Jilin

Nu är vi efter mycket om och men i Jilin. Ska försöka hitta de andra i morgon och förhoppningsvis kunna dela rum med någon tjej i klassen. Det vore skönt att dela rum med någon som har samma kulturella bakgrund eftersom rummen är ca 8kvm stora.... Men det verkar helt okej här.


Internet har krånglat de senaste dagarna, men jag ska försöka skypea så fort jag kan! Måste bara komma i ordning med rummet och sedan betala interneträkning så ska allt funka bra :) Just nu sitter jag på ett café och det är därför jag har internet, men det blir liksom dyrt att sitta och betala fika/mat varje gång jag vill ha internet....


Hör av mig mer senare, men nu vet ni att jag lever och har klarat flygresan från Peking och hit helt okej.

Kramar i massor!
Emma

Peking en onsdag

Uppdatering:

Jag har blivit ruskigt förkyld! Snyter mig konstant och har dåligt samvete för att jag slösar så mycket på Ayis toapaper. De har massvis, men jag funderar på att köpa lite nytt till henne.
Hlet galet egentligen, för jag har inte blivit förkyld på hela tden i Sverige, men efter tre dagar i Kina är jag nu däckad! Helt galet! Tack och lov för att jag var så förutseende och packade ner massor av alvedon och nässpray!

Till frukost har jag idag ätit doufunao och youbing. Det betyder, tofuhjärna och oljekaka. Aptitligt va? Tofuhjärna är en sojasoppa med massor av tofu och lite svamp och lök. Svampen är inte champinjon utan sån där sladdrig svart svamp som här kallas för öronsvamp eftersom den ser ut som ett skrynkligt öra. Och oljekakan ser ut som en friterad pannkaka. Ganska oljig men man står sig väldigt länge på den. Och eftersom det är så mycket tofu (protein) står man sig bra även på soppan. Dessa två ska ätas tillsammans. Man kan också äta youtiao, som är som friterade pinnar. Samma sak som youbing fast avlånga. Ca 35cm eller så.

Idag ska vi packa, köpa det sista vi ska ha innan vi åker till Changchun (Jilin). Och gå lugnt och stilla i den Förbjudna staden. Och efter det ska jag prata med mormor och morfar. Hoppas internet funkar bättre då. Ibland är det knasigt, och ibland bra. För vi kunde prata med Simons pappa hur bra som helst för ett par dagar sedan, men när jag skulle prata med mamma och pappa knasade det sig.... Mycket dumt!


Vi blev ihågkomna på dvdstället häromdagen. Jättekul! "ÅÅhh svenskarna är tillbaka!!" utbrast dem när vi gick in. Så vi fick vår sedvanliga rabatt trots att vi inte hade med oss våra rabattkort. Gulligt :)

Men Peking har förändrats massor sedan jag var här sist! Det är så mycket med smogg och många fler bilar! Många affärer har slagit igen och andra öppnat. Tunnelbanan som när vi var har bara hade tre linjer har nu över tio! Allt har liksom hoppat fram tio år i utveckligen trots att det bara har gått tre. Men den största skillnaden måste jag säga ändå är att ingen tittar längre! I hutongerna vänder nästan ingen på huvudet och jag har bara hört Laowai efter mig en gång... Märkligt, men skönt!

Nu ska vi gå iväg till den förbjudna staden. Skriver mer sedan!


Emma

在北京

Framme!

Vi är galet trötta men vid gott mod. Vårt första inköp i Kina blev färgglada strumpor. Och vi har ännu inte hittat något bra nudelställe. Men, Ayi berättade idag att Muslimhaket inte har stängt utan bara flyttat. Till Beixinqiao! Det är jättenära! Ligger bara vid tunnelbanan, så vi ska ut och leta om en stund! Det vore så kul att äta dingdinnudlar igen! :D

Nu tjatar Simon på mig att sluta, så jag hör av mig bättre senare. Men nu kan ni sluta vara oroliga. För resan gick bra och vi mår bra :D

Kramar till er alla!


Emma

P.s. För er som är intresserade kan jag meddela att jag och Simon sjöng 在北京 när vi landade. Tufft eller vad? D.s.

Del 1/2

I Helsingfors är det -24 grader och blåser.

Väldigt snart....

Jag är nervös.... Och packar frenetiskt....
Om ett dygn ungefär.....


Snart... 很快吧...
Jag tittar på gamla bilder och längtar. Speciellt efter gurkan på bilden längst ner. Oj så jag ska äta den rätten när jag kommer dit! Det och Koppärriga kärringens tofu (staaark chili och tofugryta som finns att prova på Laowai vid Rådmansgatan). Och stekta veggonudlar med gröna blad.... Och dingdingnudlar.... Och dumplings.... och Sur potatis.... Och klimpsoppa..... Och "köttpankakor"... Och baozi... Och frukostrullarna på hörnet som görs av den söta och gamla damen.... Och Ayis uuuunderbara bruna tofugryta!

Fjö

Detta har hänt:

* Jag har äntligen gossat med Brors gosseråttizar!
* Har varit på möte med den Kinesiska ambasaden och Konfuciusinstitutet och blivit än mer förvirrad.
* Var i torsdagskväll på Tartuffe med fina Rebecca på stadsteatern och reckomenderar det till alla som känner sig träffade! Otroligt bra prestationer! Tartuffe var toksnubbig (som sig bör) och scenografin makalös!
* Längtar efter Frida och Pelle.
* Har hämtat sitt studentvisum.
* Har köpt påslakan och glömt att köpa ett underlakan som hon sen kan slänga när hon åker hem.
* Har jobbat varje helg i en månad (den kommande är inget undantag).
* Har äntligen lärt sig vad stipendium heter på kinesiska efter ett år av att ständigt ha glömt just det ordet!
* Har skottat garageuppfarten så att hennes armar känns elefantsuttna.
* Börjat simmat mer fltigt.
* Bestämt att jag och bror ska på vattengympa för att det är så tufft!


Och en hel del annat....

Ska klippa mig på onsdag. Vet inte riktigt hur än, men det löser sig nog.

Nu ska jag sova för i morgon ska jag upp tidigt!


//Emma

Finoblol!Och först ut att fylla 23 (Simon räknas inte!) är BROOORRR!!
Grattis! :D
P.s. För er som undrar är det fina Rebecca! D.s.