Taipei 7

Hej igen!

Glömmer bort vad jag har skrivit och inte på min blogg så jag är ledsen om jag upprepar mig iblan!

I förrigår, tisdags, vad jag och Magnus och tittade på 中正's maosoleum, eller bara Chiang Kai-Sheks maosoleum. Pampigt och överdådigt såklart! Under jättestatyn (av mannen själv som är ungefär som statyn på Abraham Lincoln i Usa) som sitter och tittar ut över en stor park fanns det utställnigar med hans saker. Här kommer ett smakprov på några av de oerhört viktiga sakerna!


Detta är pekpinnen som han använde när han pekade på sin karta. Viktiga grejer det! Även hans ätpinnar och sked fanns med på utställningen. Flanelltofflor, också viktigt att spara! De var olivgröna och trasiga. Jätteviktigt! NOT!Presidentens bärstolar. Lite häftigt kan jag ändå inte låta bli att tycka. För det är i de där stolarna so han har suttit. och den mannen har betytt mycket för Kina och Tawans historia. Sen kan man tycka vad man vill om hans politik, och det gör jag, men han har varit en stor person!Maffigt eller vad? Framför är ett torg stort som Himmelska fridens torg. Och Taiwans flagga så klart!
Den stora stentavlan i mitten, den mellan de två trapporna, är en ovanlig sak. Det brukar bara vara kejsare som får ha en stentavla, och då med drakar och fenixfåglar. Kejsardjur. Men, här är en! Fast till Chiang Kai-Shek och med Taiwans flagga (den där solen i mitten, lite svårt att se, men den är där).
Uppe inanför den enooorma dörröppningen är en ännu enormare (:P) sal där han sitter. Se nedan.Om ni tittar riktigt noga kan man se att en av taklistena har ramlat ner. Det tyckte jag var väldigt roligt! Det skulle aldrig hända i Peking vid ett Mao-monument! Tokstor var han i alla fall. Det var många meter, 15-20 kanske, från där människorna står (altså vid avspärrningen) och fram till statyn.
Det här var en jättehäftig grej. Det är förstorat från en tavla på ca 12cm av presidenten (han är helfigur då, det här är bara på huvudet). Detta är inrisningar i en platta och när man tittar på den ursprungliga bilden ser man bara en bild på mannen, men när man zoomar in ser man tecken. Obs, förstoringsglas krävs!! Och vips så ser man tecken. Det här är alltså Chiang Kai-Sheks testamente. Skickligt maskerat som en tavla! Men vem kan ha haft sånt tålamod och skicklighet att man lyckas med det?! Tecknen gick inte alls att urskilja med blotta ögat. Ser bara ut som punkter. Tufft!Det här är hela bilden i förstoring. Ca 1,5 meter hög.


Idag har jag nästan inte gjort någonting! Skönt! Jag och Magnus har flängt runt, vad som känns som halva taipei, varje dag. Men nu börjar jag känna mig förkyld, ont i öronen och mysko i halsen, så jag ville vila lite. Är jättetrött hela tiden! Längtar fortfarande till er där hemma och jag tycker om om att missa så mycket saker som jag gör!Detta är en bra sak med Taipei. De tar traditionella saker och livar upp de lite. Detta är en traditionell Mantou ( kolla den här länken för mer infrmation om mantou http://sv.wikipedia.org/wiki/Mantou )
som man har blandat in choklad i! Mantou smakar vanlightvis ingenting, men den här, den smakar ingenting (det vita) och choklad (det bruna)! Den och en gul mantou har jag ätit till frukost ett par dagar. Mums! En kostar 12$ ungefär 3 sek. Inte så farligt. I peking köpte jag sånna för 50 öre, så jag tycker att det är dyrt men jag kan inte jämför allt med Peking. Då skulle jag bli knasig. För allt ligger ungefär 2,5 gåner högre i pris här. Om inte mer. Men det är fortfarande inte dyrt med svenska mått! Absolut inte!
Titta! Till er som förstår säger jag: TJOHO! Jag ska försöka köpa den på dvd när jag hittar en affär som säljer det! För den här ska tittas på! :DVi gick förbi ett armekontor igår. Där de vill rekrytera unga män till armen. Det är alltså Taiwans motsvarighet till Uncle Sams "We want you!" skyllt. Helknasig. Ledsen för blänket, men det är sooool i Taipei!


Och med den bilden lämnar jag er och önskar er en bra dag. Själv ska jag snart ut i vimlet igen och försöka hitta nån lunch. Är inte så sugen på nåt... Mend det löser vi!


Ta hand om er och varandra!

Emma


Kommentarer
Postat av: Mormor

Vad roligt att Du visar oss lite från Taiwan som vi inte känner till. Och så bra att Du kollar staden själv.

2010-08-27 @ 12:28:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback