汉语桥 Chinese Bride till er alla!

你们好!
欢迎你们再来我的blogg!

Hej!

Tänkte bara reda ut alla konstiga små rykten om stipendium.

Den 14 mars var jag och Simon med i en tävling som heter 汉语桥 Chinese Bridge. Det är en internationell tävling där varje Konfuciusinstitut (finns ett i Norden) anornar en deltävling. I denna deltävling stälde jag och Simon upp.

Talet gick bra, jag pratade om när jag råkade säga fel om vecka åtta till min värdpappa. I Kina heter måndag "vecka ett" tisdag heter "vecka två" etc. Och på svenska säger vi t ex vecka 15 om vi menar den femtonde veckan, men, eftersom man säger "vecka ett" om måndagen blir det jättefel om man säger vecka 15 på kinesiska. Och det var precis det jag gjorde när Gege frågade vilken vecka jag och Simon skulle åka till Xian för att titta på terrakotta armen. Det var vecka åtta, men det var inte vecka åtta jag sa. Utan det blev typ "den åttonde veckodagen" på kinesiska. Och stackers Gege fattade ingenting. Men Kina har ingen åttonde veckodag försökte han förklara. Men jag stod på mig. Jo, den finns visst och då ska jag ut och turista! Tillslut förstod jag att man måste säga "Den åttonde veckan" på kinsesiska. Och då förstod han äntligen. Och efter det har jag aldrig någonsin glömt vilken ordning siffran kommer när man ska prata om veckodagar!
Det handlade mitt tal om. När jag sa fel :P

Det gick ganska bra i tävlingen. Jag och Simon (med en drös andra) kom på delad andraplats. Det betyder att vi fick ett helårsstipendium av den kinesiska staten utdelat av Kinas ambasadör i Sverige. Tufft!
Det är inte klart än, men ett stipendium är vi lovade. Det kommer innebära följande:
*Skolavgiften betald (kan vara åtskilliga 10'000 kr)
*Boende betalt (del i tvåpers rum)
*1000 元 i fickpengar

Det är kalasbra med tanke på att hyran för ett vanligt studentrum i Kina är 4000! Och de 1000 元 jag förhoppningsvis kommer få räcker gott och väl en månad! Mat kan jag äta för 2-3 元 i skolans matsal. Och om jag vill äta ute kan jag och Simon dela på en stor och bra måltid för 14 元. Så, jag är ganska nöjd och glad :)

Nu måste jag däremot plugga. Har tenta i morgon i Textkurs II... Urk. Jag bävar. För det är toksvårt!!


Tack och hej, jag ska jobba i S:t Tomas på söndag!
Emma


Dagens ord:
二氧化碳 uttalas er4yang3hua4tang4 och betyder koldioxid. De två strecken i det första tecknet tror jag alla kan gissa vad det betyder. Två pinnar = siffran två. Roligt va?

Hur ser en intuitiv inutit ut inuti?

Hej igen världen!

Igår var det 7.3.10. Och den 7.3.08 blev jag och Simon tillsammas. Alltså två år sedan. Galet ju!

Det firades med att gå på teater och inte hinna med läxorna som det var tänkt. Jag gav dessutom en prickog ring till Simon. Mycket tervlig dag allt som allt.

Nu sitter jag i kyrkvakten och försöker bena ut min släkt för stackars Kajsa (registrator/sekreterare i S:t Tomas). Nej alltså, ja, Maj Håkanson var min farmor, och ja, Lilian var också farfars fru. Nej, Jag har två fastrar OCH två farbröder. Så, nu har jag gjort ett släktträd så att det ska ljusna lite. Hoppas det hjälper.
Men jag har en (för?) stor släkt!

I helgen kommer Simons kompis Per på besök. Det ska bli roligt! Har inte träffat honom på några månader nu. Kommer bli mycket skumt att se honom hemma hos mig. Inte för att jag har någonting emot det, det kommer bara bli konstigt eftersom han inte har varit där förrut. Han tillhör min Östersundvärld och nu kommer han vara i min Hemmavärld. För att citera Måsart "Mycket konstigt!".

Är det någon som har läst sista numret av Blandaren? Om inte kan jag bjuda på en liten jobbig huvudbry.
Varsågoda!

Hur ser en itiutiv inuit ut inuti?

Det ni!Dagens ord:

怪物 uttalas [qi3wu4] och ordagrant översatt betyder det konstigt djur; alltså ett monster. Så, dagens ord är MONSTER!!


Håll till godo!


Emma


Vakta kyrkan

Hej igen!

Ikväll (från kl.17) ska jag vakta kyrkan från plundrare och pundare.... Eller nä, men jag jobbar som vaktmästare ikväll. Lite svårt dock då hela vardagsrummet är ockuperat av VVV (Vuxet Växande i Vällingby; se http://svenskakyrkan.se/vallingby/ för mer info), i kyrkan har Ingmar meditation, samlingssalen har orkesterrep och till och med studierummet är upptaget! Tjoho! Folk överallt! Härligt! Jag däremot har nästan ingenting att göra. Allt sköter sig självt. Det enda jag gjort är att möblera inför meditationen och gjort ordning kalken med bröd (för nattvard) samt ringt i klockorna (vilket är så tufft att jag aldrig tröttnar!). Tänk på det nästa gång ni hör S:t Tomas klockor ljuda, då kan det mycket väl vara jag :D Tufft på hög nivå!

Idag hade vi föreläsning igen. Inser att de furtio timmar som man förväntas plugga inte på långa vägar räcker till.
I går fick vi 50 nya glosor (alltså många fler tecken eftersom de flesta ord består av två eller fler tecken) till torsdag, fem uppgifter att göra och översätta (galet svårt!) till idag och en inlämning till torsdag! GAH! Hur ska man hinna?! Och framförallt orka! Börjar bli riktigt nervös över att hinna med min resttenta! När ska jag hinna plugga till den om jag inte hinner med det jag ska göra nu?! Dessutom, till råga på allt, har jag varit korkad nog att anmäla mig till en Chinese Bridge-tävling. Galet galet! Det går ut på att vara så bra på kinesiska som möjligt så kanske man kan få stipendium till Kina. Man ska:
*Hålla ett tal på 5 min
*Göra ett framträdande på 3 min
*Svara på frågor om samhället, historia och någonting mer jag glömt. Och allt detta på FLYTANDE KINESISKA!

Hoppas det går bra. Jag och Simon har anmält oss. Kruxet är bara hinna med allt. Hur ska jag hinna med att skriva ett tokbra tal och plugga in det (man får under inga omständigheter använda fusklappar!) och ett framträdande? Om det inte vore för de fina priserna skulle jag aldrig vara med! Men om man nu kan vinna resestipendium och t om ett helårsstipendium kan det vara värt att tönta sig lite :P Håll tummarna på söndag om en vecka!

Sa jag förresten att det är i Aula Magna? Den största aulan i (typ) hela världen! *Sagt med en viss överdrift pga en växande nervositet*

Nu ska jag gå och släcka kyrkan och låsa alla dörrar för om en timme är det hemfärd om orkestern är klar då.


Eder Emma, nu med allt för stark huvudvärk.