18 mars, söndag

Hej värld!

Hemma igen. Lägret var kul och intensivt. Väldigt jobbigt. Det handlade om döden och ondska. Inte så jättekul alla gånger. Vi började lördagen med att kolla på en spansk film som jag tror hette Mitt liv utan mig eller nåt sånt. Sorglig. I sista scenen började jag storgråta. Brukar inte gråta till film, men det blev för jobbigt. Tänkte mycket på olyckan och så. Då var det otroligt skönt att ha Fredrik precis bredvid. TACK! Vi gick ut en stund och tittade på fiskmåsar (tror vi, de hade vingar i alla fall).

Fredrik är en bra kompis. Han är rolig att busa med och superbäst att mysa med.
Ha! Det var typ fem-sex stycken som frågade om vi var tillsammans! Haha! Lite roligt.
"Nä, vi har bara känt varandra länge!"
"Mm, javisst"
*host, host*

Allt som allt, ett bra läger. Mycket stora och goda bullar. Åt fyra stycken!! Sen var jag mätt.
Coolaste lägertröjan ever gjorde vi också! Och snart kommer Linen hem!

Idag har jag fått in min stereo i mitt rum igen! Jippie! Radio! Rätt skönt. Började med att shejka loss till vinyl. Problemet nu är bara att jag har så många böcker som ite får plats i hyllan. Aspirant? Nån?

Tänkte lägga upp mitt tal nu eftersom jag är vid "rätt" dator. Så här är det:

"Är abort alltid okej? 

Det frågade jag mina konfirmander för några veckor sen. Självklart svarade alla, inklusive jag. Alla har rätt att göra abort till och med den 22:a veckan.

Nästa fråga jag ställde var ?När blir ett barn ett barn?? Det var svårt att svara på tyckte de. När man kan se barnet på ultraljudet tyckte en konfirmand. Och det höll de flesta med om. Problemet var bara det att redan efter fyra veckor kan man se ett barn på ett ultraljud. Det fick mig att börja fundera.. 22 veckor det är ungefär fem och en halv månad. Det är en lång tid, nästan ett halvår. Är det verkligen okej att göra abort efter så lång tid? Det är nästan absurt att man får göra abort till och med 22:a veckan när man kan rädda barn som föds för tidigt, så tidigt som 23:e veckan. Det överlappar nästan varandra.

I åttonde graviditetsveckan är barnet fyra centimeter stort och det är då barnet byter namn från embryo till foster. Då har också barnets hjärta slagit i en månad. Efter nio veckor bestäms barnets kön och ögonlock börjar bildas. Efter elva veckor börjar barnet röra läpparna, ögonbrynen och rynka pannan. Det är för att öva upp sig innan barnet fötts för att sedan kunna signalera till mamman hur det mår. Små barn kan ju inte prata."
*Här visade jag en OH på ett litet barn som var 18 veckor gammalt och 25 cm stort.*

"Men som sagt, 22:a veckan var det ju. Allt det här hinner hända ett barn innan vecka 22 och endå får man göra abort. Betyder det att ett foster innan vecka 22 inte är ett barn? Det har ett hjärta som har slagit i drygt fyra månader, det har ett kön, armar och ben och kan andas. Klassas inte det som ett barn? Om det klassas som ett barn, är det mord att utföra en abort i vecka 22?

 Det finns olika typer av aborter. Medicinsk och kirurgisk. Den medicinska görs fram till den nionde veckan och då får man ta piller som slutar producera graviditetsbevarande hormon. Efter det är det ungefär som ett missfall. Den kirurgiska är mer omständigt och svårare för kvinnan både fysiskt och emotionellt. Fram till vecka tolv suger man ut fostret med hjälp av instrument som använder sig av vakuum. Det är mycket smärtsamt. Efter vecka tolv utför så kallad Sen abort. Det är den jobbigaste och mest påfrestande aborten. Då får man en spruta med en abortframkallande lösning. Efter två dagar får kvinnan värkar och måste då föda fram barnet som vid det laget är dött.

Abortfrågan ute i världen är fortfarande kontroversiell. I USA har kvinnor rätt till abort på ett sätt som påminner om situationen i Sverige. Samtidigt finns det stora grupper som motsätter sig abort. Vissa grupper har till och med mördat för att hävda sin uppfattning.
I Kina används provocerade aborter som ett medel mot överbefolkning. I det forna Sovjet var både preventivmedel och abort lagligt. Men det var så stor brist på preventivmedel att abort användes som preventivmedel. Det gjorde att de flesta kvinnor under 30 år hade genomgått
8-15 aborter.
Det görs uppskattningsvis 46 miljoner aborter i världen varje år. Av dessa är närmare 30 miljoner legala och nästan 20 miljoner är illegala abortingrepp. Uppskattningsvis dör 68 000 kvinnor varje år i samband med en illegal abort

 Missuppfatta mig inte, jag är inte mot aborter. Jag tycker det är bra att det finns. Däremot är jag mot att man kan göra abort så pass sent som det faktiskt är möjligt idag. Om man har väntat enda till vecka 22 tycker jag att man kan gå hela tiden ut och sen adoptera bort barnet istället om det är oönskat. För det var ju det här med frågan ?När blir ett barn ett barn?? Var det när man kan se det på ultraljudet eller när man hör hjärtslagen? Jag vet inte, men det är bra mycket tidigare än vecka 22."

Nu ska jag gå och irritera Cheezy och messa Fredrik.


//Emma, nu tacksam för allt i världen och lite till.


15 mars, torsdag

Hej värld!

"Love and hate, the're like to brothers who goes on a date."

Avenue Q... Behöver jag säga mer?


Idag är en dålig dag. Det enda braiga är att jag fick busa lite med David och att mitt prov gick bra. Resten har varit skit! Så nu lyssnar jag på Avnue Q - It sucks to be me eller ska jag säga It sucks to be you? Haha, Avenue Q gå och se den! Den är bäst ever! Den bästa jag har sett!

Jag tänkte lägga upp mitt svenska tal sen. Det till nationella i Svenska B. Det gick rätt bra tror jag. Hoppas i varje fall.

I morgon ska jag till min faster Eva och äta lunch. Jag slutar nämligen kl 11.30. Sköööönt! Jag är så trött. Det jobbiga är bara att jag ska åka på läger på fredag eftermiddag och kommer hem på söndag morgon. Jag åker hem tidigare för att plugga. Ligger efter med matten. Det är rätt jobbigt. Det är så himla svårt! Matte C... Blä!

Är sugen på att läsa kinesiska på Stockholms Universitet i höst, men jag vet inte. Jag vill ju söka till Umeå, men det är så svårt att komma in och om jag mot förmodak skulle komma in finns det inga garantier på att få jobb efter. Massa auditioner känns inte så kul. Inte förresten av mitt liv. Men när jag lyssnar på Avenue Q... Alltså det går inte att beskriva. Det är musikal jag vill syssla med. Det är då jag mår som bäst. Då och när jag dansar. Då är jag lycklig.

//Emma

5 mars, måndag

Hej värld!
Ber om ursäkt för mitt påhopp igår. Skyller på min feber.
Idag är en bättre dag. Jag har löst saker med många personer. Det är bra. Det enda som inte är löst är att jag inte fått tag på Sebbe. Vi måste ju bestämma när vi ska koreografera. Ska försöka messa honom snart och fråga om i morgon. Har ju värsta balla ideén!!
Nu ska jag ta alvedon.

Host och hick
//Emma

4 mars, söndag, kväll

Hej igen världen!

Jag är så trött på folk. Ville bara säga det. Jag tycker att det är dags för ett övergripande uppvaknande från allmänhetens sida! Vakna och se varandra! Jag sliter som ett djur men det är det ingen som ser. Det måste ju betyda att det är fler som sliter utan att uppmärksammas!
Skärp er nu och se oss!

4 mars, söndag

Hej världen!
Nu är jag hemma igen. Skönt och tråkigt!
Det har varit så underbart att vara i fjällen. Vill tillbaka. Alla konfirmnader frågade på största allvar om vi inte kunde vara kvar några dagar extra. Så sött! Det känns jättekonstigt att sova helt ensam i mitt rum. Har blivit van vid att ha en rumskompis. Konfirmandgänget är det bästa jag någonsin haft! De är helt otroliga! Så tråkigt att inte få busa med dem på jättelänge. Eller, jag får vänta tills i påsk.
På onsdagar har vi ungdomsmässor i kyrkan. Och på onsdag kommer det några munkar från Taize!!! COOLT!! Och i höst ska vi åka dit!! Det har jag drömt om i många år nu! Yippie!!! Äntligen har Bengt gett med sig! Undrar bara om han tänker åka med. Det får vi se. Hoppas det i varje fall.

Vi hade melodifestival på lägret. Vi ledare var pausunderhållningen. Vi hade tagit Carolas låt  "Evighet" och gjort om texten så det blev "Säkerhet". "Det finns i varje stavtag." Ha! Vi var bäst! Sen hade vi en lagtävling också. Mitt lag vann! Kan i och för sig bero på att jag pushade mitt lag otroligt hårt, men i alla fall. Jag ville vinna. Det stod Årechoklad på spel!!

För mer info kolla här
http://kall07.liganvallingby.se/  Det är Ligans (Svenska Kyrkans Unga i Vällingby) blogg.

Tack och hej, vegetarisk leverpastej
//Emma

Kolla även här. Det är Ligans officiella blogg. Bra grej!
http://liganblogg.liganvallingby.se/