Snuva och Shangrila

Jag bara snörvlar och snörvlar.... Blä!
Börjar faktiskt bli lite trött på det här! Det är så att våra lärare reagerar på att vi är så förkylda hela tiden! Och jag blir aldrig ritkigt frisk! Det går i vågor, men så fort jag håller på att känna mig bra och bli frisk så kommer det en ny förkyldning och gör mig sjuk igen! Argh! Det är verkligen inte det lättaste att plugga med ett huvud av bomull!

Idag har jag hur som helst tagit reda på vad penicilin heter på kinesiska. Ska se hur jag blir under veckan, men jag tror nog att jag stannar hemma i morgon för usch vad jag känner mig dålig.... Både näsan och ögonen rinner i ett så jag har fått skavsår. Men, en sak måste jag säga. Jag är väldigt glad att jag har mormor som mormor för utan hennes näsdukskunskap (läs mjuk och len och inte strävt toapapper) hade det varit katastrof! Är så glad att jag alltid har med mig en näsduk (i tyg!) för det är verkligen inte skönt med papper! Det river!
Får se hur jag gör med läkare. Det är liksom ganska dyrt här. Inte som i Sverige där det är subventionerat. Blir bara lite orolig när jag varit förkyld i en månad.


Det syns väldigt dåligt på bloggen, men det står Shangrila under det tibetanska. Vet inte varför men jag har tänkt mycket på det stället på sista tiden. En fruktansvärt kallt och hemskt ställe.Nu ska jag återigen snyta mig och sedan sova.

Och för er som vill veta ligger jag bara sex timmar före er i Sverige nu tack vare att ni har ändrat till sommartid. Här står man still....


/Emma

Socialt liv? Vem jag?

Har inte riktigt tid med något just nu. Har galet mycket att göra till i morgon och resten av veckan... Suck! Onsdagarna och fredagarna är mest hysteriska! Till i morgon har jag:
* En text på 4 A4 att översätta och förstå och så klart kunna läsa från tecken.
* 63 nya glosor (varav 75% är minst två tecken
* En uppsats på en A4
* 25 meningar att komponera utefter vissa givna regler och ord
* Fruktansvärd mördarstencil
* Förklara två ord på kinesiska

Samt lite andra saker i de andra ämnena. Detta är bara text och grammatikkursen... Isch! Som tur är kan man inte förbereda sig så mycket inför t ex hörförståelse. Bara lära sig de nya orden och läsa vissa texter.
Tycker om den här bilden på Simon. Den är blurrig och tagen i all hast. Men han ser så glad ut att det gör mig glad. Dessutom var det väldigt skönt väder den dagen! Så, håll till godo!


/Emma

Kärnkraft nästgårdsFöljer hela tiden vad som händer i världen med kärnkraften. Är ca 60mil ifrån.
Känns lite otryggt tycker jag. Vår proffessor säger bara att vi ska fortsätta som vanligt. Kör på det så länge men det känns lite olustigt....

Skriver mer sen.


/Emma

Happy CowDetta är utsikten från mitt och Kajsas rum. Idag är det riktigt fint väder med ett par plusgrader! Har varit ute i min fjällrävenjacka (tunn vårjacka ungefär) och för första gången varit utan min tjocktröja. Bara en vanlig cardigan. Skönt! Men, så fort solen försvinner är det givetvis kallt igen... Men, jag gläds åt solen!
Om ni tror att det är moln på himlen tror ni fel. Att himlen tonar mot blått högt upp beror på smoggen. Det som inte är klarblått är alltså smog... Blä kan man tycka, men jag tycker det är fantastiskt här om man jämför med Peking! Där såg man inte från ena sidan av Himelska fridens torg till den andra! Det var det värsta jag varit med om. Men här kan man andas frisk luft och inte snyta svart snor! :D
Här bor jag.... Idag när jag tog bilden var det första gången jag vågade titta ner för räcket. Innan har jag tryckt mig längs väggen och stirrat på alla andra ställen än ner! Isch så högt det är. Kan meddela att det är tio våningar upp! Det var även här Simon halkade i trappen, ungefär där jag stod fast inte så nära räcket. Så jag är oerhört tacksam att han inte ramlade ner!
På samma våning som jag bor det en liten jättejättesöt flicka (kan hon vara 2-3 år) som är dotter till en av de som studerar här. Han kommer för övrigt från Sudan och är jättetrevlig!  Men, det är väldigt stora mellanrum mellan räckespinnarna, ibland en halvmeter, så varje gång flickan är och promenerar i vår korridor springer jag och stänger dörren till rapphuset. Tänk om hon ramlar ner! Ofta är hon ute och promenerar på egen hand (galet!!) och en gång mötte jag henne i trappen när jag kom upp från Simon (nionde våningen). Då tog jag faktiskt tag i henne och ledde ut henne till korridoren igen och stängde dörren! Jisses liksom!!Igår gick jag och Simon till supermarketen och så valde jag ut en ny termos (i stål!!) till honom. Den är fin med en gyllende kinatiger! Mycket tjusig! Så nu kan han ramla bäst han vill utan att få glassplitter i handen!Den här dyrgripen hittade jag idag! Blev så glad! Det måste vara Kinas sämsta piratkopia! Det är ne Louis Vuitton-grej. Och mönstret med körsbär finns på riktigt. Men om ni tittar ordentligt på den här så ser ni att körsbären har ögon och antigen glada eller förvånade munnar!! Underbart!

På tal om fake. Det är inte bara saker och dvdfilmer som piratkopieras hej vilt i Kina. Spana in den här! Påminner den er om något ni möjligtvis sett förut?
Om ni inte har kommit på vad det är plagiat på kan jag meddela att det är en kopia av Skrattande kon. Dt är t om små trianglar med precis samma små drasnören som Den skrattande kon! Helgalet! Den är dyr, och finns bara på Carrefour, men jag står inte ut med fler söta saker!!! BLÄ! Kineser har dille på socker! Och efter min termin i Taipei med enbart marmelad som pålägg har jag nu nått min gräns på hur mycket marmelad en människa klarar av på ett år!!!


Idag när jag och Simon var ute och promenerade till vårt lunchställe kom det fram en kille (västerlänning tack och lov) och undrade om Simon och jag kunde säga "Grattis på födelsedagen!" i hans kamera till hans lillayster som fyller år. Han undrade om vi kunde säga det på ryska. Öh... Nej men på svenska sa vi och förklarade att vi kommer från Sverige. Det hela slutade med att vi åt lunch med honom. En riktigt söt kille från Kansas i Usa som stderar till att bli någon form av avancerad biblotikarie.


Middag nu!


/Emma

P.s. Om det är någon som hör något mer om kärnkraftsvindarna får ni gärna säga till. Jag är liksom väldigt nära och tycker att det är obehagligt.... Pelle är i Vietnam nu och alla andra reckomenderas att lämna Japan. Det är än värre idag... Blä! D.s.Naicha - mjölkte! :D

Blä! Det mesta är blä! Vad har hänt med världen?!

Kan meddela alla som undrar att Pelle mår bra. Han har flytt från Tokyo och är nu i Osaka (Södra Japan där jag mellanlandade). Men han ska försöka ta sig till Vietnam imorgon och bo hos en kompis där ett tag. Det känns bra tycker jag för det är inte säkert i Tokyo längre! Skolan har gett honom en veckas ledighet, men jag tror att det kommer bli längre. Nästan inga tunnelbanor går i Tokyo och det är långt för folk till sina skolor.
Han har fått ett utresetillstång och har nu möjlighet att komma tillbaka till Japan utan att förstöra sitt visum på ett år. Det är annars ganska omständigt att få studentvisum, så att bara åka hem vore förödande!

Simon har varit sjuk, och till råga på allt halkade han i trappen med sin glastermos, mina glasögon, sina kursböcker ooch syltburkar.... Glastermosen gick givetvis i tusen bitar och Simon landade på dem.... Han mår bra, men har ett sår i tummuskeln (låter värre än vad det är) och en större och fulare sår på knät. Men vi åkte till akuten (tänk hysterisk kinesisk akut) och fick det omplåstrat och en stelkrampsspruta. Så nu är det bättre. Gäller bara att försöka hålla det rent. OCh det är inte det lättaste i det här landet!
Dessvärre gick mina glasögon sönder... Mina fina röda... De har repor i sig som stör galet mycket när jag har dem på mig. Och jag måste ha glasögon när jag pluggar och sitter vid datorn, annars får jag ont i huvudet. Får se hur jag gör.... Hemma i Sverige kan jag antagligen få ett par nya med 40%rabat på priset, men det kostar ändå. Försöker kolla mina möjligheter.
Men jag är ändå väldigt glad att Simon kom så lindrigt undan! Han hade kunnat ramlat och dött! Eftesom det är Kina sitter inte räckena fast ordentligt och det här skedde på 10:e våningen.... Han hade väl Monavakt antar jag, för oj så fel det kunde ha gått!


Nu till något roligare!
Jag har hittat 奶茶 med jordgubbssmak! :D  奶茶 betyder direktöversatt mjölk-te. Som folk dricker kaffe, kaffelatte, espresso etc etc och tar med sig på tunnelbanan på morgonen dricker folk här 奶茶. Jag är så lycklig för det! För Kina är tedrickarens paradis! Desvärre inehåller många mjölkteer socker... För det är en påse med pulver man häller i varmt vatten och så vips har man ett färdigt te med mjöl och allt! Praktiskt när jag inte har kylskåp!Detta är alltså mjölkte med jordgudbbssmak. Väntar fortfarande p åatt bli lika tuffa som tjejerna på förpackningen, men det kanske kommer.... Vem vet?

I helgen som gick åkte jag och Simon till ett litet Carrefour eller 家乐福(JiaLeFu, betyder att pengar och lycka ska komma till hemmet) som det heter på kinesiska. Där hittade vi den efterlängtade importvarorhyllan! Där köpte vi bokstavspasta och tomatsås :) Det inmundigade vi idag då vi inte orkade gå ut för lunch.... Och gott var det! Hemme i Sverige skulle vi ha tyckt att det var tråkigt, men oj så gott det var med något som inte va nudlar, ris eller tofu!Tänkte bara på pappasoppa när jag såg bokstäverna!


Ledsen för de små bilderna, men internet tillåter inga andra just nu. Är bara så lycklig att jag har internet igen! Det har varit borta i över ett dygn....

Ta hand om er!

/EmmaInternet fast fel....

Hej igen alla där ute!

Nu har jag internet på mitt rum, men det är segt och har visat sig vara fel internet.... Jag är alltså ansluten till det dyraste och sämsta nätverket, när jag ska vara anslutet till ett annat. Men men, jag har internet i alla fall.... Om än väldigt segt. Ska försöka byta lite senare.

Just nu är jag arg på en av mina lärare. Hon gav oss ohemult mycket läxor som jag omöjlight hinner lära mig till på fredag då vi har föröhör! Men men, jag är här för att lära mig, så det är bara att kämpa på.

Den 7/3 hade jag och Simon vår treårsdag. Den var inte så speciell eftersom vi bor här, men vi gick i alla fall ut och åt tillsammans utan andras sällskap. Vi hamnade här:Helgalet att ha ett hål rakt i golvet! Vi satt på andra våningen mellan en glasvägg och det där stora hålet! Det läskigaste var att det svajade i golvet när folk gick förbi.... Och jag som är höjdrädd var väl inte stormförtjust direkt.Lägg märke till det glittrande bordet! Det var små glitterflagor i hela bordet! Så roligt! Det såg ungefär ut som min värdfamiljs i Pekings handfat, fast det var mintgrönt.
Tyckte mycket om bordet när ´jag helt plötsligt inser att det har exakt samma färg som nagellacket jag fick av Linen i julklapp :P Hade nämligen på mig det nagellacket och tyckte att det var komiskt. Tyvärr syns färgen inte så bra här, men i verkligheten är den mer rosa. Fint ska det va!Vår tjusiga middag. Från vänster:
Dumplingar 饺子 med tillhörande vit skål med vitlöksvinäger att doppa dunmplingarna i, stekta tofustrimlor 炒豆腐丝 (inte så höjdargoda som de kan vara) och till sist och godast, stekt isbergssallad!! Låter knasigt jag vet! Men i Kina steker man många bladgrönsaker t ex salladskål. Man steker inte som vi i Sverige utan mer braiserar. Så det är som en klibbig sås (ofta med vitlök :D ) det ligger i. Mums mums!! :D
Och i bakgrunden ser ni en Simon som försöker visa hur det käns att ha varit tillsammans med mig i tre år.... Så nu vet ni det!吉大超市 Campus egna dyra supermarket. Det mesta av varorna som inte är mat är täckta med ett lager brungrått dam... Varför? Kartongerna innehåller mjölk. Massor av små plastpåsar (ja, här köper man mjölk på en plastpåse... Inte tetra. De är allt bra knasiga ibland de där kineserna!) fulla av ca 2dl mjölk styck.Detta är jag glad för! Påsar man bara blandar med vatten! Påsarna innehåller te, mjölk och lite chokladsmak! Tjoho! För mjölk kan jag inte köpa här. Eftersom de finns på påsar (eller jättestora flaskor) kan de inte stå, dessutom har jag ingen kyl... Så det här är grejer!! :D
Detta är ett bra hus!
Ska förklara varför våning för vånging:
Källare: Man går ner för en sunkig liten trappa och det är ganska tyst. Men... Så öppnar du en trasig dörr med en ståltråd till handtag och världens sorl väller ut tillsammans med hysteriskt massa matos! Och in kliver du i en galen kinesisk foodcourt! Man sitter i mitten och längs alla väggar finns det små matstånd som säljer allt möjligt. De flesta maträtterna ligge rpå mellan 5 och 10 yuan. Helt okej och gudomliga tofurätter! Nackdelen med att äta där är att det är så sjukt mycket os att det ibland blir jobbigt att andas (speciellt när man har rethosta sedan en muppig pekingförkyldning) och att håret blir fett ganska fort pga oset. Men, det är värt det! Så god tofu har jag äldrig ätit! Dessutom har de små grillstånd som säljer grillade mantou med chilli. De ser ungefär ut som vita solbullar fast bara gjorda på mjöl och vatten. Men när man grillar dem med olja och chilipulver blir det mums mums! :D De har dessutom färsk svamp som de grillar och det bästa är att det bara kostar 1yuan per spett! :D
Bra källare med andra ord!
Våning 1: Supermarket och en liten håliväggenstor elektronikhandel som har förvånandsvärt stort utbud!
Våning 2: Marknad. Det är massor av små affärer som säljer allt möjligt! Skor, väskor, örhängen, broderier, strumpor, munskydd etc. Kort sagt en bra marknad som jag ska försöka besöka innan de stänger. Vilket är svårare än man kan tro! Vet inte varför, men jag lyckas alltd ta mig dit för sent!
Våning 3: Tror att det är någon form av bar eller så. Kanske restaurang. Men jag harinte riktigt koll.
Högst upp: Biljardbar. Än så länge har det varit fullt när jag ska spela biljard med mina kompisar, men jag hoppas på att kunna få spela inom en snar framtid. Cigaretterna och ölen struntar jag i, men biljerd är kul med de andra!Det var allt för denna gång. Ska föröka fota omgivingen så att ni får se hur Sovjetgrått jag har det.


Ta hand om er!

/Emma


Internetjakt dag 5

Hej igen!


På östfronten intet nytt.... Nästan...

Idag har jag äntligen lyckats skrika på internetsnubben så att han äntligen kom till mitt och Kajsas rum. Allt funkade jättebra och vi hade internet, så jag rusade iväg till vårt diagnostiska prov som vi skulle ha idag kl14 (kinesisk tid). Men när jag kom tillbaka till mitt rum efteråt hade det slutat fungera.
Jag sprang då och letade upp internetsnubben (igen...!!!) och efter massa ytterligare tjat och argt prat kom han tillbaka till mitt rum för att fixa. Men.... då visade det sig att det var kablarna som hade gått sönder. Och han (säger åtminstonde att han) ska komma tillbaka i mrogon för att fixa det... Så, nu har jag väntat i nästan en vecka med att få internet på mitt rum!!!! Han är så seg och arrogant den där datormannen!

Så snart kommer jag kunna gå in på skype igen! Håll ut lite till bara så ska det nog gå bra!


Många kramar!

Emma