Medmänniskor

 
 
Ammo är från Syrien. Men nu bor han i Tensta. I Syrien utbildade han sig till värme och kyl-ingenjör och jobbade som det. Hans chef var muslim och analfabet, själv är han kristen och i allra högsta grad läskunnig. Men eftersom han inte var muslim fick han inte vara chef. Istället fick han läsa alla brev som kom till chefen och se till att alla order från olika instanser utfördes.
Idag berättade Ammo att det har varit en massaker i Syrien i natt. Ännu en. Det gjorde honom mycket ledsen. Varför kan inte alla bara förstå att vi måste sammarbeta? undrade Ammo. Och jag undrar det samma. Att vissa inte äter kött är helt okej, och det är er övertygelse. Att andra äter kött är också okej, för det är deras övertygelse. Men man måste respektera varandra. fortsätter han. Om alla går runt och tror att de har alla svar och försöker få andra (som i sin tur tror att de har alla svar) att leva efter deras sanning blir det bara bråk.
Ville ni ha vitlökssås? undrar han mellan sina utläggningar. Nej, tack, bara tomatsås. svarar vi och rycks snabbt tillbaka till verkligheten. Sedan trollbinder Ammo oss igen med sina filosoferingar om hur livet borde vara.
För trots att Ammo är ingenjör, har läst många år på universitet, har fått lämna sitt hemland och nu jobbar i en snabbmatsgrill i Tensta är han lycklig. Han slipper krig och kan i lugn och ro lägga in sin gurka och morsa på kunder/vänner.
Det är möten som dessa som gör mig lycklig. Trots att vi är olika är vi ändå samma. Vi är ett med alla och har därför en skyldighet att hjälpa alla vi kan O A V S E T T var man råkar vara född! Vi är alla medmänniskor, grannar och har ansvar för varandra trots att vi inte känner alla på bussen, Konsum eller parkbänken. Om vi stannar upp bara en minut längre än vi normalt skulle göra så får vi se så mycket mer än bara våra fördommar. Det finns inget "Vi och dem", bara Vi.
Ammo finns i Tensta tillsammans med sin fru. Han gillar att plocka svamp, lägga in grönsaker och är enligt mig en fantastiskt människa. Förutom det så gör han den bästa falafeln i hela Sverige! 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback