervurpar. Men som i sista stund blir räddad av michelinmannen som gräver i sin egen mage och drar fram vinterdäck så att snubben landar mjukt och fint.) har grammatiska fel i sig. Vet inte om de försöker skapa en mysig norrlandsstämning eller inte. För de säger nämligen "han" när det ska vara "honom". Som så många andra i Östersund och övriga Norrland gör. Och det är väl trevligt, om det inte vore för att berättarrösten pratar stockholmska... Jag får alltså inte ihop det! Varför har de valt att lägga in "han" mitt i allt! Typ: Det är synd om han. Det är ju så fel! I alla fall på rikssvenskas (jag och Simon har olika åsikter om rätt och fel i grammatiken. Men så säger han "Dom är glad." också :P)Till sist bjuder jag på en bild från en utflykt med skolan. Finn ett fel....

Ledtråd: Börjar på "B" och slutar på "lond svensk".


Ser ut som en jätte tycker jag! Har massor av kort som är liknande (Taiwaneser tycker det rä så kul med gruppfoton. Vi gjorde samma prosedur varje gång vi kom fram till något nytt ställe och höll skolans emblem framför oss). Och varje gäng syns jag som om jag skulle ha haft blinkande neonlampor på mig.
Det är mina japanska kompisar bredvid mig. Se så liten hon till höger om mig är! Och ändå äter allihop mer än vad jag gör! Är inte det konstigt?! De blev chockade när jag berättade att jag ofta äter tre talrikar sushi (sex bitar). De trodde att jag skojade. De brukar äta tio (20 bitar sushi). Och det tycker jag är galet! Aki, en japansk kille brukar äta 25 tallrikar (50 bitar)!! HUR?! Jag förstår inte!! Igår orkade jag bara 2 tallrikar när jag käkade med Magnus. Konstigt.

Nej, dusch och sen tvättmaskin... Isch... så jobbigt att passa den....


Emma