32Jag saknar Sverige nu... Är hemma om 32 dagar. Ska bli skönt och tråkigt!

Bild från gamla Dali april 2008. Dagarna innan vi fick reda på att Mona var sjuk.

 

 

 

 

 

 


Mat?

Har slutat vara hungrig på de sista veckorna. Varför då?
I fredags när jag var ute och åt med Magnus orkade jag bara två sushibitar och lite broccoli (ja, de serverar broccoli på sushihaket). Magnus tog då en tofusushitalrik (de har tre bitar på sig) och sa att jag borde äta mer och gärna fick ta en av hans bitar. Snällmange! Men jag var inte hungrig, fast jag verklige borde ha varit det. Och så där har jag hållt på på sista tiden. Jag blir liksom aldrig hungrig! Och idag kom jag på mig själv för en halvtimme sen med att bara ha druckit apelsinjuice (klockan är nu 18). Jag stälde fram frukosten i morse. Marmelad, philadelfia och mackor. Men jag åt aldrig. Hur tankspridd får man vara?!

Nu har jag i varje fall tagit mig i kragen och smsat Magnus. "Italienskt?"
Fick till svar: "När och var? /M"

Jag gillar våra kortfattade sms.

Känner inte för att äta eller träffa folk. Men, jag kan inte hålla mig på mitt rum hela dagen! Och äta måste jag! Annars mår jag pyton och det vill jag inte.

Får se om jag orkar gå till skolan i morgon. Känner mig ganska sänkt (inte för att jag itne äter).
I går (min kväll) fick jag se Mona via skype. Simon visade mig henne där hon låg fint iordninggjord i sin säng med bilder och fina saker. Det var så konstigt. Det var ju bara vanliga Mona! Men hon var helt stilla. Och så ska det inte vara! Hon brukade vara full av liv och hejig även om det blev mindre och mindre.
Men jag är så glad att jag fick se henne innan de hämtade henne. Det var väldigt fint och vackert. Massa bilder på barnen var runt henne. Och en hel del saker hon tyckte om. Men jisses vad jobbigt det var att se! Det blev så verkligt på en gång. Då sjönk det in att hon faktiskt är död och inte kommer busa med oss mer. Det kommer bli så tomt efter henne. För med henne kom många asistenter och det var alltid full rulle hemma i Östersund när vi var där. Nu finns varken hon eller Sonja där. Stackars Hasse.

Jag tänker hur som helst mycket på Mona. Skolan kommer liksom sen.
Men jag har lyckats göra en av mina läxor i alla fall. Ska bara skriva en uppsats, plugga en gloslista, skriva ett föredrag och ett kapitels grammatikövningar att lämna in. Sen är jag klar... Suck... Det är svårt när jag inte har någon ork sen innan att plugga. Och så händer det här. Hur ska jag då orka? Någon som har lite energi att ge?


Middag om 50 min.


Emma

MonaDet här är Mona för mig!
Taget för ca (?) 1,5 år sedan på väg till Göteborg.

Jag är lite ledsen just nu, mest över att jag inte kan vara med i Sverige och trösta och gråta med alla.
Men jag får spara det till begravningen istället. 


Hör av er om ni vill, men jag är nog inte så jättekul som vanligt.


/Emma

Rägn rägn rägn räääääägn och lite regn!

Det är kul i tropikerna!På samtliga dagar är det 95% chans för regn.. Nähä?! Det har regnat oavbrutet i en VECKA!!! Lika länge sedan jag såg solen... Och i morgon fredag (den bästa av dagarna på väderleksrapporten) ska vi stipendiater ut på en utflykt! Tjoho! NOT!
Men, jag ska vara positiv. Vi kanske är inomhus?


Det enda som är värre än svensk snålblåst-novemberregn är Taiwanesiskt 28C 100% luftfuktighet och stormregn!! För när jag säger regn menar jag inte som i SVerige. Utan är har folk på sig plastskor och vadar fram. Idag gick jag i en pöl (läs vanligt gångstråk) på universitetet som räkte mig upp till halva vaden typ. Allt är fuktigt och blött!
Har slutat använda mina Eccoskor eftersom de aldrig hinner torka! Så, när de skvischar efter att de stått på tork i tre dagar är något fel! Använder nu flipflop de två km jag går till skolan. För vad ska jag göra? Behöver jag säga att det gör galet ont när man går och glider fram och tillbaka med kalla våta fötter? Har sår på fötterna. Så jag funderar nu starkt på att köpa ett par Croccs. Men, de kostar liksom 400-500! Fast, jag vet inte hur mycket länge jag står ut med det här! Och det ska regna tom minst nästa vecka... Suck!!!!

Dusch nu, sen prata med Linen och sen plugggaaaa!! Blä!
Har tenta i morgon. Och idag gick vi igenom grammatik vi ska tentera i morgon... Men det är inte det värsta. Utan, eftersom vi ligger efter (lärarens fel!) så ska vi börja morgondagen med att gå igenom den sista grammatiken och direkt efter det ha provet. Fiiiin idé! NOT! Blir lite knasig på min lärare ibland.

Lämnade förresten in min lapp till skolan idag om att jag inte ska fortsätta nästa termin. Det högg lite i hjärtat när de andra satt och planerade när jag inte kunde vara med. Men, jag känner ändå att jag har tagit rätt beslut. Och Vivianne på Taipei Mission (fantastisk människa) håller helt med mig! Ska gå med en tårta till henne när jag kommer till Sverige. Jisses vad bra hon har varit som stöd! Tillskillnad från Dr. Liu... Jag låter det vara där och nöjer mig med att säga att jag föredrar Vivianne (taiwanes som bor i Hässelby). Ni kan fråga Simon om ni vill veta mer om Dr. Liu. Han har ungefär samma åsikter som jag.

Nej, dusch var det ja... Adjö på en stund!


Emma

P.s. Jag har blivit kallad till en intervju på en skola! :D

Taipei, Tokyo, Osaka, Quatar-isch, Stockholm, Vällingby

Nu är det bestämt. Jag kommer hem!

Den 29 november kl 13 kommer jag att landa. Kommer att komma till terminal fem om det är någon som känner för att mötas. Kommer nog vara helt mörbultad eftersom jag kommer att hålla på flyga i över ett dygn i olika omgångar. 12h, 7h, 5, och 3h... Suck så mycket flyg! Kommer vara nervös, men det är samma väg som Pelle tog till Japan så det ska nog gå bra.

Jag kommer inte att åka hem direkt dock. Den 22 november tidigt som attan åker jag till Tokyo. Pelle har ju flyttat dit, så jag svänger förbi honom en sväng innan jag tar mig den långa vägen hem. Så den 28 november åker jag från Tokyo för att sedan landa hos er.

Men just nu är jag kvar i Taipei och allt känns ganska jobbigt. Det har varit jättestrul med mitt hus och jag höll på att hamna på gatan. Det är löst, men det är fortfarande krångle. Och det är helt deras fel så jag är väldigt arg!
Simon berättade idag att Mona mår väldigt dåligt nu. Han ska åka upp dit i helgen. Och jag önskade att jag kunde följa med. Hoppas innerligt att jag hinner hem innan hon dör! Men, det är ingenting som går att räkna med någonstans. Tycker att den 29 november inte kan komma nog fort! Vill bara vara i Sverige nu med alla som har det jobbigt!

Skolan slutar om 29 dagar. Det är mindre än en månad. På den fjärde dagen efter slutprovet åker jag. Och sedan, ytterligare en vecka senare är jag åter på Vällingbyis mark. Skönt det ska bli! För Taiwan passade verkligen inte mig! Kom in på ett ställe som hade rökelse och grejer som påminde så mycket om Peking och kände direkt att det var så jag ville ha det. Peking, ingte Taiwan. Det är något slags "istället för". Nästan men inte riktigt.

Och jag är less på det nu!

Så, jag har mailat Vivianne på Taipei Mission in Sweden och berättat att jag åker hem. Så nu är det bara att vänta. Och det går långsamt!

Hoppas det känns bättre snart, men som det är nu, ensam med jobbig information, är verkligen inte kul! Har nog inte kännt mig mer ensam än nu. Kan inte tänka mig hur det ska bli om Mona dör. Då vill jag inte vara här längre.

Ska försöka plugga lite, men huvudet snurrar av en siljard tankar.

Emma

Taipei 30, bästa dagen hitintills

Hej igen!

Igår var jag på en utflykt med min skola. Det var fantastiskt kul!

Vi samlades kl 8.15 för att åka iväg 8.30.


Två japaner. Shuangye (min klasskamrat) och Aki (heter egentligen någonting superlångt och omöjligt att uttala, så vi säger Aki). I väntan på bussen. Vi är ett gäng som brukar gå ut och äta lunch tillsamans, och Aki och Shuangye (Shuangye är förresten hennes kinesiska namn. Hon heter egentlgien Futaba) tillhör det gänget.En annan del av gänget. Från vänster: Korean, japan (?) och filipinska. Filipinskan går i min klass och är jättesöt och jättetrevlig. Vi har väldigt kul!Buss nummer 1, jag satt i buss nummer två. Lägg märke till hur smal vägen är! Jag och min kompis hade hjärtat i halsgropen för på båda sidorna om budssen syntes inte vägen (från där vi satt)! Ish!
Risfällt runt om kring. Det är därför det är så blött.


Vi kom fram och fick se massor med massor av orkideer. Fint! De härligaste var de doftande orkideerna. :)Samma ställe fast med superstora orkideer. Bland annat en som var över 30 år och blommar väldigt sällan. Förra gången var för 11 år sedan. De hade också en orkidé för 20'000. Det är den dyraste som finns tydligen.När min kompis fick se de här stördokaktuserna (ca 1-2dm långa) utbrast hon smått skrikande:
看起來worm!! Ah! Det ser ut som maskar!
Och hon gillar inte maskar. Helknasiga och helfestliga tycker jag.Väldigt stora köttätande växter fanns också (den här är ca 1,5dm stor). Och jag höll på att bli tokig på min japanska kompis, för hon skulle pilla på allt! Varenda grej! T om taggiga giftiga kaktusar! "Åh, den är så len!" "Åh vad stickig den är!"
Knasjapan!


Efter det besöket åkte vi till ett tråkigt ställe med en siljard ledsna räkor. Hemska basänger med smutsigt vatten där räkorna levde. Aldrig att jag skulle äta räkor i Taiwan igen (om jag nu skulle äta räkor) efter det där besöket!!


Efter räkorna åkte vi till ett tempel. Kunde inte fota där, men detta är en lotus från utsidan av templet.Detta är kul! Det är i ett hus som är 130 år gammalt och är äkta dokument från husets ägare när han skulle avlägga den kungliga examen (det var man tvungen att göra om man skulle bli ämbetsman el dyl).
Det är ju inte så kul i sig, men, det som guiden sa var: Shit paper. Och han sa det säkert 20 gånger! Och man såg att alla andra hörde det jag hörde och hade väldigt konstiga miner (försök hålla er för skratt själva om någon står och säger att det var den högt uppsatte mannens bajspapper så får ni se!). Så småningom förstod jag att han menade cheat paper. Alltså fusklappar till proven. Så knasigt det kan bli!


Den här formuleringen på en toalett skylt har jag inte sett tidigare. Det står "Sminknings rum". 化妆= att sminka sig,  屋 = rum. Snacka om att pudra näsan. Annars brukar man mest se "Tvätta händerna rum" här i Taiwan. Det är det fina ordet för toalett. Medan det heter "Hygien rum" i fastlandskina. Inte alls förvirrande för en stackars utlänning! :P
I vän
tan på bussen. Fika med rulltårta som tydligen heter Roll Cake på japanska.
Fast rulltårta skulle jag nog itne kalla den. För i mitten var det en konstig pudding. Ovanpå det jordgubbar och sen hade man slagit om med en sockerkaka. Fast gott var det :)Efter tempelbesöket åkte vi till ett ställe där vi skulle lära oss att baka kotungekakor. Det låter värre än det var.
Och vad bilden beträffar. Behöver jag säga att vi var trötta och lite uttråkade? Jag bjuder på denna :)
*Lägg märke till vilken jätte jag ser ut att vara bredvid de andra (filipinska som står upp, svenska, japanska, japanska*
Den som kan gissa rätt på deras ålder är riktigt duktig!Mina tjusiga kotungekakor. Varför de heter just kotunga vet jag inte. Men det ser ut som kotungor. Ingen aning
varför de kände att just kotungor var den bästa grejen att efterlikna i kakform, men, här är de i alla fall.
De är bara en milimeter tjocka och toklätta att ha sönder. Dessa är i alla fall hemma hos mig i sitt ursprungliga otrasiga skick! :) Jag är duktig!
På vägen hem hade vi disko i bussen! Avundsjuka? Ska nog ringa till Y-buss och sälja den här iden till dem!
Det var små blommor som skiftade färg. Blått, rött, rosa, vitt, grönt, orange och massa fler jag glömt.

Sen kom vi hem och jag blev förföljd av en konstig snubbe som ville följa med mig hem. Jag avböjde och han var tokpå, men, jag hade itne det minsta lust att ta med honom hem! Aldrig i livet!! Så jag skakade av mig honom och gick och köpte stekta nudlar. Där jag åter igen fick frågan:
"Åh, veggo stekta nudlar att ta med?"
Men den här gången fick jag prata lite med chefsfrun (en bastant dam man inte ska bråka med för fem öre!) om att jag hade bakat kotungekakorna. Hon trodde mig inte. Så jag visade kakorna och de blev impade. Lite kul ju :)
Fast om någon hade frågat mig i torsdags vad kotungekakor var hade jag inte haft en blekaste :P

En bra sak med dagen var att jag pratade så mycket kinesiska och har gjort det så länge nu att jag tycker att det är fysiskt jobbigt att prata engelska! Vi var ett gäng utlänningar (vi stackars utmobbade vegetarianer fick sitta vid ett eget bord vid lunchen) från Finland, Tyskland och så jag från Sverige. Men det var så jobbigt att prata engelska, så det slutade med att vi pratade chingrish. Det gick liksom inte att prata bara engelska eller bara kinesiska. Stördaste var att när jag sen skulle smsa Magnus började jag skriva på kinesiska. Någon måtte får det vara! För det är ganska irriterande att känna sig helt förlamad i sin egnelska. Ibland måste jag prata engelska här, och om jag då bara hittar orden på kinesiska blir det fel!
Får se hur det kommer bli att prata svensa hemma. Vissa ord som är lättare på kinesiska har jag svårt att använda på svenska. Det blir automatiskt det kinesiska ordet istället.

Nu är det teckenplugg som gäller. Inte alls kul, men jag har en tenta på måndag så det är bara att börja... Blä!!

Ta hand om er!

Emma


Taipei 29, Bästo Bror!

Jag har världens bästaste Bror!!Bästobror!! Saknar och älskar dig! <3

Püss!


Taipei 28, tråkväder

Hej hej!

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Det har varit en intensiv vecka och när nu helgen äntligen har infunnit sig kan jag inte sova. För mycket i huvudet antagligen... Men det jobbigaste är att jag har ont i mina ögon och huvud. Det gör att jag inte kan läsa eller öva tecken som jag vill. Inte heller sitta vid datorn. Men men, jag ärtacksam att jag inte är blind och har bra syn. Att det sen gör ont i bland kan jag stå ut med.

Igår berättade pappa att han sett flyg från Taipei som mellanlandar i Tokyo. Det betyder att jag skulle kunna mellanlanda en vecka eller så där och leka med Pelle! Det vore jättejättekul! Och jag skulle slippa betala 7000-8000 sek för att åka från Sverige. Nu blir det väl bara några tusen dyrare. Helt okej enligt mig. Mitt problem är bara min packning... Jag kommer ha väldigt svårt att få med mig allt hem (och nej, jag har ite köpt speciellt mycket saker men böcker och kursböcker väger tungt!)! En kompis till mig berättade att hon hade köpt till en tjänst för ca 500sek när hon backpackade som gjorde att hon kunde ta med sig 40kg hem till Sverige istället för de vanliga 20. Det vore ju fantastiskt om det gick! Lättast dessutom. För visst går det att skicka hem saker, men min erfarenhet från Kina är att det är riskabelt. Saker går sönder... Inte kul! Så jag ska se vad jag kan göra.

Min vecka har för övrigt sett ut så här:

Måndag: Tenta + mastodont-glosförhör
Onsdag: Midtermtenta (megatenta på en hel kursbok!)
Fredag: Tenta nya boken + muntligt föredrag om Svenska högskolesystemet utan stödord

Och så en massa andra läxor och glosförhör insprängt mellan tentorna. Kul! Not! Jag lär mig massor, men det är mest korvstoppning just nu. Hinner inte lära mig allt så att det består.


Blir glad av den här bilden. Det är flera tusen pingviner som har blivit räddade undan en enorm oljekatastof och här blir de äntligen tillbakasläppta till havet. Att de är rosa beror på att man markerat vilka som är räddade så att man kan känna igen dem under sommaren. Förstå vilken lycka! Tusentals pingviner som annars skulle ha dött lever nu och mår bra pga att hundratals människor volonterade och tvättade rent sura pingviner. Fantastiskt!


Nu ska jag öva tecken och skriva en uppsats om en svensk maträtt. Vet inte riktigt vilken jag ska ta, men det blir nog bra.

Tjolahopp!
Emma

Pappalös

Hej!

Nu är jag åter ensam. Och det känns jättetråkigt! Det var så himla kul när pappa var här! Han liksom jag gillar prova det konstigaste vi hittar på menyn och gå på de mest skumraskiga (på ett bra sätt) gatorna. Det var en härlig omväxling mot vissa som är mer försiktiga. Jag provade t ex en Sprite med grönt te-smak och pappa provade en Heisong-kola som smakade Peppe Pepsodent-tandkräm. Blä enligt mig, men pappa gillade den. Förstår inte varför!

Nu sitter han på planet hem från Peking. Håller tummarna att inga terorister är på det planet. Läste på dn halvtimmen innan han skulle åka att det är höjd beredskap på Europas flygplatser eftersom det är starka terrosisthot nu. Bland annat mot Danmark men även mot Sverige. Men det sa jag inte till pappa. Kändes dumt att oroa inför resan. Sannorlikheten att något ska hända är ju ganska liten.Knasklippor vis Yeliou. Det är blandat sandsten och hårdare sten (eller lava?) och så har sandstenen blivit bortslipad. Den var otroligt porös. Man fick inte gå var man ville. Väldigt häftigt landskap. Kändes som att ha hamnat på månen ungefär...
Make it a Suntory time!
Samma knaslandskap nu med en klad (som en kroda) pappa!Har jag sagt att jag har lianer på min skola? Detta är vid Drunken Moon Lake. Där bor det enorma karpar, ankor och en himla massa sköldpaddor.


På mitt stammishak. Idag när jag gick in sa chefssnuben så här:
Snubbe: Hej! Vegetariska stekta nudlar?
Jag: Öh... Ja...
Snubbe: Att ta med?
Jag: Ja, precis.
Börjar känna mig lite förutsägbar. Men vad ska man göra när de bara har en rätt som är veggo och jag inte har lust att äta på andra ställen för att de har äckligare och dyrare mat. Dessutom är nudlarna goda!


Royal Palm Boulevard. Huvudgatan på mitt campus. Går där varje dag. Lika svettigt varje gång... Det är biblioteket som syns längst ner.Morgonrusningen. Typ en siljon moppar. Dessvärre tyckte inte kameran om att gå från 23gradigt rum till 28gradig gata.Mhm! Vi var där! Skuggan ni ser är från Taipei 101 där vi bafann oss vid fototillfället. På sisodär 400meters höjd. Gisch! Inte illa för att ha varit två räddfisar som pappa och jag! Men vi knallade runt där ett par timmar. Vi till och med fikade och gick in i souvenirshoppen! Det ni! Vi var modiga som få!
Vid skymningen. Det var fantastiskt vackert!
Vi var också på Chiang Kai-Sheks Memorial Hall där de hade urtöntigt vaktombyte. De höll på att snurra på vapnen och skrika, dansa, stampa i en evighet! Men, det va kul att ha sett fjanterierna :DJust nu sitter jag och ojar mig inför provet i morgon. Jag är inte alls förberedd mentalt. Känner att jag inte pluggat tillräckligt, och det beror inte på att pappa var här. Jag har inte kunnat förmå mitt huvud att fokusera på skolan. Tänker på massa annat hela tiden. På hur jag ska göra. Stanna i Taipei eller åka till Sverige? Det är så fruktansvärt svårt beslut! Simon ska antagligen åka till Jilin i jan/februari till juni.
Svårt val. Jättesvårt!!

Ta hand om er!

Emma


Taipei 跟 pappski


Vi lever och mår bra!  Här på nästan 400meters höjd :P